Uit de kast

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd

Uit de kast komen. Ik heb daar altijd een letterlijk beeld bij gehad. Ik zie een oude en loodzware houten kast voor me, die in de hoek van een verder verlaten kamer staat. Een grof hangslot erom heen, waardoor het er op het eerste oog uit ziet alsof het onmogelijk is om er uit te ontsnappen. Binnen in de kast is het donker, laag en smal. Geen ruimte om er in te bewegen. Enkel plaats voor eenzaamheid en een ingewikkelde mix van gevoelens. Ik beeld me in dat er een persoon in deze kast zit. Iemand die zich noodgedwongen klein maakt en kijkt door het sleutelgat. Verlangend naar de vrije wereld buiten de benauwende, haast verstikkende kast. Ik zie iemand die worstelt. Worstelt met zijn eigen vragen en gevoelens, met schaamte en angst. Wat als zijn ouders niet zullen accepteren dat hij als man op mannen valt, of als vrouw op vrouwen valt, of op allebei? En hoe zal verder iedereen, vrienden, vriendinnen, collega’s, familie, reageren?

Aanmelden online psychische hulp waar ook ter wereld via internet met je eigen psycholoog online

Wanneer je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, of op zowel mannen als vrouwen, kan dat veel onzekerheid veroorzaken. Je zult je afvragen hoe anderen er over denken, of ze jouw seksuele voorkeur zullen accepteren, of ze anders naar je zullen gaan kijken, wanneer en hoe je het gaat vertellen. WellichOnline psychische hulp van Bogota (Colombia) tot Barcelona (Spanje) of gewoon in Borne, Overijssel, Nederland. Therapie via internet, hoe, waar en wanneer jij maar wilt!t voel je je zelfs schuldig over jouw gevoelens, of weet je zelf niet eens zeker wat je eigenlijk voelt. Het is duidelijk dat de ontdekking van homo- of biseksuele gevoelens, of het vermoeden ervan, veel verwarring en vragen met zich mee kan brengen. Ook een omgeving waarin homo- of biseksualiteit niet of nauwelijks voorkomt (lijkt te komen), een religie die anders voorschrijft, een bepaalde sport- of zakelijke of culturele achtergrond waar binnen een andere dan een heteroseksuele voorkeur niet getolereerd wordt, maakt het er allemaal niet makkelijker op. Het goede nieuws is dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Een psycholoog kan je er bij helpen om te onderzoeken wie jij bent en wat jij wilt, en om jezelf en jouw seksualiteit te accepteren. Om jou de sleutel aan te reiken die het slot zal openen. Wellicht piepen en kraken de scharnieren in het begin, maar dat mag. De kast heeft lang genoeg dicht gezeten: tijd om je nu te laten helpen die loodzware deur op een kier te zetten. Het is een eerste stap de vrijheid tegemoet. Daar waar je wél de ruimte vindt om te bewegen zoals jij dat wilt. Wellicht een mooi voornemen voor het nieuwe jaar?

Aanmelden voor online psychologische hulp

Meld je eenvoudig aan via het contactformulier, WhatsApp (06-44628782) of mail (info@psycholoogopafstand.nl) voor een gesprek met een online psycholoog. Therapie via internet (Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Waar, wanneer en hoe jij het wilt. Onze ervaren online psychologen bieden online psychologische hulp van Breukelen tot Barcelona en Bogotá.