fbpx

Ontstressen zonder op vakantie te gaan

Eindelijk zomer. Nog bijna met vakantie en dan eens goed ‘ontstressen’ op het strand in Italië of ergens anders waar het rond de dertig graden is en de zon schijnt. Terwijl je de vakantie plant groeit je to-do-lijstje met alles wat af moet voordat je weggaat: op je werk wil je nog een paar dingen afmaken, thuis ook en dan heb je nog het inpakken.

Ontstressen en bijkomen linken we snel aan een vakantieland, maar je hoeft niet naar de tropen om te ontspannen. Het fijne aan een vakantie is vaak dat je uit je ritme stapt. Langer uitslapen, uitgebreid lunchen en veel buiten zijn maken de vakantiedagen anders dan de rest. Ook heb je opeens een zee van tijd en alle ruimte voor jezelf en de ander. Dit komt deels doordat het tempo niet meer zo hoog hoeft te zijn: je hebt geen haast en stress meer en kunt eindelijk relaxen.

Veel dingen die je op vakantie doet kun je ook thuis proberen. Zo krijg je vaker een mini-break uit het gehaaste tempo van alledag. Juist die kleine, regelmatige onderbrekingen zijn belangrijk om op te laden (te onstressen) en de volgende week weer fris tegemoet te gaan. Ook zijn er andere manieren om je werk relaxter te maken en toch alles af te krijgen. Wat je niet wilt is 51 weken per jaar constant rennen en dan die ene week in Spanje bijkomen. Chronische stress pleegt immers een aanslag op heel je lichaam en kan veel aandoeningen veroorzaken, van een burn-out tot hartklachten.

Gelukkig kun je de stress makkelijk verminderen, ook zonder eerst een uitgebreide meditatiecursus te doen. Dit hoeft bovendien niet ten koste te gaan van je prestaties, in tegendeel: als je ontspannender bent, werk je juist sneller. Deze tips helpen je tegen de stress:

Stress is bekend bij de meeste mensen, maar hoe ontstressen we eigenlijk?
Een online psycholoog kan je helpen de oorzaken van je stress te achterhalen en te verminderen.

Bouw rustmomenten in voor minder stress

In drukke weken moet je soms rennen van A naar B, onderweg check je je e-mail en ‘s avonds mag je nog een paar laatste dingen afmaken. Op zich kan dit goed werken voor sommige mensen, maar op de lange termijn kan het ten koste gaan van je productiviteit en je humeur. Juist wanneer de stress zich opbouwt, is het handig om rustmomentjes in te lassen. Denk aan een uurtje lezen in de tuin, een rondje hardlopen of gewoon muziek luisteren. Je kunt ook een koffiepauze inplannen met een vriendin of een winkel binnenlopen: het is net waar jij van oplaadt.

Dit werkt het beste als je het regelmatig doet: het liefst op iedere dag die lang en stressvol belooft te worden. Juist omdat je even uit je routine stapt moet je overschakelen naar een andere modus. Maar geeft dit niet meer stress, als je al zo druk bent? Dat zou je denken, maar de truc is dat je daarna veel productiever, positiever en energieker bent. Er zijn weinig mensen die acht uur achter elkaar achter een bureau kunnen zitten en 100% van de tijd op hun productiefst zijn. De afwisseling met iets leuks laadt je op zodat je daarna langer door kunt werken.

Probeer het een keer uit en begin klein: ga eventjes buiten lopen of neem de tijd voor je lunch, misschien met een aardige collega. Zo kun je eventjes ontsnappen aan de stress en bijkomen. Het kan eerst wat vreemd aanvoelen omdat je weet hoeveel je daarna af moet krijgen. Misschien vraag je je af waarom je zo’n waardevolle tijd verspilt aan iets anders terwijl er zoveel moet gebeuren. Hoe kan je genieten van een gesprek met een vrienden als je gestrest bent? Juist dan moet je het tempo even omlaag brengen. Eindeloos doorgaan put jou uit: daar word je niet productiever of creatiever van.

