fbpx

Te dik?

Ze keek eens goed in de spiegel. Liet haar blik dwalen over de kleding die ze aan had. Maar echt zien deed ze het niet. Het enige wat ze zag waren haar te dikke benen, haar bolle buik, haar brede armen. Ze zuchtte eens diep, wat was ze toch een walgelijke vette koe.

Ergens wist ze ook wel dat het niet waar was. Ze was slanker dan de meeste mensen. En andere mensen veroordeelde ze niet vanwege hun uiterlijk, maar zichzelf…
Elke dag hield ze nauwkeurig bij wat ze at en hoeveel ze bewoog. Ze wilde daar wel mee stoppen, want ze werd er gek van om zich zo de hele dag met eten bezig te houden, maar het lukte haar niet. Ze was veel te bang om aan te komen.  Soms liet ze zich eens helemaal gaan en at dan alles waar ze zin in had, daarna voelde ze zich altijd schuldig.
Op internet had ze van alles gelezen over eetstoornissen, maar ze herkende zich er niet in. Ze hongerde zich niet uit, bewoog niet overdreven veel, had geen vreetbuien en kotste haar eten niet uit.

Negatief zelfbeeld - online psychische hulp

Negatief zelfbeeld – online psychische hulp

Verstoord zelfbeeld

Er zullen mensen zijn die zich herkennen in het bovenstaande. Er is geen sprake van een ‘bekende eetstoornis’ als Boulimia of Anorexia maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen sprake is van een eetstoornis of van een verstoord zelfbeeld.

Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een Atypische eetstoornis, daarbij is er wel sprake van een aantal symptomen die voorkomen bij bijvoorbeeld Anorexia of Boulimia, maar niet in een zodanige mate dat er sprake kan is van een van beide stoornissen. Er komen bijvoorbeeld wel eetbuien voor, maar niet vaak genoeg om van Boulimia te spreken. Of iemand heeft een behoorlijk gewichtsverlies, maar is nog niet licht genoeg om gezien te worden als Anorexia patiënt.

Ingebeelde lelijkheid

Iedereen is wel eens onzeker over zijn of haar uiterlijk, maar als dit extreme vormen aanneemt en een obsessie wordt kan er sprake zijn van Body Dysmorphic Disorder. Dit is ook wel bekend als ingebeelde lelijkheid. Zoals in ons voorbeeld. Deze dame is niet te dik, maar zo ziet ze zichzelf wel en het houdt haar de hele dag bezig. Haar hele zelfbeeld hangt samen met hoe ze haar lichaam ziet. En aangezien haar lichaam niet aan haar eigen (te hoge) standaard voldoet is ze gaan walgen van zichzelf.

Indien jij jezelf herkent in iets wat hierboven is beschreven, is het belangrijk om hulp te zoeken. Blijf er niet meer rondlopen want daar wordt het niet beter of makkelijker van. Als je het eng vind om naar een psycholoog te gaan, kun je ook online hulp zoeken. Bijvoorbeeld bij Psycholoogopafstand.nl. Hier kun je op je eigen tempo geholpen worden. (Gastblog door: Naomi Mulder, Toegepast Psycholoog).

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Vientiane (Laos), Beiroet (Libanon) tot Aalten of Baarneveld gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Bronnen:

    Molen, H. T. van der, Perreijn, S., & Hout, M. A. van den. (2010). Klinische Psychologie (2e druk) (pp. 701-702). Houten: Noordhoff Uitgevers Groningen.

    Sman, J. van der. (2005). Misvormd Spiegelbeeld. Elsevier, No. 14, 96

    Contact
    close slider