fbpx

Een sterk en simpel wapen tegen depressie

De NOS wijdde kortgeleden een special aan depressie bij jongeren, zodat iedereen kan zien hoe iemand met deze ziekte zich voelt. Deze docu neemt je mee in een donkere dag van twijfel, angst, eenzaamheid en een gebrek aan energie. Een etentje met vrienden wordt overgeslagen met een verzonnen reden en al het plezier lijkt weggetrokken uit het leven van iemand met deze ziekte. Het lijkt bijna onvoorstelbaar dat je je zo slecht kan voelen. Toch zijn er behandelingen voor depressie. Een groot deel van de mensen geneest, voor eens en voor altijd. Hoe kan je dus toch ontsnappen aan een depressie?

Een nieuwe kijk op depressie

Een van de meest bekende psychiaters, Beck, heeft zijn leven aan deze vraag gewijd. Hij kwam met een revolutionair idee over depressie en andere psychische problemen. Volgens hem waren verkeerde gedachtes de oorzaak. Hij zag immers veel patiënten met depressies en het viel hem op dat ze bepaalde overtuigingen gemeenschappelijk hadden: in sommige opzichten dachten ze op dezelfde manier. Op basis van dit idee stelde hij een behandeling op die tegenwoordig cognitieve gedragstherapie genoemd wordt. Deze is een van de sterkste wapens geworden tegen psychische aandoeningen, van depressies tot verslavingen en angst.

Een nieuwe kijk op depressie door online psycholoog op afstand - wij bieden online psychologische hulp via internet

Een van de meest bekende psychiaters, Beck, heeft zijn leven aan deze vraag gewijd. Hij kwam met een revolutionair idee over depressie en andere psychische problemen. Volgens hem waren verkeerde gedachtes de oorzaak. Hij zag immers veel patiënten met depressies en het viel hem op dat ze bepaalde overtuigingen gemeenschappelijk hadden: in sommige opzichten dachten ze op dezelfde manier. Op basis van dit idee stelde hij een behandeling op die tegenwoordig cognitieve gedragstherapie genoemd wordt. Dit is een van de sterkste wapens geworden tegen psychische aandoeningen, van depressie tot angst.

De kern van het probleem zijn dus negatieve gedachtes volgens Beck. Om een depressie te behandelen moest je dus deze kunnen aanwijzen en vervangen door hun positieve tegenhangers. Dan verdwijnt de ziekte en krijg je weer energie en plezier in het leven. Dit gebeurt in gesprekken met een (online) psycholoog die hier speciaal voor is opgeleid, maar om welke gedachtes gaat het eigenlijk?

Depressie en een slecht zelfbeeld

Mensen met depressie blijken vaak een slecht beeld te hebben van zichzelf. Ze voelen zich waardeloos, lelijk, dom of overbodig. Ook denken ze dat de wereld een nare plek is. Ze verwachten dat anderen hard en meedogenloos zijn, bijvoorbeeld. Mede daarom vertrouwen ze niemand meer of nemen ze zelf afstand. Tot slot heb je nog de overtuiging dat de toekomst even donker is als het heden: de huidige problemen lijken geen oplossing te hebben en alles wordt later alleen maar slechter.

Dit soort gedachtes pak je dus aan als je een depressie gaat behandelen. Daarvan is de eerste overtuiging een bijzonder interessante: de stelling dat je niet goed genoeg bent. Het bijzondere is dat veel mensen wel eens twijfelen aan zichzelf, ook zonder een depressie te hebben. Iedereen baalt wel eens van een foutje of van een verspreking. Ook zijn er mensen die vaak onzeker zijn, en dat zijn we misschien wel allemaal in sommige situaties. Lang niet iedereen kijkt op een positieve manier naar zichzelf, niet alleen de mensen met een depressie.

Een depressie behandelen betekent dat de cliënt zichzelf op een positievere manier leert zien. Je krijgt iets meer zelfvertrouwen en eigenwaarde, je gaat jezelf beter behandelen en minder twijfelen aan je kunnen. Dit neemt heel wat zorgen en depressieve gedachtes weg.

Eenvoudig je negatieve gedachtes aanpakken – een oefening

Gedachtes in je hoofd veranderen klinkt moeilijk, maar er is een hele simpele manier hiervoor. Tot nu toe lette je brein vooral op alles wat slecht ging. Ook onthield je dit beter en dacht je er lang over na. Dit komt bij veel mensen voor: soms heb je een geweldige presentatie gegeven, maar kun je één van de vragen na afloop niet beantwoorden. Door die ene vraag kun je het gevoel overhouden dat je de hele presentatie verpest hebt. Als je er overmorgen aan terugdenkt, ben je misschien het applaus na afloop vergeten maar die ene nare vraag niet.

Dit is geen toeval: je brein is hier heel goed in. Vroeger was dat erg handig: in de oertijd moest je goed onthouden waar je een gevaarlijke slang bent tegengekomen of welke vruchten je ziek maakten. Daarom is jouw brein zo goed in het onthouden van enge of negatieve dingen. Als je veel gevaren tegenkomt, wordt je brein ook nog eens beter in deze opsporen. Om een depressie te behandelen draai je dit proces om: je dwingt je hersenen om juist op de positieve dingen te letten. Bij de behandeling van een depressie wil je dus dat iemand meer zelfvertrouwen krijgt. De therapeut helpt je om milder en positiever naar jezelf te kijken. Je wordt hier niet arrogant van, maar je wordt puur realistischer in je oordeel: je ziet niet alleen de negatieve, maar ook de positieve kanten van jezelf, de anderen en de wereld.

Als je dus meer zelfvertrouwen wil, ga je extra aandacht besteden aan alles wat goed gaat. Het is een hele simpele en krachtige oefening die je makkelijk thuis kunt doen. Alles wat je vandaag goed hebt gedaan of afgevinkt hebt, schrijf je op. Het kan in een notitieblokje of gewoon op je mobiel, aan het einde van de dag of gelijk na de actie. Je schrijft simpelweg op wat je gedaan hebt of wat jou deed glimlachen, bijvoorbeeld: ‘ik heb een kaart verstuurd’ of ‘de buurman was vanochtend niet aan het klussen’. Dit simpel trucje is een krachtige tool die ingezet kan worden bij de behandeling van depressie. Het belangrijkste is dat je het iedere dag doet voor een sneller effect.

Verlaag je eisen!

Wat als je iets wilt opschrijven,  maar niets kunt verzinnen? Soms heb je totaal geen productieve dag. In dat geval mag je ook kleine dingen opschrijven, zoals ‘ik heb ontbeten’ of ‘ik heb zeven uur geslapen’. Verlaag je eisen: sommige mensen kraken al hun prestaties af. Denk aan het voorbeeld met de goede presentatie en die ene moeilijke vraag. Door een depressie ben je vaak negatiever over wat je gedaan hebt, daarom is deze oefening juist handig.

Vergeet ook niet dat je alles mag opschrijven wat je (een beetje) blij maakt. Schijnt de zon buiten? Schrijf dat op. Heb je een berichtje gekregen van een vriendin of een aflevering van je lievelingsserie gezien? Dit mag er ook bij. Dan zal je zien dat je iedere dag steeds meer dingen kunt opschrijven en dat je stemming geleidelijk verbetert. De enige voorwaarde is dat je het iedere dag blijft doen in het begin: je traint immers je brein om te letten op de positieve dingen in het leven. Dit gaat dus niet van de ene op de andere dag, maar veel mensen merken al snel een verbetering.

Soms is een oplossing niet zo ingewikkeld. Deze methode, het zogenaamde witboek, kan je helpen om wat meer plezier te krijgen in je leven. Voor sommigen kan het zelfs tegen een depressie helpen.  Het is ook leuk om te merken dat er steeds meer aandacht is voor zelf-compassie: aardiger zijn voor jezelf. Jezelf die lekkere kop koffie gunnen en wat rust nemen om op te laden. Misschien kan een witboek ook iets betekenen voor andere mensen, die geen depressie hebben maar puur wat meer zelfvertrouwen willen. Of voor de perfectionist die de eigen prestaties nooit goed genoeg vindt. Blog door: Mila Ivanova

Online therapie bij sombere gedachten

Bovenstaande oefening kan je op weg helpen om je somberheid, depressie of negatieve gedachten te verminderen. Maar soms is dit niet genoeg en wil je een specialist die echt met jou mee denkt. Psycholoogopafstand.nl biedt deze optie via online therapie met een psycholoog of coach gespecialiseerd in somberheid en depressie. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Panama tot Singapore of gewoon in Nederland met een kopje thee op je luie bank.

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider