fbpx

Online psychiater

Voor psychologische hulp kun je steeds eenvoudiger bij een online psycholoog terecht. Maar kun je ook online bij een psychiater aankloppen? En wat kan een online psychiater voor je betekenen?

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Verschil tussen psycholoog en psychiater

Psychiater

Een psychiater werkt eigenlijk in een heel ander vakgebied dan een psycholoog; een psycholoog heeft namelijk psychologie gestudeerd, een psychiater geneeskunde. Een psychiater is dus arts en kijkt naar de medische kant van psychische aandoeningen. De psychiater mag bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, een psycholoog niet.

Psycholoog

Een psycholoog is juist gespecialiseerd in gedachten, emoties/gevoelens en gedrag. Gesprekstherapie is de belangrijkste behandelmethode. Bij een psycholoog bespreek je hoe je je voelt en krijg je concrete adviezen om meer controle over je innerlijke wereld en je gedrag te ontwikkelen.

Eerst psycholoog, dan psychiater

Psychiater bij ernstige klachten

In de praktijk wordt een psychiater veelal pas bij een behandeling betrokken wanneer je ernstige en langdurige klachten hebt. Bij complexe problematiek, zoals een zeer zware depressie of persoonlijkheidsstoornis, kan medicatie het overwegen waard zijn. Ook kan een psychiater meekijken/onderzoeken of er mogelijk een fysieke oorzaak aan je mentale klachten ten grondslag ligt. De gesprekken met een psychiater gaan voornamelijk over het starten met medicatie of het op- of afbouwen ervan. De psycholoog blijft in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de ondersteunende gesprekstherapie.

Beginnende klachten

Het wordt veelal afgeraden bij psychische problemen direct naar medicatie te grijpen. Hiermee behandel je immers grotendeels de klachten of symptomen, maar werk je niet structureel aan de oorzaken ervan. Het is daarom de standaard dat een behandeling start met gesprekstherapie bij een psycholoog. Heeft dit onvoldoende effect, of is de psycholoog van mening dat je er baat bij zal hebben, dan kan de hulp van een psychiater worden ingeschakeld.

Online naar een psychiater

Medicatie mag niet online voorgeschreven worden. Daarom is het vaak praktischer om een psychiater offline te bezoeken (in zijn of haar gesprekskamer). Bij Psycholoog op Afstand zijn zodoende geen online psychiaters aangesloten. Wel hebben wij een aantal psychiaters in ons netwerk naar wie we je kunnen doorverwijzen. Bij Psycholoog op Afstand werken wij met ervaren en gediplomeerde online psychologen, die met de meest uiteenlopende hulpvragen (van licht tot zwaar) uitstekend uit de voeten kunnen. Twijfel je of we iets voor je kunnen betekenen? Start dan met een gratis kennismakingsgesprek!

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Online psychiater

Behandeling online psycholoog

Van lichte tot zware klachten ben jij bij Psycholoog op Afstand aan het juiste adres. Onze online psychologen hebben verschillende achtergronden en expertises. Wij kunnen je daarom ongetwijfeld met jouw specifieke probleem helpen. We koppelen je aan een online psycholoog met wie het klikt, die een online behandelplan op maat voor je opstelt. Je psycholoog kan eventueel een diagnose stellen, met je meedenken over de vraag of medicatie een goed idee is, of juist alternatieven voorstellen. Loop je al bij een (offline) psychiater? Dan zorgt jouw online psycholoog voor de nodige ondersteuning en begeleiding.

Voordelen online psycholoog

 • uitstekend alternatief voor – of aanvulling op – medicatie
 • persoonlijke begeleiding en behandeling op maat
 • zowel voor lichte als zware klachten
 • mogelijkheid voor diagnosticering
 • advies over medicatie en doorverwijzing
 • geen wachtlijst
 • waar je ook woont

Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

We stellen het team van Psycholoog op Afstand graag aan je voor. Wil je liever telefonisch kennismaken? Dat kan ook, door middel van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  Contact
  close slider