fbpx

Winterdip zoekt wintertip

De eerste bladeren vallen van de bomen, de winterjassen worden afgestoft en de pepernoten liggen alweer in de winkel. Het wordt winter! Zelf ben ik een echt ‘zomermens’. Hoe warmer hoe beter. Ik functioneerde prima toen ik een half jaar door Azië reisde en het eigenlijk altijd warmer dan 35 graden was. Heerlijk! Maar ja, Nederland heeft nou eenmaal seizoenen. Hoe graag ik ook zou willen dat het altijd zomer was, het valt niet meer te ontkennen; de winter komt er aan. En daar kan je je maar beter (mentaal) op voorbereiden.

De Winterdip

Sommige mensen hebben er geen enkel probleem mee of vinden het zelfs heerlijk, die kou. Als je de winter iets minder warm verwelkomd en zelfs al last krijgt van een winterdipje als het twee graden kouder wordt, let dan even goed op. Een winterdip is heel vervelend. Je kan onder andere last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, spierpijn, slechte concentratie, somberheid en behoeft aan calorierijk eten.  Geen lijstje om vrolijk van te worden. Veel mensen krijgen voor het eerst last van een winterdip als ze in de twintig zijn. Als de symptomen van een winterdip erger worden, spreek je ook wel  van een winterdepressie. Meer dan 500.000 mensen in Nederland hebben hier jaarlijks last van.

Online psychische hulp bij een winterdip door een online psycholoog via skype, chat, mail, facetime of whatsapp

Online psychische hulp bij een winterdip

Oorzaak Winterdepressie

De oorzaak van een winterdepressie is een tekort aan licht. De biologische klok in je lichaam wordt aangestuurd door licht. En laat daar nou net niet zo heel erg veel van zijn in de winter. Als je moet opstaan om naar je werk te gaan is het nog donker en als je dan eindelijk na een lange dag thuis komt is het alwéér donker. Dit zorgt er voor dat je natuurlijke dag- en nachtritme verstoord wordt en hierdoor kan je lichaam een aantal biologische processen niet meer goed aan. Het slaaphormoon, melatonine, wordt in de ochtend niet meer aangemaakt door blootstelling aan voldoende daglicht. In de winter stopt deze productie van melatonine bij veel mensen niet door het tekort aan daglicht. Je kan wel raden waarom je dan dus nog steeds moe bent ook al heb je net 13 uur geslapen!

De ontregelde biologische klok in combinatie met te veel melatonine heeft ook een negatief effect op stoffen zoals serotonine en noradrenaline. Deze stoffen heb je juist nodig om overdag actief te kunnen zijn en te kunnen presteren. Ook hebben deze stoffen een grote invloed op je stemming. Niet geheel onbelangrijk dus!

Tips bij somberheid in de winter

Natuurlijk wil jij die winterdepressie dit jaar buiten de deur houden. Om je een beetje te kunnen voorbereiden nu de winter nog niet echt gearriveerd is zal ik hieronder een aantal tips geven:

  1. Zorg dat je ‘s ochtends wordt blootgesteld aan veel licht.  Er bestaan zelfs speciale lichttherapie lampen.
  2. Bedenk dat het altijd weer zomer wordt. Het klinkt misschien wat cliché maar na regen komt echt altijd weer zonneschijn. De winter komt ook weer tot een einde en voor je het weet zit je weer met je snufferd in de zon op een terrasje.
  3. Schrijf elke dag drie dingen op waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent. Door positief te denken hou je die winterdip op afstand.
  4. Zie de mooie kant van de winter. Hoewel er vaak regenachtige en grijze dagen bij zijn heeft de winter ook zijn charme. Doe een dikke jas aan, sjaal om en een muts op en maak een mooie winterse wandeling. Een heerlijk waterig zonnetje erbij maakt een natuurgebied nog mooier en drink hierna lekkere warme chocolademelk bij een openhaard!
  5. Als het buiten koud is zijn bepaalde gerechten het aller lekkerste. Zelfgemaakte snert, een stamppotje of draadjes vlees bijvoorbeeld! Neem te tijd om eens lekker te koken of organiseer een stamppot buffet voor vrienden!
  6. Zorg voor voldoende beweging. Juist als je moe bent heb je geen zin om te sporten maar sleep jezelf naar buiten en zorg voor minimaal een half uur bewegen per dag. Het helpt echt!

Herken je je zelf in bovenstaande klachten en helpen de tips niet? Wees gerust! Vaak verdwijnen de klachten van een winterdepressie als sneeuw voor de zon  in het voorjaar. Weet je niet zeker of je last hebt van een winterdepressie of een niet seizoens-gebonden depressie of heb je de behoeft om te praten over de klachten die je ervaart nu het winter wordt? Onze online psychologen staan voor je klaar! (Blog door: Evelyn Cymbaluk, Toegepast Psycholoog).

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Sydney (Australië), (Riyad) Saoedi-Arabië, Singapore tot Ettenleur of Gouda gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider