fbpx

De kracht van niet nadenken

Een handdruk, oogcontact, een ‘hallo’ en dat was het al. Het oordeel. Over jou. Binnen een paar seconde is de eerste indruk gemaakt en dit kan je nooit meer over doen. De eerste indruk die je van iemand hebt vormt zich razend snel zonder dat je hier bewust over nadenkt. Onbewust registreer je van alles. Direct weet je; jou mag ik wel of juist niet. Luister jij naar jouw eerste indruk van een ander? En wat kan je er zelf aan doen om een goede eerste indruk achter te laten?

Eerste indruk klopt (bijna) altijd

Binnen 2 seconden velt je brein een oordeel en dit is handig want soms moet je iemand snel en goed kunnen inschatten. Een psychologische term hiervoor is ‘thin slicen’. We doen dit elke keer als we een nieuw iemand ontmoeten, in een nieuwe situatie terechtkomen of snel een oordeel moeten vellen. We zijn er van afhankelijk en een ‘thin slice’ van een paar seconden kan ons al enorm veel vertellen (Gladwell, 2005). Deze ‘thin slice’ klopt in (bijna) alle gevallen dus negeer dit niet.

Online therapie helpt bij vragen rondom sociaal contact

The power of NOT thinking

Het ‘thin slicen’ is een skill die we veel te weinig gebruiken. Je verspilt vaak tijd met het nadenken over of een bepaalde persoon  waarmee je omgaat of situatie waarin je jezelf hebt gebracht wel de juiste keuze is, terwijl je het eigenlijk al weet. Gladwell noemt dit ‘the power of NOT thinking’. Oftewel, ga op je gevoel af en volg je eerste indruk. Laat je oordeel niet beïnvloeden door vooroordelen en stereotypen. Dit betekent uiteraard niet dat je helemaal niet meer rationeel hoeft na te denken want niet altijd alles is wat het lijkt. Blijf dus wel realistisch en prik erdoor heen als iemand zich anders voor doet dan hij/zij is.

Glimlachen

Hoe zorg je er voor dat jij de juiste eerste indruk achterlaat? Door te glimlachen geef je de ander een positief gevoel, wat erg goed kan zijn bij het maken van een eerste indruk. Toch is er een verschil op te merken tussen een echte en nep glimlach. Het verschil zit in de spiertjes rond de ogen. Bij een echte glimlach, trekken deze spiertjes samen en dit is moeilijk bewust te doen. Door hier mee te oefenen pik jij zo de ‘neplachers’ eruit.

Een online psycholoog kan je coachen in sociaal contact

een voorbeeld van een echte glimlach.

Handdruk

Vaak schud je iemand de hand als je je voor het eerst voorstelt. Zorg ervoor dat jouw handdruk niet aanvoelt als een dode vis of een genadeloze bottenkraker. Niks is onaantrekkelijker dan dat bij een eerste ontmoeting. Maar hoe moet het dan wel?  Zorg ervoor dat je een ‘neutrale’  handdruk geeft. Dus niet te hard maar wel stevig en zelfverzekerd.  Sta op (als je zit), kijk iemand in de ogen en lach vriendelijk terwijl je je naam zegt. Geschreven door: Evelyn Cymbaluk (toegepast psycholoog)

Online therapie, ook als je problemen ervaart met sociaal contact

Bron voor meer informatie: Blink, Gladwell, M (2005)  

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Caracas (Venezuela), Algiers (Algerije) tot Appingedam of Asten gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider