fbpx

Bedrijfspsycholoog

Medewerkers zijn de motor van jouw bedrijf; zonder medewerkers geen organisatie. Zorg ervoor dat jouw medewerkers goed in hun vel zitten en bij een professional terecht kunnen met eventuele mentale klachten of psychologische problemen. Zo zorg je niet alleen goed voor je werknemers, maar ook verklein je de kans op verzuim door mentale problemen. Bij meer dan een derde van het verzuim op het werk is stress de belangrijkste oorzaak. [1] Het is dus erg belangrijk dat je werknemers zich goed voelen. Door het bieden van de juiste preventieve hulp creëer je een gezonde werkomgeving en beperk je langdurige uitval door psychische klachten. 

Bovendien heb jij als werkgever ook baat bij het bieden van de juiste psychische zorg. Gezonde werknemers presteren beter en melden zich minder vaak ziek. Een medewerker die te maken heeft met een burn-out komt gemiddeld 3 tot 12 maanden thuis te zitten.[2] En een verzuimdag kost je al snel meer dan 250 euro [3]. Door preventieve hulp te bieden, verklein je de kans dat deze persoon langdurig uitvalt. Hoe eerder psychologische hulp wordt aangeboden, hoe beter je ziekteverzuim en langdurige uitval kunt beperken. Het kan onderaan de streep dus een stuk voordeliger zijn om te investeren in professionele psychische zorg.

De Psycholoog op Afstand biedt professionele bedrijfspsychologen zonder wachtlijst waardoor jouw werknemers direct terecht kunnen; al binnen één week! 

Psychische klachten bij 1 op de 5 werkenden

Ongeveer 1 op de 5 werkenden heeft wel eens last van psychische klachten. [4] Dit is 20% van jouw team. Deze psychische klachten kunnen sterk variëren. Veel voorkomende problemen onder werkenden zijn bijvoorbeeld stress, burn-out, angst en depressie. Deze klachten kunnen leiden tot hoge verzuimpercentages. Het aantal verzuimdagen als gevolg van mentale klachten is gemiddeld erg hoog, namelijk bijna 57 dagen. [1]

Een bedrijfspsycholoog helpt bij het behandelen van diverse mentale problemen, maar ook kunnen diverse ernstige klachten voorkomen worden door het bieden van de juiste psychische hulp. Dit kan leiden tot minder verzuim op de werkvloer, maar ook creëer je een gezondere werkomgeving en verhoog je de tevredenheid onder werknemers.

De voordelen van een bedrijfspsycholoog

Een bedrijfspsycholoog is er zowel voor de werkgever en de werknemer. De psycholoog is gespecialiseerd in het ondersteunen van werknemers bij mentale klachten. Maar ook helpt het de werkgever om het verzuimpercentage te beperken. Door een erkend bedrijfspsycholoog in te schakelen, is er een grote kans dat het ziekteverzuim zal dalen en het werkplezier zal vergroten. En dit leidt vervolgens tot een hogere productiviteit en betrokkenheid onder werknemers.

Uitval voorkomen

Als werkgever wil je verzuim natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Een bedrijfspsycholoog kan werkgevers en werknemers leren hoe zij met stress en mentale klachten om kunnen gaan. Zo wordt langdurig ziekteverzuim zoveel mogelijk teruggedrongen. Dit wordt ook wel preventieve zorg genoemd. 

Een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving is een omgeving waar werknemers lekker in hun vel zitten en in vertrouwen kunnen praten over hun psychische problemen. In deze omgeving worden personen gehoord en ook daadwerkelijk geholpen.

Verhogen werkprestaties

Een bedrijfspsycholoog kan ook helpen bij het verhogen van de werkprestaties. De psycholoog geeft passend advies aan de werkgever en kan zorgen voor meer motivatie bij werknemers. 

Helpen bij aanpassen

Gaat er binnenkort iets veranderen op jouw werk? Denk bijvoorbeeld aan een fusie met een ander bedrijf? Bedrijfspsychologen kunnen organisaties begeleiden bij grote veranderingen.

Ook hulp bij privé problemen van werknemers

Een groot deel van het ziekteverzuim is niet-werkgerelateerd. [6] Daarom is het belangrijk om werknemers hulp te bieden bij problemen of moeilijkheden in hun privéleven. Een bedrijfspsycholoog kijkt naar het totaalplaatje; dus ook wat er buiten het werk gebeurt. 

Bedrijfspsycholoog zonder wachtlijst: snel de juiste hulp ontvangen

Er zijn in Nederland lange wachtlijsten voor psychologen. De wachttijd kan zelfs oplopen tot een half jaar. [5] Bij de Psycholoog op Afstand heb je hier geen last van. Aangezien wij geen wachtlijst hebben, kunnen jouw werknemers snel de juiste hulp ontvangen. Ze kunnen al binnen een week bij ons terecht. Bovendien hechten wij veel waarde aan de match tussen de psycholoog en de cliënt. Daarom is het mogelijk voor de werknemer om zelf een psycholoog uit te kiezen en eventueel te wisselen van psycholoog. 

Bedrijfspsycholoog zonder wachtlijst

Waarom Psycholoog op Afstand?

Wanneer je een bedrijfspsycholoog van Psycholoog op Afstand kiest, vinden de therapie- of coachingsessies online plaats; via beveiligd beeldbellen. Dit betekent dat jouw werknemers vanaf hun eigen locatie met een psycholoog kunnen praten, dus ook op kantoor. 

