fbpx

Waar en wanneer hulp bij relatieproblemen inschakelen?

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Je partner en jij gaan al een tijdje niet zo lekker samen. Of eigenlijk niet maar ‘een tijdje’, maar al best wel lang. Betekent dit dat jullie relatieproblemen hebben? En hoe serieus moet je dat nemen? Kun je het nog even aankijken of hebben jullie nu hulp bij relatieproblemen nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Wanneer hulp bij relatieproblemen inschakelen?

Soms is er plotseling sprake van een crisis. Als hij bijvoorbeeld aankondigt weg te willen, of zij toegeeft een affaire te hebben. Als beide partijen er dan toch nog voor willen gaan samen, is de stap naar de relatietherapeut een voor de hand liggende. Maar in de meeste gevallen zijn relatieproblemen niet zo opvallend. Wanneer schakel je hulp in?

Het sluipt erin

Het is helemaal niet gek als je relatieproblemen niet opmerkt. Als je op een dag tot de conclusie komt dat je eigenlijk niet zo gelukkig meer bent in je relatie, maar niet precies weet waardoor dat komt of wanneer dat gevoel is ontstaan. Relatieproblemen sluipen een relatie vaak ongemerkt binnen. De verandering gaat zo langzaam dat je niet doorhebt dat het plaatsvindt.[1]

De ontkenningsfase

Ook zijn er veel stellen die relatieproblemen ontkennen, bijvoorbeeld door ze af te schuiven op iets anders. Jullie zitten financieel in een lastige positie, de kinderen zijn onhandelbaar, jullie zitten midden in een verbouwing… Je houdt jezelf voor dat dat hetgeen is dat de relatieproblemen veroorzaakt. En dat het allemaal wel weer overwaait zodra jullie in rustiger vaarwater belanden.[2]

Hulp bij relatieproblemen 

Geen probleem is ‘te klein’ voor professionele hulp. Sterker nog: des te eerder jullie hulp bij relatieproblemen inschakelen, des te effectiever het is. Misschien denk je dat jullie ruzies over onbelangrijke onderwerpen niet de tijd van de relatietherapeut waard zijn, maar niets is minder waar. Het gaat namelijk vaak helemaal niet om de onderwerpen of de details van de ruzies of situaties die jullie bespreken. Het gaat om het onderliggende gedachte-, gedrags- of communicatiepatroon dat keer op keer problemen oplevert. 

“Zo’n patroon heeft een eigen cyclus, een ontwikkeling die altijd volgens dezelfde stappen verloopt.”[3]

ruzie

Bij welke relatieproblemen helpt therapie?

Interne factoren

Het doorbreken van die onderliggende gedachte- of gedragspatronen vormt een belangrijk onderdeel van relatietherapie. Het is meestal de sleutel tot het oplossen van uiteenlopende relatieproblemen – die overigens vaak overlappen of met elkaar te maken hebben – zoals:

  • communicatieproblemen[4]
  • langs elkaar heen leven of uit elkaar groeien
  • verschillen in meningen, levenswijzen of verwachtingen
  • een gebrek aan wederzijds respect
  • problemen met vertrouwen of jaloezie
  • verschillen in behoefte aan seks of andere seksuele problemen
  • verliefdheid op een ander en ontrouw

Externe factoren

Natuurlijk kunnen externe factoren flink bijdragen aan relatieproblemen. Ook als ze op zichzelf misschien niks met de relatie te maken hebben. Het kunnen zowel negatieve als positieve factoren zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ziekte van een van de partners of een naaste
  • financiële problemen
  • alcoholmisbruik of andere verslavingen
  • een overlijden van een dierbare
  • plotselinge veranderingen, zoals samenwonen, een verhuizing of de komst van een kleine
  • emigreren naar het buitenland
  • stressvolle situaties, zoals een verbouwing of een carrièreswitch

Deze externe factoren zijn weliswaar vaak een aanleiding voor, maar zelden de oorzaak van relatieproblemen. Ook hier geldt dat onderliggende patronen ervoor zorgen dat deze factoren problemen opleveren. In relatietherapie onderzoeken jullie hoe dat verbeterd en in de toekomst voorkomen kan worden.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Waar hulp bij relatieproblemen inschakelen?

Gelukkig is relatietherapie steeds minder taboe en schakelen steeds meer stellen hulp in bij relatieproblemen. Omdat relatietherapie niet vergoed wordt, hoef je niet bij de huisarts om een doorverwijzing te vragen. Je kunt dus direct zelf op zoek naar een relatietherapeut die bij jullie past.

Online relatietherapie

Het aanbod aan relatietherapeuten is de afgelopen jaren flink gestegen door de opkomst van online relatietherapie. Online therapie is net zo effectief als de traditionele, ‘offline’ variant, met als grote voordeel dat het niet uitmaakt waar jullie wonen. Zo werkt Psycholoog op Afstand met een team van ervaren Nederlandse psychologen/therapeuten die op verschillende plekken in de wereld wonen. Hierdoor kunnen ze nog beter aansluiten bij Nederlanders in zowel binnen- als buitenland.

Het grote voordeel van online therapie bij Psycholoog op Afstand is dat jullie direct terecht kunnen. Wij hanteren namelijk geen wachtlijst en hebben een breed netwerk van ervaren psychologen met uiteenlopende specialismen. Zo komen jullie snel bij de juiste therapeut terecht.


Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Veel gestelde vragen over relatietherapie

    Wanneer hulp bij relatieproblemen inschakelen?

    Als jullie hulp voor relatieproblemen overwegen, is het tijd om die hulp ook in te schakelen. Je hoeft je niet af te vragen wanneer de problemen ‘groot’ genoeg zijn. Relatietherapie draait om het verbeteren van diepliggende gedachte- en communicatiepatronen, niet om de precieze (vaak onbelangrijke) aanleiding van ruzies. Des te eerder jullie hulp inschakelen, des te effectiever de therapie!

    Waar hulp bij relatieproblemen inschakelen?

    Relatietherapie is steeds minder taboe en kan je tegenwoordig zelfs online volgen. Hiermee voorkom je een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts en heb je bovendien veel meer keus wat betreft therapeuten. Psycholoog op Afstand werkt met een breed netwerk van ervaren psychologen met uiteenlopende specialismen. Zo vinden jullie eenvoudig een relatietherapeut waarmee het klikt.

    Waar vind ik een goede relatietherapeut in het buitenland?

    Relatieproblemen komen bij stellen in het buitenland relatief veel voor. Een emigratie en het expatleven hebben veel invloed op een relatie. De psychologen van Psycholoog op Afstand zijn professionele relatietherapeuten én ervaringsdeskundigen. Onze online relatietherapeuten helpen jullie in het buitenland het expatleven te navigeren, zonder de liefde uit het oog te verliezen.

    Bronnen

    [1] Jean-Pierre van de Ven, Van A tot ggZ 23: Omgaan met relatieproblemen, Houten 2005, p. 29.

    [2] Jean-Pierre van de Ven, Van A tot ggZ 23: Omgaan met relatieproblemen, Houten 2005, p. 28.

    [3] Jean-Pierre van de Ven, Van A tot ggZ 23: Omgaan met relatieproblemen, Houten 2005, pp. 12-13.[4] Volgens de DSM-5 zijn communicatieproblemen zelfs het belangrijkste kenmerk van relatieproblemen, zie: American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Washington 20135 (1952).

    Contact
    close slider