Seizoensgebonden depressie

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd

Eindelijk. Ein-de-lijk ben ik weer helemaal uit m’n SAS. Heerlijk! Nee, echt. Een wereld van verschil. Het heeft een maand of wat geduurd dat ik in m’n SAS was, en ik kan je vertellen dat die maanden voorbij krópen. Doodmoe, nergens zin in en chagrijniger dan Grumpy. Ik heb me op zijn zachtst gezegd wel eens beter gevoeld. Maar nu is het goddank weer voorbij. Knap vervelend hoor, zo’n SAS.

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online

Veel mensen, waaronder ik zelf, geven de voorkeur aan de lente en de zomer. Als je het mij vraagt slaan we ieder jaar de herfst en de winter lekker over, met zijn eindeloos lange, donkere en veel te koude en natte dagen. Bij sommige mensen gaat de voorkeur voor de warmere seizoenen verder dan alleen maar hopen op wat beter weer. Sterker nog, zo’n 5% van de mensen in Nederland lijdt aan een winterdepressie, ofwel SAS: Seizoensgebonden Affectieve Stoornis. Hoewel een herfst- of winterdepressie het vaakst voorkomt, zijn er ook mensen die juist in de zomer somber worden. Hier hoor ik overduidelijk niet bij, maar de symptomen van een seizoensgebonden stoornis zijn hetzelfde. Bij deze stoornis hebben mensen namelijk grotendeels dezelfde symptomen als bij een depressie, waaronder een sombere en neerslachtige stemming, vermoeidheid en een gebrek aan energie. Ook de neiging jezelf terug te trekken, prikkelbaarheid, verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten horen hierbij, naast een aantal andere symptomen. Deze symptomen zijn hypersomnie (meer slapen dan normaal), toegenomen eetlust en voedselopname, ‘craving’ ofwel hunkeren naar koolhydraten, en (niet erg verrassend) gewichtstoename. Van een seizoensgebonden depressie is sprake als de klachten minstens twee jaar achtereen in hetzelfde seizoen terugkeren. De klachten houden dan elk jaar opnieuw minimaal 14 dagen aan en worden in veel gevallen veroorzaakt doordat de biologische klok door de verandering in daglicht verstoord raakt.

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online

Of de beschreven klachten nu seizoensgebonden zijn of niet, het is net zo belangrijk dat ze verdwijnen. Als jij jezelf hier in herkent, is het dus een prima plan om contact op te nemen met Psycholoog Op Afstand. Zij helpen jou graag en je hoeft er je luie stoel, bed, bank of bedbank niet eens voor te verlaten: de therapie verloopt waar jij dat wilt, gewoon via internet op Facetime, Whatsapp, Skype, chat of e-mail. Ideaal toch? Meld je snel aan voor een gesprek met een van onze online psychologen, en vergeet niet: achter de wolken schijnt de zon.

 Aanmelden voor online therapie bij (seizoensgebonden) depressie

Meld je eenvoudig aan via het contactformulier of mail (info@psycholoogopafstand.nl) voor een gesprek met een online psycholoog. Online therapie via internet (Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Waar, wanneer en hoe jij het wilt. Onze ervaren online psychologen bieden online therapie van Groningen (Nederland) tot Genève (Zwitserland) en Grenoble (Frankrijk).