Angst

(Blog geschreven door Emily Schepers)
Net zoals verdriet of woede is ook angst een basisemotie die we allemaal kennen en weleens ervaren. Hoe en waarom we angst ervaren verschilt natuurlijk per situatie en per individu. Waar de één dagelijkse angst kent, ervaart de ander deze emotie slechts sporadisch. Maar wat is angst nu eigenlijk, en waar komt het vandaan?

Angst wordt volgens Rachman (2013) omschreven als een gespannen verontrustende afwachting van een bedreigende gebeurtenis met een gevoel van ongemakkelijke spanning als gevolg. Deze bedreigende gebeurtenis kán vormloos zijn; dat wil zeggen dat het gevaar niet kan worden waargenomen. (Denk bijvoorbeeld aan het voelen van angst bij het betreden van een ruimte waar veel mensen aanwezig zijn: er is geen daadwerkelijke bedreiging aanwezig, het is slechts de angst dat er bedreiging zou kunnen ontstaan.)
Er bestaat ook angst die wel kan worden waargenomen; dit is bijvoorbeeld het geval bij het zien van een giftige slang.

Online psychische hulp bij angsten

Online psychische hulp bij angsten

Je kunt je voorstellen dat angst in het geval van een waargenomen bedreiging nuttig kan zijn: door de angst voor de slang probeer je jezelf te beschermen door bijvoorbeeld weg te rennen. In het geval van vormloze angst gaat dit een stuk lastiger. De bedreiging is in wezen niet aanwezig: het is slechts de associatie die de persoon bij het binnenkomen van die drukke ruimte legt met eventueel dreigend gevaar.

In veel gevallen is angst dan ook een “slechte raadgever”; veel mensen hebben last van irreële angsten die hen beperken bij bepaalde activiteiten. Vaak nemen deze angsten af door de activiteiten toch uit te voeren en zo te ervaren dat de angst inderdaad irreëel is.
In sommige gevallen beperkt de angst echter zo erg dat het dagelijks leven ernstig wordt beperkt.

Heb jij last van faalangst? Durf je niet meer in de auto te stappen of heb je bijvoorbeeld angst voor kleine ruimtes? Krijg je bij het zien van hoge gebouwen spontaan zweethanden?

Meldt je dan aan voor therapie bij Psycholoog op Afstand. Er bestaan verschillende therapieën die jou van jouw angsten af kunnen helpen zonder dat je met jouw hoogtevrees hoeft te gaan bungeejumpen. Onze psychologen zijn er voor jou: zodat je weer lekker kunt gaan leven!

Aanmelden voor online psychische hulp
Meld je nu aan voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog. Wij bieden online therapie van Alkmaar tot Taipei via Skype, Facetime, chat of email. Waar, hoe en wanneer jij wilt. Meld je nu aan voor een eerste gesprek. Dit kan via ons contactformulier, mail (info@psycholoogopafstand.nl) of via whatsapp (06-44628782). Onze online (Gz-)psychologen zijn allemaal ervaren en universitair opgeleid (en BIG-gecertificeerd). Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp.