fbpx

Cognitieve gedragstherapie (CGT) bij een online psycholoog

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

De relatie tussen denken en doen vormt misschien wel de sleutel tot onze mentale gezondheid. Wie vaak negatieve, angstige, verdrietige of boze gedachten heeft, voelt en gedraagt zich immers heel anders dan iemand die hier geen last van heeft. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is op deze relatie tussen denken en doen gebaseerd en is tegenwoordig een van de meest toegepaste en succesvolle vormen van therapie.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Wat is cognitieve gedragstherapie (CGT)?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is ontstaan uit een combinatie van gedragstherapie, gericht op gedrag, en cognitieve therapie, gericht op gedachten. De therapievorm gaat uit van een relatie tussen je gedachten, je gevoelsleven en je gedrag. Het idee hierbij is dat jouw eigen interpretatie van een situatie bepalend is voor de manier waarop je met die situatie omgaat en wat voor effect dat op je heeft. Is jouw interpretatie negatief, dan kan je jezelf meer in de put brengen dan noodzakelijk is.

Belemmerende gedachtepatronen

Het blijkt dat mensen die niet lekker in hun vel zitten of psychologische klachten hebben vaak last hebben van belemmerende gedachtepatronen. Belemmerende gedachten kunnen allerlei vormen aannemen. Zo kan het zijn dat je veel doemdenkt, dat je situaties automatisch negatief interpreteert, of dat je heel onjuiste en irreële gedachten hebt. Het doel van CGT is deze gedachten te identificeren en te vervangen door helpende gedachten. 

Wetenschappelijk onderbouwd

Uit het vele wetenschappelijke onderzoek naar CGT is gebleken dat de therapievorm op allerlei verschillende psychologische klachten een positief effect heeft. Vooral klachten omtrent somberheid, angst en depressie kunnen (grotendeels) met CGT verholpen worden. Omdat je aan de oorzaak van verschillende klachten werkt, is de kans bovendien klein dat de klachten terugkeren. Je leert belemmerende gedachtepatronen in de toekomst te herkennen, ook als ze een hele andere vorm aannemen of over een ander onderwerp gaan. Met CGT krijg je de handvatten om hier zelfstandig mee om te gaan.

therapie

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een hele praktische therapievorm, waarbij psycholoog en cliënt samenwerken om de klachten te verhelpen. Allereerst schets je voor je psycholoog een beeld van hoe jouw dagelijks leven eruitziet. Vervolgens bespreek je je klachten, geef je aan hoe je hier tot nu toe mee bent omgegaan en in hoeverre dat geholpen heeft. De psycholoog gaat vervolgens samen met jou op zoek naar de onjuiste, irreële, negatieve of ronduit belemmerende gedachten die hiermee te maken kunnen hebben.

Samenwerking

De psycholoog treedt in de therapie op als een soort gids die jou helpt de belemmerende gedachtepatronen te herkennen en te omschrijven. Vervolgens helpt hij of zij je die gedachten om te buigen of the herformuleren tot iets waar je mee vooruit kunt. Deze nieuwe, helpende gedachten zorgen er op den duur voor dat emotionele klachten, zoals somberheid, angst, paniek of depressie, verminderen. Ook heeft het invloed op je gedrag. Die emotionele klachten uitten zich voorheen wellicht in gedragsproblemen, zoals verslaving, agressie, vermijding of dwanggedrag. Die problemen pak je indirect dus ook aan.

Praktisch

Het actief herkennen van belemmerende gedachten en ze ombuigen tot gedachten met een positieve uitwerking op je gevoel en gedrag kost oefening. De psycholoog geeft je hier tips en adviezen voor, maar het is vooral de bedoeling dat je hier zelf, buiten de therapie om, mee oefent. Je psycholoog kan je bepaalde opdrachten meegeven om hiermee te helpen, zoals:

  • Een dagboek bijhouden: je krijgt meer inzicht in gedachtepatronen door op te schrijven wat je precies hebt gedaan, hoe je je daarbij voelde en welke gedachten ermee gepaard gingen. Hierdoor wordt je je de hele dag door meer bewust van je innerlijke dialoog.
  • Doelen opstellen: veel cliënten hebben door belemmerende gedachtepatronen moeite hun doelen te bereiken. Jouw doelen kunnen daarom een belangrijk uitgangspunt voor de therapie zijn.
  • Gedachten ombuigen: wanneer je zelf belemmerende gedachten herkent, kun je ze ook zelf gaan leren ombuigen. Je gaat actief aan de slag met het herformuleren van gedachten, net zo lang tot dit steeds meer automatisch gaat.
  • Nieuw gedrag aanleren: je leert anders reageren op problemen, gaat nieuwe activiteiten proberen of stelt nieuwe doelen. In de praktijk oefen je met de positieve uitwerking van helpende gedachten op je doen en laten. 

In de therapie bespreek je je voortgang. De psycholoog geeft je vervolgens nieuwe input en reflecteert samen met jou op wat er goed en minder goed ging. Hij of zij zal je nooit vertellen wat goed of fout is; je komt er zelf achter welke gedachten voor jou goed werken en welke niet. Veel cliënten vinden deze vorm van samenwerking met een psycholoog erg prettig.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Voordelen cognitieve gedragstherapie

  • Wetenschappelijk bewezen succesvol
  • Geschikt voor uiteenlopende psychologische klachten
  • Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen
  • Specifiek probleem- of klachtgericht
  • Gestructureerd, met een duidelijk plan van aanpak en doel
  • Gericht op het heden en niet op het verleden
  • Actief en praktisch, gericht op oefenen in de praktijk
  • Relatief snel resultaat in gemiddeld 5 tot 20 gesprekken
De beste online psycholoog

Online cognitieve gedragstherapie

Omdat CGT een vorm van gesprekstherapie is, kan je het heel effectief bij een online psycholoog volgen. Dit heeft veel praktische voordelen. De psychologen van Psycholoog op Afstand zijn bijvoorbeeld ook buiten kantooruren en in het weekend beschikbaar. Je hoeft bovendien geen reistijd in te calculeren. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.

Cognitieve gedragstherapie voor expats

Woon je in het buitenland? Dan is cognitieve gedragstherapie bij een online psycholoog een uitkomst. Onze psychologen hebben zelf ook ervaring met het expatleven of wonen zelf in het buitenland. CGT werkt bovendien uitstekend voor de meeste expatproblematiek, omdat expats vaak door belemmerende gedachten in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen.

Online psycholoog Psycholoog op Afstand

CGT is geen beschermde titel en mag door iedereen gegeven worden. De psychologen van Psycholoog op Afstand zijn er, door hun opleiding tot psycholoog, echter ook theoretisch in onderlegd. Ons team heeft veel ervaring met deze therapievorm en past het veelvuldig met succes bij verschillende cliënten met uiteenlopende problemen toe.

Denk jij baat te hebben bij cognitieve gedragstherapie bij een professionele en ervaren online psycholoog? neem gerust contact met ons op voor meer informatie of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider