fbpx

Een klankbord (Wat kan een psycholoog voor mij betekenen?)

In dit leven maken we dingen mee. We voelen. We ervaren. Als we ervaren wat we willen ervaren of voelen, dan gaat alles meestal van een leien dakje. Maar wat als we voelen wat we niet willen voelen? Of ervaren wat we niet willen ervaren? Dan begint het over-overdenken, het piekeren, het zoeken, het vluchten… Het bos worden bomen, en het bos wordt onzichtbaar… we verdwalen in de bewustwording van elke tegenstelling en de te maken keuzes raken in het verschiet.

Het zelf willen oplossen

We willen het zo graag alleen oplossen. Zelfstandig. Onafhankelijk. Zelf-onderhoudend zoals de maatschappij ons graag ziet. Maar waarom lukt het dan niet? Waarom zien we zelf soms geen uitsluitsel aan de dillema’s die we zelf fabriceren? Leg het voor aan vriend of familielid en voor hun lijkt het allemaal zo gemakkelijk. De oplossing kant- en klaar. Toch volgt een blik van verwarring en radeloosheid. “Het komt wel goed” vergezeld met een schouderklop is de alom bekende afsluiter.

Online psycholoog Praag tot Parijs

Dan gaan we naar huis en bedenken we ons zelf: “Ik ben toch meester op mijn eigen schip? Maar waarom galmt het? Waarom krijg ik geen bruikbare feedback van mijn gedachtegang? Waarom krijg mijn gevoelens en gedachten niet in het gareel? Waarom gedraag ik me niet zoals ik dat wil?! Werk nou toch eens: moed, concentratie, doorzettingsvermogen en mijn oh zo dierbare goede bedoelingen…”.

We concluderen dan; Het klinkt, het klikt, het functioneert niet meer. Ik functioneer niet. We functioneren niet. We halen geen voldoening uit werk, relatie of gezelschap. We kijken tegen dingen op.  We voelen de dingen niet meer waar we eerst zoveel plezier aan beleefden.  Toch ploeteren we voort: “Maar ik probeer. Ik probeer het op te lossen. Ik probeer te vergeten. Maar waarom lukt het dan niet? Wat heb ik dan nodig? Wat brengt mijn gevoelsleven, mijn gedachtegang terug op het spoor? Wat moet ik veranderen om hier uit te komen?

We blijven ons zelf teisteren met vragen en te kort schietende verklaringen, telkens maar weer…

Maar wat dan?  Een andere baan? Andere partner? Andere opleiding? Andere vrienden misschien? Andere hobby’s? Andere leefstijl? Een andere ik? WAT DAN!?

Frustratie slaat toe: “Ik wil weer normaal zijn, verdomme! Waarom krijg ik het niet op een rijtje gezet? Waarom lossen mijn zelfbedachte antwoorden niets op? Waarom kan ik het niet? Niet lekker werken, niet genieten, niet gewoon doen…”

Er luidt een zucht en we bedenken ons: “Waarom hoor ik mezelf niet meer? Waarom luister ik niet meer naar mijn eigen advies?”

 Dan breekt dat moment aan. Het moment wanneer we niet meer naar onszelf kunnen luisteren omdat we er niets mee oplossen. Het panische zoeken in onszelf volstaat niet meer.  De hoop verdwijnt en de hopeloosheid slaat toe. We staan open voor een handreiking. Van iemand. Iemand die ons zou willen helpen alles op een rijtje te zetten

Iemand die…

Iemand die luistert, samenvat en teruggeeft

Iemand die die vriendelijk durft te sparren met je gedachten

Iemand die die logica breit uit je hersenspinsels

Iemand die die de muziek in je hoofd weer doet klinken

Iemand die die de harmonie terug brengt in je gevoelsleven

Iemand die die fungeert als een klankbord

Ja zo iemand. Een Psycholoog. (Blog door Michiel Kiggen, bachelorstudent Psychologie aan de Open Universiteit)

Aanmelden voor online psychische hulp

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Saint Kitts en Nevis – Basseterre, Saint Lucia – Castries, Saint Vincent en de Grenadines tot Apeldoorn gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider