fbpx

Piekeren

Heerlijk. Het is 21:50 en ik lig al in bed. Dat houdt in dat ik nog 8 uur en 55 minuten kan slapen voordat mijn wekker gaat. Tenminste, als ik nu gelijk in slaap zou vallen. Kleine kans, want ik lig vrijwel elke nacht in bed te malen en te piekeren voordat ik eindelijk in slaap kom. Maar vanavond niet. Vanavond ga ik eens een keer helemaal nergens aan denken.

22:03. Ik moet morgen niet vergeten om eieren mee te nemen bij de supermarkt. Eieren horen nu eenmaal bij spinazie a la crème en als we er een eitje bij eten, zouden we eigenlijk ook best een keer geen vlees kunnen eten. Nog beter voor het milieu ook. Niet vergeten om morgen op mijn lijstje te zetten.

22:11. Had ik de vaatwasser nou aan gezet of niet?

22:18. Als ik nu in slaap zou vallen, zou ik nog 8.5 uur kunnen slapen. Dat zou perfect zijn. Ik functioneer het beste na 8.5 uur slaap.

22:28. Volgens mij zit mijn zwarte broek nog in de was en die wil ik eigenlijk morgen aan. Ik zou ook die grijze aan kunnen doen met mijn nieuwe zwarte schoenen maar die lopen voor geen meter. De verkoper was in ieder geval wel eerlijk toen hij zei dat ik ze zou moeten inlopen. Hij had er alleen wel even bij mogen zeggen hoe lang dat zou gaan duren, dan had ik ze nooit gekocht.

Online hulp bij piekeren

Online hulp bij piekeren

22:46. Zie je nou wel, ben ik toch weer aan het denken en aan het piekeren en aan het malen. Ik moet er echt mee ophouden, maar hoe?

22:59. Ik zet die eieren wel gelijk op mijn boodschappenlijstje, anders vergeet ik het morgen weer.

23:13. Wat zou piekeren eigenlijk in het Frans zijn?

23:27. Fijn, nu moet ik weer plassen. Ik zou ook niet zoveel water moeten drinken voordat ik ga slapen maar ik zat pas op 1.75 liter en dat is echt te weinig. Of in ieder geval niet genoeg.

23:45. Ik moet ook niet vergeten om mijn oplader voor mijn laptop mee te nemen morgen. Dat irritante ding valt al uit als je er 5 minuten naar kijkt.

00:07. Shit. Nee toch… Shit. Overmorgen is die kinderverjaardag en ik heb nog geen cadeau terwijl ik dat vandaag had moeten doen want morgen heb ik er geen tijd voor dus dat moet dan overmorgen óók nog gebeuren en ik ben dan al zo druk.

00:23. Moet toch eigenlijk ook niet kunnen, dat de batterij van mijn laptop zo snel leeg gaat? Misschien anders even mee terug naar de winkel. Zo oud is die laptop ook nog niet.

00:41. Nog 6 uur en 4 minuten om te slapen. Dat is bijna 3 uur korter dan ik eigenlijk nodig heb. De laatste keer dat ik zo kort sliep hing ik een Pickwick Groene Thee met Jasmijn-zakje in mijn kop koffie en had ik dat pas door toen ik wilde bijschenken. Dat belooft wat voor morgen.

01:02. Zucht. Op tijd slapen is weer eens niet gelukt. Morgen maar een nieuwe poging doen om in slaap te komen zonder dat loze piekeren. Of zonder ‘’se tracasser’’, zoals de Fransen dat zeggen.

Piekeren of een gegeneraliseerde angststoornis?

Iedereen piekert wel eens, maar wordt het te erg en neemt het te veel tijd in beslag (en kost het bijvoorbeeld je nachtrust) dan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Als piekeren erg sterke vormen aanneemt spreekt men van een ‘gegeneraliseerde angststoornis‘ (GAS), dit is een psychische aandoening waarbij de patiënt lijdt aan langdurige buitensporige angstgevoelens en zorgen die moeilijk onder controle te krijgen zijn. In het DSM-IV is de aandoening ingedeeld bij de angststoornissen. (Blog door Charlotte van Maarschalkerweerd, Toegepaste Psychologie-studente)

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Bakoe (Azerbeidzjan), Manama (Bahrein) tot Middelburg of Lelystad gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider