fbpx

Loslaten

Let it go, net als in Frozen – Toen ik nog een klein meisje was (in leeftijd, niet in lengte), leerde mijn moeder mij tot 10 te tellen als ik boos was. Op deze manier leerde zij me mijn boosheid te beheersen als ik het ergens niet mee eens was. Naarmate ik ouder werd, telde ik de seconden steeds meer op tot minuten- en soms wel urenlang. Ik nam de tijd om iets op me in te laten werken. Door dit steeds serieuzer en consequenter te doen, merkte ik positief effect en ondervond ik hoe ik mijn emoties en uitlatingen kon beheersen door de tijd te nemen erover na te denken en ze in veel gevallen langzaam van mij af te laten glijden. Dit simpele trucje van mijn moeder was voor mij een hele wijze les in loslaten.

Wat is loslaten?

De Dikke van Dale laat ons weten dat los·la·ten (liet los, heeft losgelaten) inhoudt dat iets in vrijheid wordt gesteld of met rust gelaten wordt. Zelf omschrijf ik loslaten liever als het niet langer vasthouden aan een negatieve gedachte, persoon, emotie of situatie. Hoe vaak heb jij het uiten van een boze opmerking laten schieten omdat je dacht: “Dit is geen ruzie waard.” Was je achteraf blij met je keuze? Ik en waarschijnlijk velen met mij in de meeste gevallen wel.

Blog geschreven over loslaten van angst, depressie, piekeren, emoties en meer. Hierbij kan een online psycholoog ondersteuning bieden. Therapie via internet waar en wanneer jij maar wilt.

Boek nu een eerste gesprek met een online psycholoog

Loslaten = een mogelijkheid?

Loslaten zie ik als een vorm van positieve psychologie. Binnen de positieve psychologie wordt de nadruk namelijk gelegd op mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Hierbij wordt gekeken naar wat mensen gelukkig maakt, in plaats van de focus te leggen op afwijkingen en problemen. Het gaat om het loslaten van bepaalde patronen en niet om het opleggen van eisen aan jezelf waaraan je moet voldoen. Voor mij betekent dat het aanleren van vaardigheden om effectief met pijnlijke gedachten en gevoelens om te kunnen gaan, zodat ze minder impact hebben. Met loslaten stop je eigenlijk met vechten tegen onvermijdelijke zaken in het leven, met loslaten leer je te accepteren. Problemen en hardnekkige gedachten verdwijnen niet vanzelf, je moet zelf de beslissing nemen je ervan los te maken.

Vandaag de dag tel ik geen seconden of minuten meer als ik me ergens niets van wil aantrekken of mezelf wil distantiëren van een situatie of uitspraak. Als ik mezelf erop betrap dat ik me ergens druk om maak, schiet het liedje ‘Let it go’ van Disney’s animatiefilm Frozen vrijwel automatisch door mijn hoofd. Zoiets kleins en onbenulligs tovert weer een glimlach op m’n gezicht en laat me meteen weer vergeten waar ik me op dat moment zo over opwond. Blog door Houda Bourgou, online psychologe bij psycholoogopafstand.nl. Houda biedt zowel online psychische hulp in het Nederlands, Engels als het Marokkaans / Berbers.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Peking (China), Manilla (Filipijnen) tot Zaandam of Hoofddorp gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider