fbpx

De maakbaarheid van geluk – deel 1

Als je tegenwoordig in een boekenwinkel staat, zie je een onwijs groot aanbod aan gelukscursussen en zelfhulpgidsen, tien stappen om je leven te verbeteren, tips voor een succesvoller leven, wiskundige formules om je geluk te berekenen. Wij willen allemaal gelukkig zijn, want geluk heeft de betekenis van iets volmaakts. Het is een bevrediging van onze behoeften, maar soms kunnen we het geluksgevoel niet ervaren vanwege onze hoge verwachting van het leven.

Onderzoek naar geluk

Een aantal jaar geleden las ik een artikel over Sonja Lyubomirsky, een professor in de positieve psychologie aan de University of California die al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar geluk. Zij stelt dat menselijk geluk voor 50% genetisch bepaald wordt, voor 10% door de omstandigheden en de overige 40% is maakbaar. Ons vermogen om gelukkig te zijn is voor minimaal de helft genetisch ‘voorgeprogrammeerd’. Daarnaast hebben onze levensomstandigheden – zoals onze financiële en fysieke omstandigheden, burgerlijke staat of maatschappelijke positie – maar weinig invloed op ons geluk. Lyubomirsky stelt dat het vermogen om ons leven te veranderen door zelf actie te ondernemen bijna even belangrijk is voor ons geluk als onze genen. Die laatste 40% van ons geluk wordt dus bepaald door hoe we denken en wat we doen.

boy-469264_1280

Gelukkiger worden

Vanuit psychologisch perspectief zijn er veel methodes om je te helpen gelukkiger te worden. Stilstaan bij een gelukkig moment terwijl je ermee bezig bent c.q. in het heden leven is ook een manier om gelukkiger te kunnen worden. Je moet dan niet weemoedig terugkijken of verlangen naar het verleden, maar genieten van het moment. ‘Geluk is hij die gelooft het te zijn’, zeiden de Romeinen al. Door middel van een positieve instelling kan geluk gemaakt worden. Hoe vaker je jezelf een geluksgevoel bezorgt – door leuke dingen te doen of aan prettige dingen te denken – des te meer geluksverbindingen de hersenen zullen vormen en hoe gelukkiger een persoon zal zijn. Hier wil ik graag dieper op ingaan door middel van een uitleg van een gevonden geluksformule: Geluk = Persoonlijke eigenschappen + (5xExistence) + (3xHigher Needs). De P staat voor persoonlijke eigenschappen, zoals flexibiliteit en veerkracht. De E staat voor existence, zoals gezondheid en de omstandigheden. De H staat voor higher needs, zoals zelfwaardering, gevoel voor humor en de bevrediging van je behoeften. Als we deze formule naleven, staat niets ons in de weg om ons eigen geluk te creëren. Geluk heeft dus duidelijk niets met eigendom, rijkdom of materiële zaken van doen. Wie zich meegaand opstelt, goed voor zichzelf zorgt en zich gesteund voelt door de kosmos, maakt het zichzelf al een stuk gemakkelijker. Je creëert je eigen geluk door positief in het leven te staan en dankbaar te zijn voor wat er is.

Het onderwerp over geluk krijgt een vervolg, deze lees je volgende week! Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om het heft in eigen handen te nemen en geluk jouw kant op te laten komen door problemen aan te pakken? Neem dan contact op met het team van ‘Psycholoog op Afstand’, wij helpen je graag verder. Blog door Houda Bourgou, online psychologe bij psycholoogopafstand.nl. Houda biedt zowel online psychische hulp in het Nederlands, Engels als het Marokkaans (Berbers).

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Aruba, Bonaire, Curacao tot Vianen of Uithoorn gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider