Spuiten, slikken, stoppen

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd

Een groezelig uitziende man met vet, sluik haar, drie tanden in zijn mond en versleten schoenen aan. In zijn ene arm een spuit, onder zijn andere arm de daklozenkrant. Is dat waar jij aan denkt bij een drugsverslaafde? Dat is namelijk wel grofweg het stereotype dat veel mensen hebben. De meeste drugsverslavingen zijn echter veel minder opvallend en vooral minder extreem, maar evengoed ongezond en gevaarlijk.

Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen met een psychoactieve werking: ze prikkelen de hersenen, waardoor lichamelijke of geestelijke effecten optreden. Deze effecten worden onderverdeeld in stimulerende, verdovende of bewustzijnsveranderende werkingen. Stimulerende middelen maken de gebruiker energiek en alert, zoals cocaïne en amfetamine (speed). Deze drugs worden vaak op feestjes gebruikt. Verdovende middelen brengen gebruikers in een roes en werken kalmerend en ontspannend. Heroïne en GHB vallen hier bijvoorbeeld onder. Tot slot de bewustzijnsveranderende middelen. De inname van deze drugs laten gebruikers de wereld anders waarnemen, zoals XTC en cannabis. XTC is een van de middelen die een gemengd effect heeft: XTC is een stimulerend middel, maar verandert ook de waarneming.

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online

Schadelijk drugsgebruik

Velen van jullie zullen ook wel eens drugs gebruikt hebben of nog steeds af en toe gebruiken. Een jointje thuis op de bank, lachgasballonnetjes bij een afterparty of een pilletje tijdens een festival. Mocht je je afvragen of jouw drugsgebruik veel kwaad kan, hier het verlossende antwoord: drugsgebruik is schadelijk als het jouw lichamelijke en/of geestelijke gezondheid aantast en/of overlast veroorzaakt voor de omgeving. Wat voorbeelden hierbij zijn drugs gebruiken in situaties waarin dat onverantwoord is, zoals in het verkeer of op school of werk, drugs gebruiken als reactie op persoonlijke problemen of als je directe omgeving (zoals je partner of kinderen) eroOnline psychische hulp dmv een online psycholoog bij uiteenlopende psychische klachten zoals verslaving van drugs of dranknder lijdt. Ook wanneer situaties uit de hand lopen, bijvoorbeeld in de vorm van uitgaansgeweld, vernielingen of huiselijk geweld. Lezers die zelf een drugsverslaving hebben of hebben gehad, kunnen vast nog meer voorbeelden bedenken. Zo komt het ook vaak voor dat men door drugsproblemen in een sociaal isolement terechtkomt of gaat liegen of stelen om zijn verslaving te kunnen faciliteren. Een andere factor die drugsgebruik schadelijk maakt, is uiteraard wanneer er sprake is van lichamelijke of psychische afhankelijkheid: verslaving. Drugsmisbruik is overigens iets anders dan een drugsverslaving. Bij misbruik ondervind je wel allerlei negatieve gevolgen van het middel, maar is er (nog) geen sprake van gewenning of onthoudingsverschijnselen als je ermee stopt. Per drug kunnen de onthoudingsverschijnselen verschillen, maar veelvoorkomende zijn angst, gespannenheid, trillen en problemen met (in)slapen.


Cijfers

In 2005 kregen 1,9 miljoen (!) Nederlanders slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven, ook wel benzodiazepines of kortweg benzo’s genoemd. Cannabis, cocaïne, XTC, amfetamine, GHB, heroïne en medicijnen (vooral benzo’s) omvatten het grootste deel van de drugsmarkt. Als we de cijfers over drugsmisbruikers en verslaafden van deze middelen op een hoop gooien, komen we uit op ruim 720.000 mensen. En dan te bedenken dat polydruggebruik ook veel voorkomt: het combineren van verschillende soorten drugs. In de praktijk houdt dit vaak in dat ‘uppers’ zoals speed samen gebruikt worden met ‘downers’ zoals wiet.

Kortom, drugsverslaving is een veelvoorkomende en hardnekkige ziekte. Net als bij andere verslavingen geldt ook hier dat er vaak psychische problemen aan het middelenmisbruik of de verslaving ten grondslag liggen, zoals depressies en angst. Deze psychische problemen zijn vaak ook weer een gevolg van de verslaving, waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan. Aanpakken dus. De psychologen van Psycholoog Op Afstand helpen je hier graag bij. Zij werken niet met wachtlijsten, waardoor je direct kunt starten. Door middel van online therapie via Skype, WhatsApp, e-mail, chat of Facetime zullen zij jou begeleiden bij het gecontroleerd afbouwen van of stoppen met drugs gebruiken. Een mooie investering in jezelf, je gezondheid, toekomst én je portemonnee. Hoef je je ook geen zorgen meer te maken over uitvallende tanden of de oplage van de daklozenkrant. Da’s dan weer mooi meegenomen. 

Aanmelden voor online psychologische hulp bij drugsproblemen

Meld je eenvoudig aan via het contactformulier, WhatsApp (06-44628782) of mail (info@psycholoogopafstand.nl) voor een gesprek met een online psycholoog. Therapie via internet (Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Waar, wanneer en hoe jij het wilt. Onze ervaren online psychologen bieden online psychologische hulp van Berlijn (Duitsland) tot Bodrum (Turkije) en Bologna (Italië).