Ontstressen? Schrijf het op

Soms heb je een waslijst met dingen die je moet doen op een dag. Dan heb je alle taken in je hoofd terwijl je bezig bent. Voor je brein is dat een ingewikkelde taak: je aandacht wordt verdeeld tussen wat je nu doet en alles wat je moet onthouden. Dit kost ongemerkt veel energie en levert je stress op. Daarbij komt dat je prestaties ook minder worden, omdat je niet met je volle aandacht bezig bent.

Wat je dan het beste kunt doen, is alles opschrijven. Dit heb je in minder dan een minuut gedaan, maar het maakt je hoofd weer vrij voor nieuwe ideeën. Omdat het nu op papier staat, hoeft je brein geen energie te verspillen aan het onthouden van alle klusjes. Ook vergeet je minder snel iets belangrijks wat ook helpt bij het ontstressen.

Het opschrijven heeft nog twee andere voordelen. Ten eerste kun je nu afstrepen en stiekem is het fijn om vooruitgang te zien. Je merkt dat je stappen hebt gezet en dat voelt goed. Het andere voordeel is dat je ook ziet of je plannen realistisch zijn. Misschien moet je een paar items wegstrepen, puur omdat ze niet passen in de tijd die je hebt. Dit neemt gelijk wat druk weg en helpt echt bij het ontstressen. Je kunt je ook afvragen of alles per se vandaag af moet. Er zijn dingen die je soms net zo goed morgen kunt doen dus kijk kritisch naar je lijstje.

Ontstressen kan natuurlijk dmv een vakantie, maar enkele praktische tips kunnen ook al uitkomst bieden.
Verminder stress dmv online psychologische hulp

Doe de stressvolle dingen eerst

Deze truc kom je vaak tegen in boeken over succesvolle mensen. Vaak beginnen ze hun dag met die ene taak die spannend en niet leuk is. Waarom? Omdat je zo de rest van de dag minder stress hebt. Stel je wil je baas spreken over een loonsverhoging. Je vindt het spannend dus je beslist om in de middag langs diens kantoor te lopen. Dat betekent dat je de hele ochtend ergens in je achterhoofd met die gedachte blijft. Je brein is hier dus stiekem mee bezig, je voelt de spanning al en misschien kun je je ook minder goed concentreren.

Na de lunch loop je misschien langs het kantoor maar het kan ook zomaar zijn dat jouw baas de hele middag in een vergadering zit. Dan kun je hem morgen pas spreken. Zo zit je vandaag ook nog steeds met deze spanning. Je had je al deze stress kunnen besparen als je gelijk ‘s ochtends het gesprek had gehad. Enge of spannende dingen uitstellen is menselijk, maar het werkt vaak averechts. Daarom kun je het beste je dag beginnen met die ene moeilijke taak: dan ben je er gelijk vanaf. Je kunt het ook heel praktisch bekijken: het gesprek komt er sowieso dus hoe zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk energie aan kwijt bent?

Kortom, stress komt voor een deel door alles wat je moet doen van anderen of van jezelf, maar je hebt er zelf ook een invloed op, misschien zelfs meer dan je denkt. Dit is ook gelijk de uitdaging. Neem de stress in ieder geval niet als een gegeven aan maar ga op zoek naar de manieren om deze te verminderen, ook op de gewone doordeweekse dagen buiten de vakanties om. Blog over ontstressen door: Mila Ivanova

Online therapie bij ontstressen

Bovenstaande tips zouden je op weg kunnen helpen bij het ‘ontstressen’. Maar soms is er meer nodig dan enkel wat tips en kan het helpen als een ervaren psycholoog naar je luistert en met je mee denkt. Psycholoogopafstand.nl biedt deze optie via online gesprekken met een psycholoog, therapeut of coach gespecialiseerd in stress-gerelateerde klachten. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Al onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en/of BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online psychologische hulp van Basel tot Chengdu of gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider