fbpx

Stressklachten in het buitenland

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Ben je net naar het buitenland verhuisd? Dan heb je een hoop te doen: inschrijvingen, verzekeringen en abonnementen regelen, een nieuw huis inrichten, eventueel een baan vinden, de taal leren en nieuwe vrienden maken. En dat allemaal terwijl je tegelijkertijd moet wennen aan een geheel nieuwe leefomgeving. Het is dan ook niet meer dan logisch dat veel expats met serieuze stressklachten te maken krijgen. Sterker nog, bij Psycholoog op Afstand zijn stressklachten in het buitenland een van de meest genoemde redenen om professionele hulp in te schakelen.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Symptomen van stress onder expats

We associëren stress vaak met overspannenheid en burn-out en trekken pas aan de bel als we niet meer in staat zijn ons werk goed te doen. Maar stress uit zich vaak al veel eerder, op verschillende manieren. Dit zijn veel voorkomende symptomen:

  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Fysieke klachten, zoals maag-, buik- of hoofdpijn
  • Eetproblemen of gewichtsschommelingen
  • Geprikkeldheid, boosheid of agressie
  • Gebrek aan motivatie en discipline
  • Onzekerheid, angst en paniek
  • Relatieproblemen
  • Somberheid of depressie
  • Overmatig alcohol- of drugsgebruik

Stress zorgt er vaak voor dat je stopt de dingen te doen die je eerder leuk vond. Je hebt hier de tijd of energie niet meer voor, bent te angstig om activiteiten te ondernemen of hebt simpelweg geen interesse meer in deze activiteiten. Dit verergert de stressklachten en kan leiden tot depressie. Het is daarom van belang tijdig voor stressklachten psychologische hulp te zoeken.

emigratie

Stressvolle situaties na emigratie

Het lijkt niet uit te maken met welke reden je emigreert. Stressklachten in het buitenland komen bij allerlei soorten expats voor. Wel hebben de klachten vaak te maken met de specifieke situatie waarin je je als expat bevindt.

Emigreren voor je werk

Verhuis je naar het buitenland voor je werk, dan hoef je je in elk geval niet druk te maken om het vinden van een nieuwe bron van inkomsten. Wel onderschatten we vaak de impact van de verandering van cultuur: ook als je hetzelfde werk blijft doen, kunnen de werkomstandigheden flink zijn veranderd. Je hebt bovendien allemaal nieuwe collega’s. En je werkgever verwacht daarbij dat je dezelfde uren maakt als je in Nederland deed, naast het geregel rondom de emigratie waar je in je vrije tijd mee te maken krijgt. 

Met je partner mee verhuizen

Je werkende partner heeft maar geluk als jij voor de liefde mee verhuist. Veel van het papierwerk en andere zaken kan jij van je partner overnemen. Maar jij moet misschien ook wel op zoek naar een nieuwe baan, en dat is niet altijd even makkelijk. Veel partners hebben moeite hun eigen pad te vinden, eigen contacten te leggen en een eigen routine op te bouwen. Hierdoor ontbreekt een gevoel van voldoening, neemt je eigenwaarde af en voel je je misschien gevangen in je nieuwe leven als expat.  

Emigreren voor het avontuur

Mensen die voor het avontuur emigreren, als digital nomad, of om een eigen bedrijf in het buitenland te beginnen, hebben vaak de meeste motivatie om het leven als expat te laten slagen. We staan er alleen vaak niet bij stil dat een gebrek aan routine en regelmaat ons heel veel energie kost, of je nu spontaan, extravert en avontuurlijk ingesteld bent of niet. Het is al stressvol genoeg om een eigen bedrijf te beginnen, laat staan als je dat in een ander land moet doen en je tegelijkertijd een nieuwe routine moet opbouwen. En als rondreizende digital nomad moet je dit continu opnieuw doen: een wispelturig bestaan.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Algemene oorzaken van stressklachten in het buitenland

Maar zelfs als je voor je rust emigreert, als je met pensioen gaat bijvoorbeeld, en je weinig verplichtingen hebt, krijg je bij een emigratie te maken stress. Naast de praktische zaken die je moet regelen, zorgt een combinatie van factoren voor een extra druk gevoel in je hoofd.

  • Een nieuw huis: je thuis voelen, kost tijd en energie, hoe geweldig je nieuwe huis ook is. Misschien rij je af en aan naar Ikea (als die er is) om je nieuwe huis meer volgens jouw stijl in te richten. Of misschien huur je vooralsnog een woonruimte, maar ben je ondertussen bezig met de aankoop van een eigen huis.
  • Een nieuwe taal: of je de taal nu nog moet leren of je prima met Engels kan redden, een andere taal dan je moedertaal spreken kost energie – iets dat veel kersverse expats onderschatten.
  • Een nieuwe cultuur: het kan zijn dat je collega’s standaard een half uur te laat komen, je geen idee hebt wanneer de bus gaat, de restaurants vreemde gerechten serveren en je niet weet hoe je de hartelijkheid of juist geslotenheid van de lokale bevolking moet interpreteren. Wennen aan een nieuwe cultuur is een tijdrovend proces en kan ervoor zorgen dat je je buitengesloten en alleen voelt.
  • Heimwee: het gevoel van ‘thuis’ blijft nog een tijd verbonden aan Nederland. Daar had je je vaste vriendengroep, standaard activiteiten, hobby’s, je stamkroeg, sportclub of -vereniging. Het is heel normaal hier heimwee naar te hebben.
  • Een gebrek aan routine: het opbouwen van een nieuwe routine betekent dat je ineens heel veel keuzes moet maken. Kwam je in Nederland de dag ook wel op de automatische piloot door, nu moet je opnieuw nadenken over hoe laat je van huis weg moet, naar welke supermarkt je gaat, en of het handiger is om voor of na je werk te sporten. Met andere woorden: je bent de hele dag bezig met keuzes maken, opties afwegen en prioriteiten stellen.
  • Een nieuwe dynamiek: alle veranderingen zorgen voor een nieuwe dynamiek in je relatie of gezin. Iedereen moet weer opnieuw zijn plek zien te vinden.
  • Een gebrek aan sociaal vangnet: ook al ga je er direct op uit en leer je de eerste week al leuke mensen kennen, je hebt toch een tijdlang last van een gebrek aan een sociaal vangnet. Goede vriendschappen bouw je niet zomaar op, dat kost tijd. Je problemen of stressklachten bespreek je dan ook niet zomaar met dat leuke stel dat je net kent, maar telefonisch met je vrienden of familie in Nederland. Maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, zeker als je sociale kring in Nederland jouw expatproblemen eigenlijk niet zo goed begrijpt.
depressie 7

Stressklachten in het buitenland verhelpen

Al die nieuwe indrukken, hoe leuk sommige ook zijn, kosten tijd om te verwerken. Zelfs als je weet dat je veel ontspanning nodig hebt om de stress van een emigratie te compenseren, kan het moeilijk zijn die ontspanning ook daadwerkelijk te vinden. In Nederland ging je misschien lekker met vrienden naar een café, of sloeg je een balletje op de plaatselijke tennisbaan. Nu moet je die activiteiten opnieuw vormgeven en daarbij nieuwe contacten leggen. Je raadt het al: dat is voorlopig helemaal niet ontspannend, maar kost alleen maar meer energie.

Online psycholoog in het buitenland 

Psycholoog op Afstand heeft een groot team van professionele psychologen die zelf ook in het buitenland wonen of gewoond hebben. Zij begrijpen daardoor exact waar expats mee te maken krijgen, hoe stressklachten in het buitenland ontstaan en hoe je ze het beste kunt verhelpen. Waar ter wereld je ook beland bent, wij bieden online psychologische hulp voor expats. In het Nederlands, vanaf de vertrouwde omgeving van jouw (nieuwe) thuis. Start nu met een gratis kennismakingsgesprek!

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider