fbpx

Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS)

(Gastblog door: Naomi Mulder, Toegepast Psycholoog, over OCS – Obsessief Compulsieve Stoornis). Eigenlijk wil ik nu wel naar bed, maar eerst moet er nog van alles gecontroleerd worden. Ik begin mijn rondje door het huis bij de achterdeur en voel even goed of dat die wel echt op slot is. Daarna is de keuken aan de beurt. Ik controleer of de gaspitten uit zijn, de kraan niet lekt en de lampen uit zijn. De woonkamer is de volgende op de lijst. Zijn alle lampen uit? Is alle apparatuur uit? Is de lamp van de voorraadkast uit? Vervolgens ga ik naar de voordeur en voel of die op slot is. Na een laatste rondje boven waarbij controleer of de lampen uit zijn ben ik eindelijk klaar om naar bed te gaan. Of…?


Was het gasfornuis nou wel echt uit? Geïrriteerd door mijn eigen twijfels loop ik weer naar beneden en controleer het gasfornuis opnieuw. Voor de zekerheid maak ik er maar een foto van met mijn telefoon zodat ik straks vanuit bed mezelf gerust kan stellen als ik weer eens begin te twijfelen. Het gasfornuis vind ik het ergst. Want stel dat die niet goed uit is en straks het huis afbrand? Of dat we stikken door de gaslucht terwijl we liggen te slapen? Als ik niet die laatste controle zou hebben uitgevoerd zou dat mijn schuld zijn!

Dwanghandelingen en rituelen bij OCS

Lange tijd dacht ik dat ik de enige was die dit deed. Maar recent ben ik er achter gekomen dat dat helemaal niet zo is! Er zijn best wel veel mensen die zo zijn en er dergelijke ‘rituelen’ op na houden. Op zich is daar niet zoveel mis mee, behalve als het extreme vormen aanneemt dan kan er sprake zijn van dwanghandelingen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat het naar-bed-gaan-ritueel drie keer moet worden uitgevoerd.
Bij sommigen hangen de dwanghandelingen samen met bepaalde gedachten. Bijvoorbeeld iemand denkt ‘alle deurknoppen zijn vies, als ik een deurknop aangeraakt heb kan ik daar heel erg ziek van worden.’ Deze persoon is zo in de ban van deze gedachten dat hij iedere keer als hij een deurknop heeft aangeraakt zijn handen moet wassen voor dertig seconden. Wordt hij gestoord tijdens het handenwassen dan moet hij weer helemaal opnieuw beginnen.

Een online psycholoog kan hulp bieden bij OCD via internet (Skype, chat, mail of Facetime) waar ook ter wereld

Een online psycholoog kan hulp bieden bij OCD

Obsessieve gedachten bij OCS

De gedachten die bij deze meneer een rol spelen kunnen als obsessief gezien worden. Het dwangmatige wassen van de handen wordt compulsief genoemd. Als je die twee woorden samenvoegt krijg je de naam van een hele vervelende stoornis: Obsessief Compulsieve Stoornis (OCS). Of in het Engels: Obsessive Compulsive Disorder. Ook wel OCD genoemd.
De gedachten die een rol spelen bij deze stoornis zijn roepen vaak angst op of veroorzaken lijden. De persoon die deze gedachten heeft probeert ze ongedaan te maken of te onderdrukken door bepaalde handelingen uit te voeren. Deze cyclus van gedachten en handelingen kunnen zorgen voor beperkingen in het dagelijks leven.

Bijna iedereen heeft wel een bepaald ritueel waar hij of zij zich prettiger bij voelt. Zo zijn er veel mensen bij wie het volume van de televisie altijd op een even getal met staan. Maar als die rituelen je hinderen in het leven kan er sprake zijn van een stoornis en in dat geval kan het van belang zijn om er hulp bij te zoeken. Dit kan uitstekend bij de psychologen van Psycholoog op Afstand. 

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Mexico, Apia (Samoa) tot Vlissingen of Vught gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider