fbpx

Hypnotherapie & hypnose, hoe werkt dat toch? En kan het jou helpen?

Hypnotherapie & hypnose, je ziet het verschijnsel op TV, in films, boeken en shows. De hypnotiseur begint suggestieve zinnen uit te spreken. Voor je het weet, worden jouw oogleden zwaar en heb je geen macht meer over jezelf. De hypnotiseur beveelt je om te doen wat hij/zij zegt. Je klimt in een boom als een aap, springt als een kikker en je maakt salto’s. In sommige gevallen beveelt de hypnotiseur je zelfs om iets te doen waar je het normaal helemaal niet mee eens bent.

Deze beschrijving weerspiegelt het populaire beeld van hypnose – een sociale interactie waarin iemand door middel van suggestie andere gedachten heeft en onvrijwillig handelt. Maar hoe wordt hypnose in werkelijkheid gebruikt? Kun je zomaar iemand hypnotiseren en laten doen wat jij wilt? En werkt hypnotherapie?

Waarom hypnose/hypnotherapie?

Ten eerste wordt hypnotherapie door psychologen gebruikt om gedrag ná de hypnose op een subtiele manier te beïnvloeden. Dit is handig voor mensen die bijvoorbeeld willen stoppen met roken, af willen vallen of van hun alcoholisme proberen af te komen. Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie echter maar een klein effect heeft op het veranderen van gedrag. Ondanks dat is hypnose een goede stap vooruit om dit gedrag te beïnvloeden.

Maar hypnose is zeer effectief om tijdelijk pijn te verminderen. Dit heet hypnotische analgesie. Het kan onder andere gebruikt worden tijdens operaties en wanneer iemand gewond is geraakt. Op deze manier kan de interpretatie van pijn veranderd worden.

Leuk om te weten is dat mensen ook zelfhypnose kunnen uitoefenen. Dat houdt in dat zij zichzelf door middel van suggestie in het andere bewustzijn kunnen plaatsen. Post-hypnotische suggestie is zeker handig om doelen voor jezelf te stellen.

Hypnotherapeutische behandeling hypnose therapeut psycholoog
Wist je dat je ook jezelf kan leren hypnotiseren?

Maar werkt hypnose wel?

Ook moet je weten dat niet iedereen vatbaar is voor hypnose. Om uit te vinden of iemand wel of niet gehypnotiseerd kan worden, gebruikt men een hypnosetest. Dit meet de suggestibiliteit van een persoon. Sommigen kunnen goed gehypnotiseerd worden, sommigen wat minder en sommigen helemaal niet. Mensen die een grote voorstellingsvermogen hebben en zich heel erg kunnen richten op waar zij mee bezig zijn zonder afgeleid te worden, hebben over het algemeen een hogere suggestibiliteit.

Ook moet je erop letten dat hypnose alleen maar werkt wanneer iemand gehypnotiseerd wil worden. Zelfs als iemand een hoge suggestibiliteit heeft, werkt hypnose niet als hij/zij hypnose verafschuwt.

Alleen als de persoon zich concentreert en meegaat in de suggesties van de hypnotiseur, heeft het zin om de behandeling voort te zetten.

Ten slotte gaan wetenschappers er ook van uit dat mensen de rol van gehypnotiseerde ‘spelen’: onbewust gedraagt de gehypnotiseerde persoon zich zoals hij/zij verwacht dat gehypnotiseerde personen zich gedragen. In de psychologie wordt dit verschijnsel de sociaal-cognitieve theorie van hypnose genoemd.

hypnotherapie hypnose psycholoog online afstand
Hypnose kan ook ontspanning bieden.

Kan hypnose misbruikt worden?

Natuurlijk is het niet vreemd dat sommige mensen bang zijn voor hypnose. Je hebt in een hypnotische staat weinig zelfcontrole. Fictie maakt het beeld van hypnose ook mysterieuzer. Dit is deels waar: omdat je bijna geen zelfcontrole hebt, ben je tijdelijk kwetsbaar.

Echter is het bijna onmogelijk om iets te doen wat je moreel verwerpelijk vindt, zoals het plegen van een misdrijf. Hypnose is niet sterk genoeg om gedrag compleet te beïnvloeden. Hypnotherapie is een erg veilige behandeling.

Kort samengevat:

  • Hypnose beïnvloedt gedrag op een subtiele manier met behulp van post-hypnotische suggestie;
  • Het wordt ook gebruikt om pijn tijdelijk te verminderen (hypnotische analgesie);
  • Of hypnose wel of niet bij iemand werkt, hangt af van de suggestibiliteit van die persoon;
  • Hypnose werkt enkel als de persoon aandacht geeft aan de suggesties;
  • Gehypnotiseerden gedragen zich zoals ze verwachten dat een gehypnotiseerde persoon zich gedraagt;
  • Een gehypnotiseerde persoon kan niet iets doen wat hij/zij moreel verwerpelijk vindt.

Aan de slag met een hypnotherapeut of psycholoog

Wil je echt actief aan de slag met hypnotherapie en/of een psycholoog? Neem dan contact met ons op. Wij hebben verschillende psychologen in ons team die werken met technieken vanuit de hypnotherapie. Veelal is dit een aanvulling op een reguliere behandeling. Tijdens het kennismakingsgesprek met je psycholoog kun je bespreken of elementen vanuit de hypnotherapie bij jouw hulpvraag aansluiten.

Al onze online (Gz-)psychologen zijn breed ervaren, universitair opgeleid en/of BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online psychologische hulp van Valencia tot Singapore of gewoon in Nederland. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Deze blog is geschreven door Basim Guerdoui .

    Contact
    close slider