Erkende en ervaren bedrijfspsychologen

Het team van de Psycholoog op Afstand bestaat uit ruim 30 erkende psychologen. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in diverse therapieën. Zo is er altijd een psycholoog die bij jouw werknemer past.

Werknemers kunnen direct terecht

Omdat wij geen wachtlijst hanteren, kunnen jouw werknemers direct bij ons terecht. De online behandeling kan per direct starten en zo kunnen problemen snel worden aangepakt.

Altijd toegang tot een psycholoog

Omdat ons team van Nederlandse psychologen zich over de hele wereld bevindt, kunnen we 24/7 gesprekken aanbieden. Onze online psychologen zijn altijd beschikbaar, ook in het weekend, late avond of vroege ochtend. Medewerkers hebben hierdoor altijd toegang tot de juiste psychische hulp, ook als zij een drukke agenda hebben.

Privacy wordt gewaarborgd

Online therapie vindt uitsluitend plaats via beveiligd (beeld)bellen. Wij maken gebruik van de modernste technieken, zoals SSL en ‘two-step authenticatie’ om de veiligheid en privacy van jouw bedrijf te waarborgen. 

Wat doet een bedrijfspsycholoog?

Je schakelt een bedrijfspsycholoog in voor het verminderen en beperken van verzuim. Dit worden ook wel preventieve en curatieve behandelingen genoemd. Wij begeleiden en ondersteunen personen met psychische klachten en bieden tegelijkertijd coaching om met stress en ingrijpende gebeurtenissen om te gaan. We bieden zowel individuele therapie als groepstherapie. Het is dus ook mogelijk om een bedrijfspsycholoog in te schakelen voor teambuilding. 

Dit doet een bedrijfspsycholoog:

 • Re-integratie
 • Preventie van verzuim
 • Hulp bij stress
 • Hulp bij angst
 • Burn-out behandeling
 • Coaching
 • Begeleiding bij grote veranderingen
 • Teambuilding

Welke behandeling het meest geschikt is voor jouw werknemer hangt af van de specifieke situatie. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende therapieën die worden aangeboden door een bedrijfspsycholoog.

 • Acceptance and Commitment Therapy
 • Coaching
 • Cognitieve gedragstherapie
 • EMDR-therapie
 • Mindfulness
 • Psychotherapie

Neem contact op voor meer informatie

Voor ieder bedrijf is het goed om een bedrijfspsycholoog in de arm te nemen. Voor de werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Jouw medewerkers zijn bij ons in goede handen. En ze kunnen al binnen één week bij ons terecht. Wil jij een bedrijfspsycholoog van de Psycholoog op Afstand inschakelen? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Bovendien is het ook mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen als je vragen hebt over onze werkwijze. 

  FAQ

  Wat is het verschil tussen een bedrijfspsycholoog en een reguliere psycholoog?

  Een bedrijfspsycholoog behandelt vrijwel dezelfde klachten als een reguliere psycholoog. Hier gebruiken zij ook dezelfde behandelmethoden voor. Echter, een bedrijfspsycholoog is gespecialiseerd in het begeleiden van werkende mensen. Zij weten precies hoe het er op de werkvloer aan toe gaat en kunnen daardoor hulp bieden bij stress, burn-out, re-integratie en andere psychische klachten. 

  Kan ik verzuim beperken door het inschakelen van een bedrijfspsycholoog?

  Het is nooit mogelijk om verzuim helemaal te voorkomen, maar je kunt het wel beperken. Wanneer klachten in een vroeg stadium worden herkent, en wanneer je de juiste hulp kunt bieden, dan is het mogelijk om langdurig verzuim te beperken. Door een bedrijfspsycholoog in de arm te nemen, zijn jouw werknemers verzekerd van de juiste hulp. Zowel preventief als curatief.

  Worden de kosten van een bedrijfspsycholoog vergoed door de zorgverzekering?

  Nee, een behandeling door een online psycholoog van Psycholoog op Afstand wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Online psychologische hulp wordt namelijk nog niet vergoed door zorgverzekeraars. Een groot voordeel hiervan is dat werknemers geen verwijzing van de huisarts nodig hebben. De behandeling kan hierdoor direct starten en ook worden er geen gegevens met derden gedeeld. 

  Wij zijn daarnaast altijd transparant over de kosten. Er wordt simpelweg een tarief per sessie in rekening gebracht. Je betaalt dus alleen voor de sessies die ook daadwerkelijk worden afgenomen en je zit niet vast aan een abonnement.

   

  Bronnen:

  [1] https://www.trimbos.nl/kennis/stress-depressie-burn-out-werk/feiten-cijfers/

  [2] https://www.ggznieuws.nl/waarom-duurt-het-herstel-van-burnout-zo-lang/

  [3] https://www.arboned.nl/nieuws/wat-is-psychisch-verzuim-en-wat-kan-een-werkgever-eraan-doen

  [4] https://www.han.nl/projecten/blijven-werken-met-psychische-klachten/

  [5] https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/everybody-groep/preventief-ziekteverzuim-voorkomen

  [6] https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/op-een-wachtlijst-voor-de-psycholoog-dit-zijn-je-opties-voor-hulp/

  Contact
  close slider