fbpx

Wat voor bril draag jij?

Blog door Emily Schepers – Je kent vast de uitspraak ‘zet die roze bril eens af’, voornamelijk bekend als mensen verliefd zijn en de mindere kanten aan zijn/haar geliefde niet zien. Ook wordt de term vaak gebruikt wanneer iemand vindt dat de realiteit onder ogen moet worden gekomen. Het tegenovergestelde van die roze bril is de zwarte bril. Waar de roze bril misschien niet helemaal realistisch is, kan het dragen van die zwarte bril echt vervelend zijn voor diegene die erdoor kijkt. Als je in alles het negatieve ziet voel je je vaker ongelukkig en depressief. Maar wat doe je als deze gevoelens niet overgaan?

De roze bril en depressie

Eén op de vijf vrouwen en één op de tien mannen ervaart minstens gedurende een periode in hun leven depressieve gevoelens en problemen. De kans is groot dat jij iemand kent of bent die met deze gevoelens te maken krijgt. Als iemand last krijgt van depressief gekenmerkte stemmingsstoornissen worden er drie graden onderscheiden: een lichte, matige en ernstige depressie.

Somberheid, depressie, roze of zwarte bril, pak het aan! Wacht niet langer en start met online therapie!

Hulp bij somberheid

Kenmerk van een depressie is een zwaar, lamlendig gevoel, waarbij alle dingen die normaal zo vanzelfsprekend lijken ineens heel veel moeite kosten. Veel mensen omschrijven dit gevoel alsof het letterlijk heel zwaar is om te bewegen, te eten, te concentreren: alsof er iemand boven op ze zit. Constant geïrriteerd zijn, een leeg of down gevoel hebben en treuren zijn symptomen waaraan je deze stemmingsstoornis kunt herkennen. Vaak is er ook sprake van fysieke symptomen zoals veranderingen in eet- en slaapgedrag. Je kunt je voorstellen dat het met deze symptomen en gevoelens moeilijk is te blijven functioneren zoals voorheen.

Taboe op het hebben van een depressie?

Helaas ligt er nog steeds een taboe op het hebben van een depressie en het ervaren van depressieve gevoelens. Vaak komen er schuldgevoelens bij kijken (‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?’) wat ervoor zorgt dat men minder snel aan de bel trekt. Toch is het belangrijk dit wel te doen, omdat een depressie grote gevolgen kan hebben voor werk, relaties en de gezondheid. In het ergste geval kiezen mensen er zelfs voor uit het leven te stappen.

Wellicht herken jij deze gevoelens en kun je er met niemand over praten, of heb je behoefte aan meer (professionele) hulp. De online psychologen van POA (psycholoogopafstand.nl) kunnen jou helpen er in jouw veilige en vertrouwde omgeving over te praten. Of het nu gaat om een daadwerkelijke depressie, depressieve gevoelens of aanhoudende sombere gevoelens, wacht niet langer met het vragen van hulp. Meer weten?

Aanmelden voor online hulp

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt. Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten. Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Oekraïne – Kiev, Polen – Warschau, Portugal – Lissabon, Roemenië – Boekarest, Rusland – Moskou tot Nederland – Boekelo via Skype, Facetime, chat of email.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider