Waarom we wel verliefd worden op Justin Bieber, maar niet op de buurman

Vorige week was ik bij een optreden, kaartjes gewonnen. De naam van de artiest zal ik niet noemen, want ik was een van die mensen die eigenlijk geen enkele tekst mee kan zingen. Maar hee, een echte Nederlander gaat toch als het gratis is. Terwijl ik me schuil hield aan de zijkant van de zaal, stond er voor het podium een flinke groep vrouwen. Deze vrouwen waren veranderd in gillende-snapchattende-songtekstproducerende robots. En dat dus allemaal tegelijk. Alles moest worden vastgelegd, want je staat natuurlijk niet elke dag maar een paar meter van je grootste idool af. Liefde voor een celebrity, het blijft een bijzonder fenomeen. Het enige wat ik dan kan denken, als ik anderen zo hysterisch zie worden, is dat deze mensen ook gewoon of de wc zitten of weleens in hun neus peuteren. Wat maakt het dat er zo’n obsessie ontstaat voor een beroemdheid?

Tegenwoordig komen alle berichten over onze favoriete beroemdheden constant binnen. We smullen er van om de laatste nieuwtjes te horen over hun leven. We scrollen door onze tijdlijn en zijn soms nog meer geobsedeerd door deze berichten, dan die van de mensen die we persoonlijk kennen, onze echte vrienden. Wetenschappers zeggen dat dit gedrag vanuit nature is ontstaan, om op te kijken tegen mensen die aandacht krijgen. Deze mensen zijn namelijk succesvol in de samenleving, wat tijdens de prehistorie ging om goede jagers. Nu gaat het niet meer om jagers, maar zien wij beroemdheden wel hoog staan op de sociale ladder, met hun goede looks, vijf auto’s voor de deur en drie vakantiehuizen.

Persoonlijke online psychische hulp via internet (Skype, chat, mail en facetime) waar je ook bent ter wereld!

Persoonlijke online psychische hulp via internet

Nu kan het lezen van de berichten nog een stapje verder gaan. Staan gillen op elk evenement waar jouw beroemdheid verschijnt of een leven voorstellen samen met deze persoon. Wat maakt deze beroemdheid zoveel interessanter dan je buurman of die leuke collega? Hierbij draait het vooral om fantasie. Persoonlijk kent iemand die persoon niet, dus kan deze heerlijk worden gekneed tot de perfecte levenspartner. Hierbij ontstaat een irreëel idee over hoe deze persoon is en mensen kunnen zichzelf verliezen in de fantasie. Zeker als deze beroemdheid als vergelijkingsmateriaal gaat dienen voor elke kans op echte liefde die voorbij komt lopen. Over het algemeen wordt gesuggereerd dat mensen die hiervoor vallen introverter en impulsiever zijn. Daarnaast blijken het vaak mensen om mensen te gaan die in het dagelijks leven moeite hebben met het aangaan van sociale en liefdesrelaties. Door de fantasie en het sociale aspect van het fan zijn, kunnen ze dit toch ervaren. Echter, er zijn nog wel tegenstrijdige bevindingen in de onderzoeken die gedaan zijn naar persoonlijkheid en motieven achter deze obsessies.

In 2003 ontstond onder wetenschappers voor het eerst de term ‘celebrity worship syndrome’. Hiermee wordt een obsessieve, verslavende stoornis bedoeld waarbij een persoon helemaal opgaat in de details van het leven van een beroemdheid. Als je kijkt naar soorten stalking, gaat 20-25% over liefde met een celebrity. Dit kan zo ver gaan, dat de scheidingslijn tussen fantasie en werkelijkheid verdwijnt. Zo beweerde een stalker van Miley Cyrus haar persoonlijk te kennen en zelfs al een aantal jaar haar man te zijn en een stalker van David Letterman werd gearresteerd toen ze zijn auto had gestolen en zich voordeed als zijn vrouw.

Als het zo ver gaat, is het misschien goed om te kijken of er meer aan de hand is. Stiekem smul ik nog wel even weg bij de nieuwste roddels en sta af en toe vooraan te schreeuwen bij dat gave concert. Zolang het daar maar bij blijft..

Blog geschreven door Vivian Faatz, psychologiestudent

Aanmelden voor online psychische hulp

Meld je nu aan voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog. Wij bieden online therapie van Assen, Lelystad tot Ibiza (Spanje) via Skype, Facetime, chat of email. Waar, hoe en wanneer jij wilt. Meld je nu aan voor een eerste gesprek. Dit kan via ons contactformulier, mail (info@psycholoogopafstand.nl) of via whatsapp (06-44628782). Onze online (Gz-)psychologen zijn allemaal ervaren en universitair opgeleid (en BIG-gecertificeerd). Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp.