fbpx

Depressie ervaringsdeskundige

Vorige week is de overheid een campagne begonnen om depressie meer bespreekbaar te maken. Dat mag ook wel, want depressie staat in de top 5 van meest voorkomende klachten, en is één van de meestvoorkomende redenen van ziekteverzuim. (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/09/25/landelijke-campagne-moet-taboe-op-depressie-wegnemen).

Symptomen van depressie herkennen

De leus van de campagne is ‘herken de symptomen, en praat erover.’ Daar hebben ze vervolgens een filmpje bij gemaakt. Dat filmpje zou iets moeten illustreren van depressie. Ik en mijn kersverse man zijn een beetje ervaringsdeskundige op het gebied van depressie, maar in het herkennen zijn we nog niet zo goed. De depressies lijken bij mij ook niets op wat ik in het filmpje zag.  Om je een idee te geven van hoe je een depressie kan ervaren, en misschien daardoor kan herkennen deel ik hier wat fragmenten uit mijn dagboek. We waren net 2 maanden getrouwd en toen schreef ik het volgende:

“Ik zit midden in mijn ‘waar ben je over vijf jaar’, en het lijkt in niets op waar ik over vijf jaar wil zijn. Ik dacht en hoopte dat getrouwd zijn, en een eigen huis hebben een soort basis zou geven waarin ik al mijn personal flaws zou kwijtraken. Het blijkt niet zo te werken. Getrouwde Hilde is nog steeds zo rommelig als ongetrouwde Hilde. Getrouwde Hilde houdt nog steeds niet van sporten, en meer van junkfood dan van gezond eten.”

Online psychologische hulp bij depressie, somberheidsklachten, bipolair

Online psychologische hulp bij depressie

Het effect op de partner

En zo ging ik nog even door… dergelijke gedachten gaven mijn zelfvertrouwen natuurlijk een enorme deuk. Ik ging me steeds minderwaardiger voelen, en gebukt onder schuldgevoelens bedacht ik iedere dag plannen om het beter aan te gaan pakken. Een maand later schreef ik:

” En zo slepen mijn dagen zich voort zonder dat ik echt iets voortbreng. Ik wil creëren, inspireren, motiveren, ontdekken en leren, maar in plaats daarvan vlucht ik weg in eindeloos series kijken. Ik voel hoe erg ik op mezelf neerkijk, hoe ik mezelf minder vind dan iedereen op de wereld. En bovenop alle kritiek die ik op mezelf kan hebben, mag een ander hier absoluut niets van zeggen. Bij de eerste hint van kritiek sla ik terug, of kruip ik weg in een hol van zelfmedelijden en schuldgevoel.”

Ontsnappen?

Ik dacht dat als ik maar een toffe baan zou vinden, of eindelijk een succesvol auteur zou worden, of door een grappig filmpje plotseling ‘viral’ zou gaan en daarmee super beroemd zou worden, dat ik dan wel weer gelukkig zou zijn. Toen deze uitvluchten zich niet direct aandienden bedacht ik nog even om bij mijn man weg te gaan, maar omdat dat na drie maanden huwelijk ook niet een logische gedachte is, besefte ik dat er iets anders aan de hand was. Ik schreef het volgende:

“Ben ik weer depressief aan het worden? Zou dat het zijn? Ik ben bang.  Ik wil niet ziek zijn. Ik wil sterk zijn en bruisend van energie. Ik wil uit mezelf kunnen leven, en van mijn man kunnen houden en bloeien en groeien en stralen. Ik voel me zo leeg. Ik voel me zo verschrikkelijk leeg. Er is niets meer om te geven. Ik voel me alsof ik de wereld niets te bieden heb. Ik wil niet depressief zijn. Ik wil niet weer in therapie. Ik wil het niet ik wil het niet ik wil het niet. God ik ben zo boos dat ik hier weer terug ben. Ik wil niet depressief zijn. Ik wil niet weer aan de pillen. Het voelt zo erg alsof ik gefaald heb. ik heb gefaald. ik heb gevochten en verloren. ik ben weer terug bij af. Alles mislukt. Ik ben zo depressief en ik wilde het niet zien.”

Cijfers over depressie

Hoewel het voor mij inmiddels de derde keer is dat mijn leven langzaam wegtrekt in een grijze wolk, duurde het toch een flinke tijd voordat de mist zo dicht was, dat ik hem als zodanig kon herkennen. Zo simpel als een filmpje van 30 seconden is het niet. En misschien wordt er daarom wel zo weinig over depressie gepraat. Toch heeft jaarlijks 1 op de 20 personen in Nederland te maken met een depressie. Het aantal mensen dat in zijn leven een keer te maken heeft met depressie is vele malen groter, 1 op de 5!  Zoals bij heel veel dingen in ons leven, gaan ook sommige depressies vanzelf over. Helaas niet allemaal! Als jij je herkent in bovenstaand verhaal, blijf dan niet alleen rondlopen hiermee, maar ga erover praten! Het ergste van depressie is de eenzaamheid waarmee hij gepaard gaat, en de enige manier om die te doorbreken, is door erover te praten. Laten we met z’n allen depressie uit de grijze wolk, in de openbaarheid brengen. (Blog door: Hilde Lorier, lees meer van haar hier).

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Ulaanbaatar (Mongolië), Naypyidaw (Myanmar / Birma) tot Best of Bloemendaal gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider