fbpx

Burn-out

Druk’, antwoorden veel mensen als je vraagt hoe het gaat. We gebruiken ‘druk’ vaak als indicatie dat het goed met ons gaat. Want druk zijn we allemaal, dus dat zal wel goed zijn. Maar het gaat niet in alle gevallen goed. In 2019 kreeg een kwart miljoen mensen bij de huisarts de diagnose overspannenheid.[1] Heb jij ook het gevoel dat je uitgeput en gestrest raakt? Schakel dan zo snel mogelijk een psycholoog in.

Oorzaken overspannenheid

Een veeleisende baan, een druk sociaal leven of een hectische gezinssituatie: het kan al gauw te veel spanning opleveren. Zeker als daar andere stressfactoren bij komen kijken. Bijvoorbeeld als er een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt of plotseling een groot probleem ontstaat. Overspannenheid kan de volgende oorzaken hebben:

  • teveel tegelijkertijd willen doen, ook al zijn het leuke dingen
  • stelselmatig overvraagd worden, bijvoorbeeld op werk of in de thuissituatie
  • stressvolle omstandigheden, zoals financiële of relationele problemen
  • een impactvolle gebeurtenis – zowel positief als negatief – zoals een verhuizing, het krijgen van een kind, of een overlijden
  • een gebrek aan sociaal vangnet of steun van familie en vrienden
  • Hoogsensitief (HSP)

Ontstaan burn-out

Iedereen kan overspannen raken. Wanneer dat gebeurt, is het belangrijk zo snel mogelijk verandering in de situatie aan te brengen. Bij aanhoudende blootstelling aan stress gaat overspannenheid namelijk over in een burn-out. Als het niet lukt de oorzaken van de spanning weg te nemen, pleeg je roofbouw op je lijf. Je raakt dan niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk uitgeput. Het herstellen van een burn-out kost dan ook veel meer tijd en vereist ingrijpende veranderingen.

Een burn-out komt je niet aanwaaien, daar moet je keihard voor werken.[2]
-Rafael, ervaringsdeskundige

Symptomen burn-out

  • geestelijke vermoeidheid: problemen met focus, concentratie en geheugen
  • lichamelijke vermoeidheid: te moe zijn om dagelijkse bezigheden uit te voeren
  • een aanhoudend opgejaagd, gestrest of paniekerig gevoel 
  • niet goed tegen harde geluiden of drukte kunnen
  • veel piekeren
  • snel in huilen uitbarsten
  • slaapproblemen
  • het gevoel geen grip op het leven te hebben

De symptomen van overspannenheid en een burn-out lopen in elkaar over. Bij een burn-out is echter veel meer sprake van lichamelijke uitputting. Dat kan zelfs tot lichamelijke klachten leiden:

  • hoofdpijn
  • maag- of buikpijn
  • duizeligheid
  • pijn op de borst
  • hartkloppingen
  • hyperventilatie

buikpijn

Therapie tegen burn-out

Veel mensen met een burn-out weten niet hoe ze er weer vanaf komen. Een psycholoog helpt je in dit proces. Burn-out therapie bestaat uit de volgende drie fasen.

Acceptatie

De eerste fase is vaak de lastigste: accepteren dat je het niet meer aankan en dat je rust moet nemen. Het kan even niet anders. Om van een burn-out te herstellen is het noodzakelijk de stressfactoren zoveel mogelijk weg te nemen. Dit betekent voor veel mensen dat ze moeten stoppen of minderen met werk. Het kan lastig zijn die knoop door te hakken, maar het is van belang dat je lichaam van de uitputting herstelt. Dat kan soms alleen door alles uit je handen te laten vallen.

Onderzoek

Vervolgens ga je onderzoeken wat bij jou tot de burn-out heeft geleid. Dit kunnen hele praktische dingen zijn, zoals een overvolle agenda, maar vaak schuilt er meer achter. Misschien zit je perfectionisme je in de weg, of kun je moeilijk nee zeggen. Misschien maak je je veel zorgen over dingen waar je toch geen invloed op hebt, of leg je de lat voor jezelf te hoog. Een psycholoog helpt je dit soort gedachtepatronen te herkennen.

Verandering

Tot slot ga je stapje voor stapje aan de slag met verandering. In burn-out therapie leer je voor jezelf op te komen, sterker in je schoenen te staan, om te gaan met stress, en meer. Het kan zijn dat je psycholoog je ook praktische huiswerkopdrachten meegeeft. Zo kan het helpen te mediteren, te sporten of een creatieve uitlaatklep te zoeken. Zo leer jij hoe je ervoor moet zorgen dat je in de toekomst de touwtjes in handen houdt en overspanning voorkomt.

Direct hulp met burn-out therapie

Heb jij klachten van overspannenheid? Zoek dan zo gauw mogelijk hulp. De psychologen van Psycholoog op Afstand staan direct voor je klaar – online, zodat jij eenvoudig vanuit huis burn-out therapie kan volgen. Wij helpen je graag je leven weer op de rit te krijgen.

  • zonder wachtlijst
  • zonder doorverwijzing
  • waar en wanneer het jou uitkomt
  • ervaren en professionele psychologen
  • expertise in burn-outklachten

Gratis kennismaking

Heb je interesse in online therapie met een van de specialisten uit ons team en/of heb je een vraag? Start met een kosteloos kennismakingsgesprek. Vul hiervoor onderstaand contactformulier in. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht terug van onze aanmeldcoördinator. Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl. Lees hier meer over onze aanmeldprocedure & tarieven.

    Veel gestelde vragen over burn-out therapie

    Wat is het verschil tussen overspannen en een burn-out?

    Sta je gedurende langere tijd aan stress blootgesteld, dan raak je overspannen. Je voelt je moe, je bent prikkelbaar en hebt moeite je te concentreren. Overspannenheid is omkeerbaar: zodra je de stressfactoren wegneemt, gaat het vaak meteen een stuk beter. Gebeurt dit niet en blijft de situatie te lang aanhouden, dan kom je in een burn-out terecht. Je hebt jezelf dan te lang gepusht, de stressklachten verergeren en je raakt ook lichamelijk uitgeput. Een burn-out is niet direct omkeerbaar. Het lichaam moet eerst volledig tot rust komen en herstellen voordat je het normale leven weer op kunt pakken.

    Wat zijn de symptomen van een burn-out?

    Bij een burn-out is sprake van ernstige emotionele en lichamelijke vermoeidheid door stress. Als je een burn-out hebt, ben je vaak te vermoeid voor normale dagelijkse activiteiten. Ook heb je last van een continu opgejaagd gevoel, paniek, hyperventilatie of hartkloppingen. Je focus en concentratie nemen af, je kunt slecht tegen veel geluid of drukte en je bent prikkelbaar. Bij sommige mensen ontstaan ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of buikpijn.

    Hoelang duurt het herstel van een burn-out?

    Bij een burn-out is je energie volledig opgebrand. Het herstel van een burn-out duurt daarom ook lang. Het is noodzakelijk eerst volledig lichamelijk tot rust te komen. Zo kan het lichaam zich herstellen van de oververmoeidheid. Vervolgens kun je stapje voor stapje je leven weer oppakken. Met de begeleiding van een psycholoog leer je je leven anders in te richten en je grenzen beter te bewaken. Zo voorkom je stressklachten in de toekomst.

    Bronnen

    [1] RIVM, ‘Overspannenheid en burn-out. Cijfers & Context. Huidige situatie’, via Volksgezondheidenzorg.info.

    [2] Instatera, ‘Het verhaal van Rafael’.

    Contact
    close slider