fbpx

De expat-blues – online therapie van Australie tot Singapore

Steeds meer mensen in mijn omgeving kiezen ervoor om buiten Nederland te gaan werken. Niet omdat ze geen werk thuis kunnen vinden, maar omdat ze graag ‘variatie’ willen, een soort tijdelijke luxe-emigratie. Of een soort equivalent van een jaartje ‘backpacken’ na je studie: na een aantal jaren in Nederland gewerkt te hebben wordt diezelfde fietsrit naar kantoor toch een beetje saai, de regen toch een beetje te veel en de kantoortuin toch te eentonig. Het gaat veelal dan ook niet om een betere baan perse, maar meer om het ervaren van ‘iets anders’. Geen zouteloze fietsrit meer op diezelfde fietssnelweg langs het kanaal (met windkracht 8 plus Hollandse slagregen), maar wandelend door de ‘urban jungle’ van Bangkok om je werkplek te bereiken. Niet meer vergaderen in datzelfde muffe zaaltje, maar vergaderen in de buitenlucht van een mooi Thais eiland.

Reality check

Dat klinkt natuurlijk allemaal top en dit werken als ‘expat’ kan een geweldige ervaring zijn, maar mensen realiseren zich veelal niet dat er ook behoorlijk wat stress bij kan komen kijken. De stress van een nieuwe baan en huis gecombineerd met een volstrekt andere cultuur, taal, gebruiken en de afstand van je vrienden/familie. Als deze stress te veel toeneemt en te lang duurt kan dit zorgen voor ‘burn-out’-achtige klachten, zoals constant vermoeid voelen, snel verdrietig of geïrriteerd zijn, hoofdpijn of andere vage (lichamelijke) klachten. Soms hebben mensen ook toren hoge verwachtingen van een dergelijke ver-weg-ervaring: die werkplek op dat tropisch eiland in Thailand gaat mijn droombaan zijn! Als die werkplek dan wat tegenvalt, of net als in Nederland wat minpuntjes heeft, kan dat erg lastig zijn te verwerken en in sommige gevallen tot somberheidsklachten of een lichte depressie leiden. Ook kom ik soms tegen dat oude klachten of trauma’s opspelen als mensen uit hun veilige omgeving stappen: de stress door de nieuwe ervaring plus het sociale vangnet wat dan niet direct aanwezig is kunnen hiervoor zorgen. Een oude angst komt weer opspelen of gedachten komen terug aan die ene vervelende situatie van vroeger.

Online therapie

Expat-blues

Dit zijn allemaal heel normale processen en kunnen een geweldige mogelijkheid bieden om dingen te leren en te groeien. Psycholoog op afstand is ontstaan vanuit deze ‘expat-problematiek’. Geïnspireerd door een kennis die voor haar werk in Thailand zat en tegen verschillende psychologische klachten aan liep. Er waren wel psychologen te vinden in Thailand, maar alleen in de hoofdstad Bangkok en alleen die werkten in het Thais of Engels. Zij werkte op een eiland 6-uur reizen van Bangkok en wilde toch eigenlijk ook wel het liefst de behandeling in het Nederlands. Vanuit hier ontstond het idee van online therapie. Een greep uit de locaties waar onze cliënten zich bevinden: Havana (Cuba), Roseau (Dominica), Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), Tokyo (Japan), Barcelona (Spanje) en ook regelmatig gewoon in Nederland.

Aanmelden voor online therapie – je eigen online psycholoog

Psycholoogopafstand.nl bestaat uit een team van gekwalificeerde, Nederlandse, psychologen die zich in verschillende tijdszones bevinden. Hierdoor sluiten we goed aan bij jouw tijdszone, maar begrijpen we ook echt expat-gerelateerde problematiek. De online therapie gesprekken vinden plaats via Skype, Whatsapp(-call), Facetime, mail of welke andere manier bij jou aansluit. Dezelfde behandeltechnieken worden gebruikt bij online therapie als bij reguliere therapie (denk aan Cognitieve gedragstherapie en Mindfulness). Onderzoek wijst uit dat behandeling via internet niet onderdoet voor reguliere behandeling. Twijfel je of online therapie iets voor jou is, boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en bespreek de mogelijkheden. Voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog kun je je in onderstaand formulier aanmelden!

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

     

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Contact
    close slider