fbpx

De Dolende 28-er

Ik zag laatst op tv het programma ‘De dolende dertiger’. Dit zette mij wel even aan het denken. Om mij heen zie ik steeds vaker vrienden ‘settelen’. Ze gaan trouwen of sluiten een samenlevingscontract af, hebben of krijgen kinderen en kopen huizen. Het gaat dan vooral om vrienden die de 30-grens (bijna) hebben bereikt. Ik heb al enkele surpriseparty’s mogen helpen voorbereiden, wat natuurlijk erg leuk is. In de tuin een gekke pop, binnen de hele kamer vol met 30-slingers en als de jarige binnen is zuipen maar, alsof we nog 20 zijn. Want dat merk ik wel om mij heen. We worden allemaal ouder, maar we voelen ons niet zo en gedragen ons meestal ook niet zo. We organiseren te gekke feesten, gaan naar de leukste festivals en feesten alsof we nog studenten zijn. Maar dan is het zondagavond en slaat de realiteit toe. Maandagochtend moet er gewoon weer gewerkt worden en de meesten werken volle werkweken. Steeds vaker laten we dingen, omdat niemand het risico wil lopen te laat te komen op het werk, want inmiddels hebben de meesten wel vast werk gevonden waar ze zelfs plezier en voldoening in kunnen vinden.

Levensfaseproblematiek

Afgelopen september ben ik 28 geworden. ‘Bijna 30!!’, roepen mensen om mij heen steeds vaker. Dat kan wel kloppen, maar zo voelt het niet. Maar hoe voelt het dan wel om ‘bijna 30’ te zijn? Hoe hoor ik me te voelen en hoe voelen anderen zich? ‘Je bent zo oud als je je voelt’. Maar als ik denk dat ik me eerder 23 voel, dan denk ik aan de tijd dat ik 23 was en zo voel ik me juist niet meer. Sterker nog, ik zou me nooit meer zo willen voelen! Wat een onervaren guppie was ik nog, wat ben ik de afgelopen 5 jaar gegroeid als persoon, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, want ik heb ook mijn bachelor gehaald en ben nu Toegepast Psycholoog. Wat houdt dit voor mij dan eigenlijk in? Nou, ik voel me hetzelfde als een paar maanden geleden, alleen nu heb ik mijn diploma in de kast liggen en ben ik werkloos. Op zoek naar een baan die hopelijk tenminste íets te maken heeft mijn opleiding en als het even kan ook enigszins op niveau. Ik wil ook wel trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen. Maar als ik daar aan denk word ik ook bang, want ben ik daar wel klaar voor? Het voelt alsof ik daarmee voor eens en altijd afreken met mijn jongvolwassen jeugdigheid.dolende-28-er

Identiteitsvragen

Het is een tweestrijd waar de gulden middenweg moeilijk in te vinden is. Ik heb vrienden ouder dan ik ben en ik heb vrienden jonger dan ik ben. Ook al zit daar qua jaren weinig verschil in, de inrichting van hun leven verschilt zo enorm van elkaar en ik zit daar maar ergens in het midden. Ik wil ook trouwen en kinderen, huisje, boompje, beestje. Maar ik wil ook eeuwige vrijheid en de wereld zien. Op dit moment kan ik even geen kant op, hoe ga ik daarmee om? Ten eerste, ik heb een geweldige partner en geweldige vrienden en vriendinnen met wie ik heerlijk kan praten over dit soort zaken. Ten tweede kan ik in deze blog mijn gedachten de vrije loop laten en misschien herkent een ander zich er ook wel in. Dan heb ik al mooi een steentje bijgedragen, want wat ik sowieso wil is anderen van dienst zijn. Ik denk dat de truc is om meer in het moment te leven. Denk na bij wat je doet en of het je voldoening geeft. ‘Laat de boel de boel’, zoals mijn moeder altijd zegt. Leef in het moment, hoe cliché het ook klinkt. Doe leuke dingen, vul je leven in hoe jij dat op dit moment wil, tot je voldoende tevreden bent. Want is tevredenheid niet het ultieme geluk? Blog door: Dirkje Vissia, Afgestudeerd Toegepast Psycholoog

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Colombo (Sri Lanka), Damascus (Syrië) tot Goes of Haaksbergen gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider