fbpx

Eetstoornis

‘Je bent mooi’, hoorde ze een vrouwenstem zeggen. ‘Prachtig zelfs’. Als bevroren bleef ze staan en keek op. Tegenover haar stond de vrouw met het naakte, beschadigde lichaam. Een lichaam zo broos als haar stem zojuist geklonken had. Ze slikte. De woorden klonken onecht en bleven als mist in de lucht hangen. Hoewel ze de neiging had om weg te kijken, bleef haar blik rusten op het grauwe gezicht met de rood omrande ogen voor haar. Ze dwong zichzelf de vrouw te bekijken.

Dat was pijnlijk, maar het moest. Met haar armen gekruist voor haar borst bleef ze staan, zoekende naar een houding. De koude badkamertegels zorgden voor kippenvel over haar hele lichaam. ‘Nee, echt. Je bent mooi zoals je bent’. Ze deed haar best om de woorden te geloven, maar dat ging niet. Zo makkelijk liet ze zich niet overtuigen. Daarvoor was er teveel gezegd en gebeurd. Ze liet de vrouw tegenover haar praten maar luisterde niet meer. Haar gedachten dwaalden af. Daar stonden ze dan. Naakt tegenover elkaar, ongemakkelijk. Haar van nature kleine borsten leken nog kleiner te zijn geworden, en zo was er wel meer aan haar veranderd. Haar haar was dunner geworden. Haar huid grauwer en haar lichaam kouder. De vrouwen leken niet meer op elkaar als vroeger. Het enige wat ze nog gemeen leken te hebben, was dat ze zich somber en leeg voelden. Ze waren veeleisend, perfectionistisch, ontevreden.

Nooit goed genoeg. Onzeker, alleen, heen en weer geslingerd door emoties, en moe. Nee, moe was niet het goede woord. Op. Uitgeblust. Vooral door zichzelf, en dat was moeilijk om aan te zien, maar minstens zo moeilijk om ermee te stoppen. Ze stak haar hand voorzichtig naar haar uit, maar raakte haar bleke huid niet aan. Ineens veranderde de toon van de stem die de badkamer vulde. ‘Je bent waardeloos. Dik, vet, niet eens in de buurt van slank.‘ Ze schrok op en herkende de stem onmiddellijk. De stem van het duiveltje op haar schouder, dat haar keer op keer de baas werd. Haar trillende vingers zochten gehaast naar het lichtknopje op de muur. Ze voelde de deurpost, de tegel er naast, iets naar beneden, de lichtschakelaar. Het geluid van het uitknippen van de lamp klonk in de betegelde ruimte harder dan het eigenlijk was. De badkamer was op slag donker. Het werd oorverdovend stil en haar spiegelbeeld was niet langer zichtbaar.

Een online psycholoog kan helpen bij een eetstoornis zoals anorexia of boulimia. neem contact op voor online psychische hulp via Skype, chat, mail of whatsapp.

Online psychologische hulp bij eetstoornissen

Foodie of fobisch?

Anno 2016 worden we via social media overladen met afbeeldingen van gespierde meiden die ons doen geloven dat ze niets liever doen dan zich in het zweet werken in de sportschool (uiteraard na er eerst een mooi kiekje van gemaakt te hebben). Grote cosmeticabedrijven strooien met slogans als ‘omdat je het waard bent’ en de hashtags fitspiration, foodporn en fitgirl zijn niet aan te slepen. We zien foto’s van de meest groene smoothies, salades met onuitspreekbare namen, eiwitshakes, repen van noten, zaden en pitten waar we nooit eerder van hoorden, en wat al niet meer. Uiteraard zal niemand je tegenhouden om je leefstijl eens onder de loep te nemen en indien nodig wat aan te passen. Een goede gezondheid is immers een nobel streven. Maar als dit doorslaat en extremere vormen aanneemt, is er weinig gezonds meer aan en bestaat de kans dat zich een eetstoornis ontwikkelt.

Signalen van een eetstoornis kunnen o.a. zijn lijnen en vasten of juist eetbuien hebben, en compenserende maatregelen hanteren als zelfopgewekt braken, overmatig bewegen, misbruik van laxeermiddelen en perioden van voedselbeperking. Andere signalen zijn angst om aan te komen, een verstoord lichaamsbeeld en lichamelijke klachten als vermoeidheid, een bleke huidskleur, duizeligheid, haaruitval en het alsmaar koud hebben. Eetstoornissen gaan bovendien vaak samen met psychosociale factoren als perfectionisme, faalangst, een negatief zelf- en lichaamsbeeld en met biologische factoren als aanleg voor verslavingsgedrag en depressie. Mocht je jezelf of een ander in een combinatie van deze signalen herkennen, loop er dan niet langer mee door maar zoek hulp. Omdat je dat waard bent. Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Amman (Jordanië), Astana (Kazachstan) tot Aalsmeer of Baarn gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

     

    Contact
    close slider