fbpx

Nederlandse psycholoog in het buitenland

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Heb jij de stap durven zetten en ben je naar het buitenland verhuisd? Emigreren kan je leven helemaal op zijn kop zetten, maar dan heb je ook wat: een nieuw, avontuurlijk leven onder de zon en tussen de palmbomen, midden in de natuur, of juist in een schitterende wereldstad. Tenminste, dat was vooraf het idee. Veel expats blijken echter onverwacht veel moeite te hebben met een verhuizing naar het buitenland, ongeacht hoe geweldig de nieuwe omgeving is. Is dat bij jou ook het geval? Psycholoog op Afstand biedt psychologische hulp in het buitenland.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Uitdagingen verhuizen naar het buitenland

Het avontuur in het buitenland lonkt! We vliegen tegenwoordig immers steeds vaker en gemakkelijker naar verre bestemmingen. Werken in het buitenland, waar ook ter wereld, is steeds gebruikelijker. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om het regenachtige Nederland achter zich te laten. 

Psychologische uitdagingen expats

Vaak kunnen we ons prima een voorstelling maken van de praktische uitdagingen die bij een emigratie komen kijken. De psychologische uitdagingen worden echter vaak vergeten. Misschien had jij van tevoren ook wel verwacht direct volop van je nieuwe leven te kunnen genieten zodra al het papierwerk achter de rug zou zijn. Maar in de praktijk blijkt verhuizen naar het buitenland ook op psychologisch vlak hard werken. Je krijgt onder andere te maken met een cultuurshock, toegenomen stress en een gebrek aan sociaal vangnet.

 • De cultuurshock: het papierwerk regelen gaat op de plek van bestemming wel heel anders dan in Nederland. Het duurt ook eindeloos lang. En waarom kan dat trouwens niet gewoon online? De taal moet je nog leren, dus je begrijpt net zo weinig van je huurcontract als van de menukaart in het restaurant om de hoek. En je favoriete eten, product of kledingmerk is niet verkrijgbaar. De lokale mensen houden er bovendien hele andere gewoonten en gebruiken op na. 
 • Toegenomen stress: je krijgt je inschrijving, auto- of zorgverzekering, telefoon- of internetabonnement of belastingzaken maar niet rond. Misschien ben je tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe baan en zit je financieel krap, run je je eigen bedrijf of verlangt je baas in Nederland dat je gewoon veertig uur blijft werken. Het is een stressvolle periode die zijn weerslag heeft op de mate waarin je van je nieuwe leven kunt genieten.
 • Het gebrek aan sociaal vangnet: normaal gesproken ga je met dit soort problemen naar een familielid of je beste vriend of vriendin. Dat is nu niet meer zo eenvoudig. Je relaties in Nederland ondergaan ook veranderingen nu je ze via de telefoon moet onderhouden. Bovendien kunnen je vrienden zich misschien niet zo goed inleven in hoe het écht voelt om naar het buitenland verhuisd te zijn. Je zult in je nieuwe omgeving een nieuwe vriendenkring moeten opbouwen, maar dat duurt lang en daar heb je nu echt nog even geen tijd of energie voor. 
depressie 7

Psychologische problemen in het buitenland

Op den duur kunnen de psychologische uitdagingen van expats voor serieuze psychologische problemen zorgen. 

Overspannenheid of een burn-out

Het eerste logische gevolg van een teveel aan stress is overspannenheid of een burn-out. Er komt in de eerste zes maanden na een emigratie veel op je af. Je hebt daarbij geen houvast meer aan de standaard routine die je in Nederland misschien had. Een Nederlandse psycholoog in het buitenland helpt je als expat prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven. Ook leer je stresssignalen te herkennen om op tijd een stapje terug te doen. Zo kan je stapje voor stapje je zaken op orde brengen.

Verminderd zelfvertrouwen

Spreek je de taal nog niet of begrijp je niet goed hoe de meest simpele dingen in het gastland werken? Dat kan een flinke deuk in je zelfvertrouwen opleveren. Misschien moet je nog een nieuwe baan vinden of is je nieuwe baan (of het salaris) onder je niveau. Van tevoren had je niet verwacht dat dat zo’n groot effect op je eigenwaarde zou hebben. Een online psycholoog in het buitenland helpt je dit zelfvertrouwen weer op te bouwen, zodat jij weer gaat geloven in jezelf en je kunnen. 

Identiteitsproblemen

Veel expats hebben zich voor de verhuizing niet gerealiseerd hoeveel effect een emigratie op de eigen identiteit heeft. Afhankelijk van hoeveel je in Nederland achterlaat, is een groot deel van wat jou ‘jou’ maakt weg. Je woonplaats, je mooi ingerichte huis, je baan, je sociale netwerk, je sportclub… al die dingen die je had of deed waren onderdeel van jouw identiteit. Die identiteit moet je nu opnieuw vormgeven. Dat biedt ontzettend veel mooie kansen, maar zorgt er in het begin wellicht voor dat je je erg verloren voelt en niet goed weet wat je eigenlijk wil. Met een Nederlandse psycholoog werk je in het buitenland aan deze nieuwe identiteit. 

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Nederlandse psycholoog voor expats

Psycholoog op Afstand is gespecialiseerd in psychologische hulp voor Nederlanders in het buitenland. Wij bieden online therapie in het Nederlands, voor expats en door expats: veel van onze psychologen wonen namelijk zelf ook in het buitenland. Wij weten dus precies met welke uitdagingen jij te maken hebt gekregen. Psycholoog op Afstand biedt verschillende voordelen:

 • Psychologen met ervaring met het expatleven en de problemen van expats
 • Therapie in het Nederlands door een Nederlandse psycholoog
 • Keuze uit een groot team van verschillende psychologen
 • Directe beschikbaarheid, zonder wachtlijst – ook in jouw tijdzone, ’s avonds en in het weekend
 • Snel en eenvoudig geregeld, vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Lokaal een goede psycholoog zoeken is voor velen een extra obstakel in het expatleven. De taalbarrière kan een probleem vormen en de standaarden voor psychologische hulp zijn misschien heel anders. Bij Psycholoog op Afstand proberen we je aan een psycholoog te koppelen die echt bij jou past. Die psycholoog stelt vervolgens een volledig op maat gemaakt behandelplan voor je op.

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

  Contact
  close slider

   Stel je vraag!
   Scan the code