fbpx

Het monster Anorexia

(Blog door: Evelyn Cymbaluk, Toegepast Psycholoog, over Anorexia) – Deze week zond de NPO de documentaire ‘Emma wil leven’ uit. Een heftig verhaal over een meisje die de strijd tegen het ‘Anorexia-monster’ verloor. Emma’s grote wens was dat er een documentaire gemaakt werd van de beelden die zij en haar omgeving maakten tijdens haar gevecht tegen de ziekte. Deze wens is in vervulling gegaan.

Documentaire maakster Jessica Villerius maakte er een pakkend verhaal van en de NPO zond deze uit. Ik heb hem zelf ook gezien en ik kon het niet tegen houden dat een paar tranen  over mijn wangen rolden. Wat was Emma een sterk persoon. De kracht die zij tot aan het bittere einde uit zichzelf haalde, is ongelofelijk. Het is een hele heftige documentaire maar ik raad hem zeker aan. Via deze link kan je hem bekijken.

Anorexia

Emma is niet de enige die ongewild vrienden is met het anorexia monster. Per jaar komen er zo’n 5600 mensen bij die Anorexia krijgen. 95% hiervan is vrouw. Ongeveer 45% van de patiënten herstelt volledig, 30% verbetert gedeeltelijk en 25% herstelt niet. Emma hoorde bij deze 25% en overleed aan de gevolgen van de ziekte.Verlies Van Het Gewicht, Vermagering, online therapie via internet, anorexia, eetproblematiek

Controle en anorexia

Veel mensen denken dat mensen met anorexia zich aanstellen maar van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan Anorexia. ‘Ach, eet toch gewoon die boterham op’. Hoe moeilijk kan het zijn!? Als je bijna dood gaat en je wil blijven leven, hoezo EET je dan niet gewoon? Maar zo simpel ligt het niet. Anorexia heeft met veel meer dan eten te maken. Controle willen houden is bijvoorbeeld een van de onderliggende factoren. Iemand met anorexia heeft een manier gevonden om controle over het lichaam te houden en slaat hier in door waardoor de anorexia uiteindelijk de controle overneemt en het moeilijk wordt om gezonde keuzes te kunnen maken.

anorexia-online-hulp-boulimia-eetproblematiek

In het gesprek dat na de uitzendig van de docu werd gevoerd, werd het hebben van Anorexia vergeleken met het binnenlopen van een brandend huis. Als iemand je vraagt om dat te doen, dan doe je dat natuurlijk niet. Alles in jou schreeuwt dat je dat niet moet doen. Zo voelt het dus voor een anorexia patiënt als je vraagt of ze hun boterham even willen opeten. Die boterham is een brandend huis. Niet zo gek dus dat ze dat niet willen.

De juiste behandeling

Het blijft lastig om de juiste behandelingen in te zetten. Tijdens de discussie aan tafel na de docu werd er onder andere gesproken over voeden onder dwang. Wanneer doe je dit? Wanneer is het ethisch verantwoord? Je doet het uit liefde maar ervaart de patiënt dit ook zo of is het puur traumatisch ? Het blijft een lastige kwestie.

Wel is het zeker dat er goede methodes bestaan die werken en dat er heel veel zorgverleners voor je klaar staan als je Anorexia hebt. Voor Emma mocht triest genoeg niet genoeg baten maar voor de meesten is er nog hoop.

Herken je jezelf in het ziektebeeld? Wacht niet langer en zoek hulp. Je hoeft het monster niet alleen te verslaan. De psychologen van Psycholoog op afstand staan altijd voor je klaar.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van San José (Costa Rica), Asuncion (Paraguay) tot Wijchen of Velsen gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider