fbpx

Autisme – Online diagnostiek / screening

Een introductie in Autisme – ‘Travelling life’s journey using a different roadmap’

Als je ‘autisme’ hoort, waar denk je dan aan? Misschien heb je wel eens over de stoornis gehoord, of ken je iemand met autisme. En anders kennen we allemaal wel wat klassieke karakters van televisie. Denk maar eens aan de wiskunde-genie Raymond uit de film Rainman. Of aan de hoog-intelligente Shelden Cooper uit de tv-serie the Big Bang Theory.  En wat minder bekend: Amélie Poulain, uit de gelijknamige film. Vaak worden deze ‘autisten’ op een bepaalde manier neergezet: ze zijn sociaal onhandig, ze zijn op een bepaald gebied erg intelligent en ze zijn niet zo flexibel (denk maar eens aan de vaste zitplaats van Sheldon!). Maar hoe zit het nou echt met Autisme? Is het beeld zo eenzijdig als de televisie ons doet geloven, of schuilt er meer achter deze stoornis?

Van het Syndroom van Kanner naar ASS

Leo Kanner, een Amerikaanse kinderpsychiater, was de eerste die over autisme schreef, waardoor er ook wel gesproken werd van het Syndroom van Kanner. Veel van wat we nu over autisme weten is gebaseerd op het onderzoek van deze man. In zijn tijd kregen vooral  kinderen met een verstandelijke beperking de diagnose autisme. Pas later werd duidelijk dat autisme niet alleen voorkomt bij mensen met een laag IQ, maar dat ook mensen die gemiddeld of juist heel intelligent zijn autisme kunnen hebben. In de jaren 90 werd de naam autisme als een soort parapluterm gebruikt, met verschillende varianten zoals: Klassiek autisme, Syndroom van Asperger en PDD-nos. Dit is weer veranderd sinds de komst van de DSM-5. Dit is de nieuwste versie van hét handboek waarin allerlei aandoeningen staan en die gebruikt wordt bij diagnosestelling. In deze nieuwe versie is ervoor gekozen om alle varianten onder één noemer te plaatsen:  het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Je kunt dat spectrum dan zien als een soort brede waaier.

online autisme diagnostiek screening psycholoog

Autisme diagnostiek

Kenmerken van Autisme

Maar wat zijn die kenmerken van autisme eigenlijk? Volgens de DSM-5 hebben mensen met autisme moeite met sociale contacten. Ze kunnen niet altijd aanvoelen hoe ze zich in een situatie moeten gedragen en oogcontact  maken kan lastig zijn. Ook kunnen ze zich soms lastig voorstellen hoe iemand zich voelt. Het kan daarom zijn dat mensen met autisme wat ‘vreemd’ overkomen  als je met ze praat. Ook het hebben van routines, moeite met veranderingen en het hebben van specifieke interesses is typisch voor mensen met autisme. Mensen kunnen bijvoorbeeld erg vasthouden aan hun vaste gewoontes en behoorlijk in de war raken als deze verstoord worden. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier: alles wat zij zien, ruiken of horen wordt anders waargenomen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het daardoor lastig is voor hen om de wereld te begrijpen op ‘onze’ manier. Het belangrijkste is dat autisme vele gezichten heeft en dat erg veel verschillen bestaan tussen mensen met autisme. Zo is sinds een aantal jaren ook bekend dat autisme bij een meisje of vrouw zich heel anders kan uiten dan bij een man.

De positieve kant van Autisme

Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking heeft (een vorm van) autisme. Autisme is niet zichtbaar aan de buitenkant, maar kan veel invloed hebben op je leven, ook op latere leeftijd. Autisme is namelijk een ‘pervasieve ontwikkelingsstoornis’, wat betekent dat je geboren wordt met de stoornis en dat deze niet overgaat. Wel kun je leren met de stoornis en de beperkingen die erbij horen om te gaan. Het is belangrijk om dan ook de positieve kant te ontdekken. Want ondanks de beperkingen, biedt autisme ook zeker mogelijkheden. Mensen met autisme hebben vaak een goed oog voor details, ze zijn eerlijk en kunnen goed analytisch denken. Deze goede eigenschappen kunnen op veel gebieden worden ingezet. Wist je namelijk dat veel beroemde en succesvolle mensen ook bekend waren met (een vorm van) autisme? Om maar een paar bekende namen te noemen: Amerikaanse presidenten als Abraham Lincoln en George Washington. Creatievelingen als Leonardo da Vinci, Michaelangelo, Ludwig von Beethoven en Mozart. Schrijvers als Jane Austen en William Shakespeare. Natuurwetenschappers als Albert Einstein en Isaac Newton. En zakenmannen als Bill Gates en Henry Ford.

Er schuilt dus een hele wereld achter Autisme Spectrum Stoornis, met grote verschillen waar mensen last van hebben – of juist erg goed in zijn. Goede hulp of begeleiding kan mensen met autisme helpen in het dagelijks leven. Ook kan de omgeving van mensen met autisme soms begeleiding of extra informatie gebruiken.

Online diagnostiek en screening bij vermoeden van Autisme

De diagnose autisme wordt gesteld op basis van een aantal gedragskenmerken die sinds de kindertijd aanwezig moeten zijn. Veelal wordt hiervoor een gesprek met de persoon zelf als met de ouder of verzorger gevoerd (aangezien deze de persoon kende in de kindertijd). Psycholoog op Afstand biedt deze Online Diagnostiek: voor onder andere Autisme, ADHD, intelligentie en persoonlijkheid. Aangezien wij de diagnostiek online doen, kan dit onderzoek overal ter wereld plaatsvinden en hoef je dus niet naar een specifieke praktijk toe. Ook bieden wij begeleiding aan mensen die reeds de diagnose Autisme (ASS) hebben of zich herkennen in de kenmerken van Autisme (ASS). Zo bieden wij bijvoorbeeld hulp bij mensen die worstelen met sociale situaties, angsten of somberheid. (Blog door: Irene Krap, online psycholoog / online diagnosticus).

Aanmelden voor online psychische hulp of diagnostiek

Meld je aan voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan over autisme gaan, maar ook over elk ander mogelijk onderwerp zoals angst, stress, somberheid, stress of trauma. Wij bieden online therapie van Minsk (Wit-Rusland) tot Turijn (Italië) via Skype, Facetime, chat of email. Waar, hoe en wanneer jij wilt. Meld je nu aan voor een eerste gesprek. Onze online (GZ-)psychologen zijn allemaal ervaren en universitair opgeleid (en BIG-gecertificeerd). Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider