It’s beginning to look a lot like Christmas

(Blog door Emily Schepers)

Aangezien het einde van het jaar nadert en we de feestdagen al tegemoet gaan komt ook de jaarlijkse kerststress langzaam dichterbij. De meeste mensen die ik spreek bevinden zich in een van onderstaande fases:

  1. Alle kerstfilms op Netflix worden al uitgespit en onder werktijd of tijdens de afwas wordt de afspeellijst met kerst hits grijsgedraaid (wie heeft bedacht dat deze alleen met Kerst kunnen worden afgespeeld? Dat red je nooit met zoveel nummers!). Bij deze optie hoort ook het alvast versieren van het huis en plannen maken voor het kopen van de kerstboom;
  2. Ontkenning, ontkenning, ontkenning. Is het echt al bijna december? Kerst? Wat is dat? Eerst komt Sinterklaas toch nog? Ik moet nog zoveel doen voor het einde van het jaar!

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online

Voor de mensen die zich in optie 2 herkennen is kerststress geen ongewoon begrip. Het is dan ook niet voor niets dat het aantal echtscheidingen in de maand december ontzettend hoog oploopt.
Maar wat veroorzaakt die stress dan eigenlijk?

Online psychische hulp via internet

Online psychische hulp via internet


Volgens een onderzoek van Dailymail onder 2000 vrouwen blijkt een gebrek aan ruimte in de koelkast en vriezer een grote stressfactor te zijn. Daarnaast blijkt het onvoorbereid zijn/voelen, last-minute cadeaus kopen en geen ‘nee’ durven zeggen factoren die van grote invloed zijn op het stressgehalte.

Door de druk die (voornamelijk) vrouwen voelen om tradities voort te zetten hebben zij het gevoel aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen. Zo is Kerstmis natuurlijk geen Kerstmis zonder een X-aantal koekjes, wild met cranberrysaus en een mooier gedecoreerde tafel dan vorig jaar.

Kortom: we moeten met zijn allen leren: ‘genoeg is genoeg’. Tradities zijn ooit immers ook door iemand ontstaan. Kerstmis zonder koekjes is ook Kerstmis, en jouw familie is nog steeds jouw familie als de tafel iets minder mooi gedekt is.

Zoals Michael Bublé en Frank Sinatra al zongen: Have yourself a merry little Christmas.

Toch nog dat extra steuntje in de rug nodig?

Aanmelden voor online psychische hulp
Meld je nu aan voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog. Wij bieden online therapie van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland tot Schiermonnikoog via Skype, Facetime, chat of email. Waar, hoe en wanneer jij wilt. Meld je nu aan voor een eerste gesprek. Dit kan via ons contactformulier, mail (info@psycholoogopafstand.nl) of via whatsapp (06-44628782). Onze online (Gz-)psychologen zijn allemaal ervaren en universitair opgeleid (en BIG-gecertificeerd). Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp.

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online