fbpx

Psycholoog op afstand, therapie via internet, kan dat eigenlijk wel?

Een ‘psycholoog op afstand’? Door mijn achtergrond in zowel nieuwe media als psychologie ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest hoe die 2 elkaar kunnen aanvullen en vooral versterken. Met een hip woord wordt dit ook wel ‘eHealth’ genoemd: de verstrengeling van nieuwe media en gezondheidszorg. Deze fascinatie bracht mij op het idee van de eerste online Mindfulness training van Nederland en enkele jaren later op het idee om te gaan werken als online psycholoog naast mijn reguliere werk.

MyMind

Vanuit dit enthousiasme heb ik in 2009 de eerste Nederlandse online Mindfulness-training (MyMind) ontwikkeld, en op effectiviteit/gebruiksgemak onderzocht, samen met M.J. Böckermann (vind het verslag hier). Tijdens mijn latere werkzaamheden als Gz-psycholoog zag ik ook dat steeds meer GGZ-instellingen gebruik gingen maken van nieuwe media en ik dacht hier ook graag over mee. Bijvoorbeeld de wekelijkse therapiesessies ondersteunen met online huiswerkopdrachten of video’s met oefeningen die de patiënt thuis op zijn gemak kan bekijken.

Online psycholoog op afstand is hulp via internet - Niek Rosens

Psycholoog op afstand is een idee van Niek Rosens, Gz-psycholoog BIG

Online hulp vanaf de camping in Frankrijk

Ook moet ik nu denken aan een patiënt van me met somberheidsklachten. Hij zat midden in de behandeling, maar had een vakantie van 2 maanden in Frankrijk gepland staan. Hij wilde dolgraag door gaan met zijn behandeling, maar hoe?! Hij was de 70 ruim gepasseerd, dus ik twijfelde of ik wel over zoiets als eHealth kon beginnen… Anderzijds wist ik dat hij dol was op zijn iPad. Wat bleek? We hielden wekelijks contact via internet: gesprekken via Skype en ik stuurde hem oefeningen door per mail. Na 2 maanden als zijn online psycholoog gefunctioneerd te hebben zag ik hem terug in de behandelkamer, stralend en met een opgeklaarde depressie. Ongetwijfeld speelde het effect van de vakantie mee, maar ik vond het geweldig dat het belangrijkste deel van de behandeling op afstand had kunnen plaatsvinden!

Een Nederlandse online psycholoog op afstand

Het idee voor ‘psycholoogopafstand.nl’ kwam toen een kennis van me werkzaam was in Azië en graag een aantal gesprekken wilde met een psycholoog. Ze kon wel psychologen vinden, maar deze spraken allemaal geen Nederlands. Ik kon goed begrijpen dat voor zoiets intiems als psychologische hulp je graag een therapeut wil in je eigen taal. Dit zette me aan het denken…Nederlands zijn van oudsher al over de hele wereld te vinden. En ook die hebben soms gezondheidszorg nodig, dus ook psychologische hulp! Eigenlijk was alle techniek er al: Skype, chat en mail. De meeste mensen kennen Skype al en daarnaast maakt Skype gebruik van een zeer goed beveiligde/versleutelde verbinding waardoor het perfect geschikt is. Het enige wat mij nog restte was het maken van een website. En dat heb ik bij deze gedaan 🙂

Natuurlijk kunnen mensen die in Nederland wonen ook bij ‘psycholoogopafstand.nl’ terecht. Denk aan mensen die vanuit privacy-overwegingen niet naar een praktijk willen (bekenden tegenkomen in de wachtkamer), de praktijk te ver weg is, hun agenda het niet toe laat of gewoon voor het gemak gaan van therapie waar en wanneer je maar wilt.

Start vandaag nog met online therapie

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Contact
    close slider