fbpx

Hulp van een psycholoog of psychiater?

Blog door Emily Schepers over het verschil tussen een psycholoog en een psychiater – Sinds kort is het team van Psycholoog op afstand versterkt met een online psychiater. POA biedt naast GZ-psychologen nu dan ook behandeling van een psychiater. Maar wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Verschil psycholoog en psychiater

Een psychiater is een arts gespecialiseerd in geestenziekten. Dit houdt in dat deze een opleiding tot arts heeft genoten (geneeskunde) en daarna geestenziekten tot specialisatie heeft gekozen. Omdat een psychiater arts is mag deze medicijnen voorschrijven. Een psycholoog heeft een universitair masterdiploma in de psychologie. Hierbij kunnen verschillende specialisaties gekozen zijn. Om GZ-psycholoog (gezondheidszorg psycholoog) te worden dient er na deze masteropleiding nog een post-masterdiploma te zijn voltooid.

Een psycholoog is geen arts en mag dus geen medicijnen voorschrijven. Psychologen zijn geïnteresseerd in het gedrag van de mens en zijn geestelijke gezondheid. Mocht er behandeling nodig zijn dan kan de psycholoog therapie bieden in de vorm van (individuele) gesprekken of speciale technieken zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). De psycholoog is wel bevoegd indien nodig een diagnose te stellen.

Verschil psycholoog en psychiater - beiden beschikbaar in ons team voor online therapie

Verschil psycholoog en psychiater

Medicatie en therapie

Een psychiater behandeld vaak mensen met zwaardere problematiek omdat hij een behandeling van medicatie en therapie kan combineren. Mentale stoornissen en psychische klachten waarbij medicijnen zinvol kunnen zijn als behandelingsvorm zijn bijvoorbeeld schizofrenie, depressie en psychose. Hierbij zal de psychiater in de meeste gevallen dan ook kiezen voor een behandeling met zowel medicijnen als gesprekstechnieken.

Wie heb ik nodig?

Onze psychologen en psychiater van POA zijn erg ervaren met verschillende problematiek. Zo kan jij met alle mogelijke mentale klachten bij hen terecht: licht of zwaar. Mocht er in een intake naar voren komen dat jij baat zou kunnen hebben bij bepaalde medicatie dan zal het team van POA jou hierover informeren. Zij bepalen samen met jou wat de meest passende behandeling zal zijn; of dit nu van een psycholoog of psychiater is. Meer weten?


Aanmelden voor online hulp bij een psycholoog of psychiater

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt. Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten. Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Caïro (Egypte), Accra (Ghana) tot Elburg of Ettenleur gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider