fbpx

Paniekstoornis en agorafobie

“Je gaat heus niet dood”. “Denk aan wat anders. Aan wat leuks.” “Je moet niet zo doemdenken”. “Het komt vast wel goed.” “Je bent nog nooit flauw gevallen, dus dat gebeurt nu vast ook niet.” “Waar ben je in godsnaam bang voor? Vroeger was je dat nooit.” “Je moet er gewoon niet aan denken.” Bedankt voor de tips iedereen! Tijdens die ontelbare loze uren piekeren waren deze gedachten nog niet in me opgekomen. Ik ga er gelijk mee aan de slag en dan zijn die verdomde paniekaanvallen vast verleden tijd.

Pietje Paniek

Iedereen die dit bekend voorkomt, wilde vast net zo graag als ik dat het zo makkelijk zou zijn als het klinkt. Maar helaas! Wij, Pietjes Paniek, weten wel beter. Hoe goedbedoeld ook, vaak leiden uitspraken als deze eerder tot schaamte, schuldgevoelens en een gevoel van onbegrepen en eenzaam zijn. Met een beetje ‘geluk’ behoor je ook tot de groep mensen die naast een paniekstoornis ook agorafobie ontwikkeld hebben. Watte? Welke fobie? Agorafobie dus: angst om op een plaats of in een situatie te zijn waaruit ontsnappen moeilijk of gênant kan zijn, of waar geen hulp beschikbaar zou kunnen zijn wanneer men een paniekaanval of paniekachtige symptomen krijgt. Veelvoorkomende situaties hierbij zijn alleen buitenshuis zijn, wachten in een rij, reizen met een bus, trein of auto en/of zich te midden van een massa mensen bevinden, maar de lezers met agorafobie kunnen vast nog heel veel andere situaties bedenken. Mensen met agorafobie vermijden deze situaties, of doorstaan ze alleen met duidelijk lijden, de angst om een paniekaanval of paniekachtige symptomen te krijgen, en/of als ze in de aanwezigheid van een vertrouwd persoon zijn.Paniekstoornis en agorafobie

Symptomen paniekaanval

Als meer mensen op de hoogte zouden zijn van de symptomen die tijdens een paniekaanval plotseling ontstaan, zou men wellicht beter begrijpen waarom Pietje Paniek in het vervolg voor alle zekerheid tóch liever de plekken en situaties vermijdt waar hij of zij eerder een paniekaanval kreeg. Dus bij dezen, lieve mensen: tijdens een paniekaanval voelen de meeste mensen hartkloppingen, een gevoel van ademnood of verstikking, misselijkheid, duizeligheid en angst om dood te gaan. Je kunt je voorstellen dat je je wel eens beter zou hebben gevoeld. Bedenk dan dat veel anderen tijdens een paniekaanval ook trillen, transpireren, naar adem snakken, buikklachten en verdoofde of tintelende gevoelens hebben, een onwerkelijk gevoel hebben of het gevoel los van zichzelf te staan, bang zijn de zelfbeheersing te verliezen of gek te worden, EN opvliegers of koude rillingen hebben. Niet erg prettig dus.

Hulp vanuit huis

Mocht je jezelf hierin herkennen, schrik dan niet. Hulp is onderweg en je hoeft er de bus, trein of auto niet voor in. Sterker nog, je hoeft er de deur helemaal niet voor uit. De eerste stap in de goede richting is al gezet: je bent immers al internettend op deze website terecht gekomen en overweegt wellicht een psycholoog op afstand. Prima keus. De online psychologen van Psycholoog Op Afstand gebruiken wetenschappelijk bewezen technieken om jou te helpen beter met je angsten om te leren gaan. Voor vrijwel alle psychische klachten geldt dat ze verslechteren als je er niets mee doet. Wacht daarom niet langer en meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een online psycholoog. Als je durft tenminste…(Blog door Charlotte van Maarschalkerweerd, Toegepaste Psychologie-studente)

Aanmelden voor online psychische hulp

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Trinidad en Tobago – Port of Spain, Verenigde Staten – Washington D.C. tot Utrecht gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider