Ranja on the rocks

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd – Misschien krijg jij dat gevoel wel als je langs je stamkroeg loopt. Of als je de wijzers van de klok 17:00 ziet slaan. Als je je favoriete drankje ruikt of simpelweg je drinkmaatje ziet. Dit worden ‘cues’ genoemd: bepaalde stimuli die geassocieerd worden met het gebruik van een drug, in dit geval alcohol. Als deze associatie eenmaal gemaakt is, zorgen de cues ervoor dat er op dat moment van alles in je hersenen gebeurd.

Alcoholverslaving

Een van de gevolgen daarvan is dat je motivatie om de drug te pakken te krijgen verhoogd wordt en je zin, trek of drang krijgt om te gebruiken. Dit proces speelt een grote rol bij verslaving. In deze blog gaan we specifieker in op alcoholverslaving, en dat is niet voor niets. Deze ziekte komt namelijk erg vaak voor. (Ja, verslaving is een ziekte.) Er wordt nogal eens beweerd dat verslaafden slappelingen zijn, omdat ze niet stoppen met dat waar zij aan verslaafd zijn. We weten nu dat dit wel wat genuanceerder mag. Dat het zeker moeilijk is om met drinken te stoppen, maar dat veel verslaafden veel moeite doen om hun gewoonten en gedrag te veranderen en dat het velen ook lukt. Een verslaving is een stoornis die mensen niet bewust nastreven, maar die onder verschillende omstandigheden ontstaat zonder dat iemand dat direct in de gaten heeft. Vaak heeft het ook tijd nodig voordat iemand zijn verslaving herkent én erkent. Afhankelijkheid of verslaving wordt daarom ook wel de ziekte van de ontkenning genoemd.

Sluimerend alcoholprobleem

Je voelt hem misschien al aankomen: laten we eens proberen die ontkenning onderuit te halen. Gewoon in je hoofd, voor jezelf. Tijd voor een kort testje. Er zijn een aantal signalen van een sluimerend alcoholprobleem bekend: problemen in het gezin of op het werk, verkeersovertredingen, herhaalde ongelukjes, eenzaamheid en overmatig alcoholgebruik in de directe omgeving. Deze situaties kunnen ook risicoverhogend werken. Daarnaast zijn een aantal risicogroepen bekend: horecamedewerkers, zeevarenden, alleenstaanden, journalisten, hulpverleners, werklozen, vrouwen die hun beroepsbaan voor een taak als huisvrouw inruilen, en dak- en thuislozen. Herken jij jezelf in één of meer van deze indicatoren voor verhoogd risico? Dan wil ik je vragen of je regelmatig drinkt. (Nu niet erom heen gaan draaien, gewoon ja of nee.) Is je antwoord ja? Dan heb ik nog vier vragen voor je:

  1. Heeft iemand je ooit geadviseerd minder te drinken of te stoppen met drinken?
  2. Heb je je ooit geërgerd of boos gemaakt over opmerkingen die iemand maakte over jouw drinkgewoonten?
  3. Heb je je ooit schuldig gevoeld over of spijt gehad van dingen die waren gebeurd door het drinken?
  4. Heb je ooit alcohol gebruikt om de dag te kunnen beginnen, als opkikkertje?
Online psychische hulp bij alcoholverslaving of drugsverslaving, psycholoog online bij allerhande verslavingen zoals gokken, gamen, seks, internet of welke andere verslaving ook.

Online psychische hulp bij drankproblemen of alcoholverslaving

Alcoholafhankelijkheid

Bij drie positieve antwoorden op de laatste vier vragen, wordt sterk de aanwezigheid van alcoholafhankelijkheid gesuggereerd. Hierin ben je niet alleen: Nederland telt volgens schattingen van Jellinek zo’n 500.000 mensen die alcoholverslaafd zijn of alcohol misbruiken. Vaak komt bij een verslaving ook nog psychische problematiek kijken, zoals trauma’s of depressies. Des te meer reden om hier wat aan te gaan doen. De psychologen van Psycholoog Op Afstand staan voor je klaar om jou hierbij te helpen en om je een stap dichter naar een vrijer en onafhankelijk leven te brengen. Ook zullen zij jou helpen inzien dat de alcohol je vriend niet is, maar je vijand. En dat de kritische maar dierbare mensen uit je omgeving weer jouw vrienden kunnen worden. Dat is nog eens iets om op te proosten, toch? Met een glaasje ranja dan. Ranja on the rocks.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Brugge (België) tot Bern (Zwitserland) en Boston (Verenigde Staten van Amerika) tot Nieuwkoop of Laren gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

Psycholoog op Afstand
Scroll Up