fbpx

Herboren na een hersenschudding

Blog geschreven door: Dieuwertje van der Heijden, psychologe en zelf herstellende van een zware hersenschudding

Een jaar geleden deed ik mee met de Ronde van Aruba: een estafette hardloopwedstrijd het eiland rond, van 72km. Ik was in topconditie, het hardlopen ging super goed. Ik zat in een mega flow en was zó aan het genieten. De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik voelde zoveel positieve energie. Dit is absoluut het gaafste sportevenement waar ik ooit aan mee heb gedaan. En toen ineens, tijdens deze wedstrijd, lag ik op de grond. BAM! Ik werd uit onze pick-up geslingerd en ik kwam met mijn hoofd op de onverharde weg terecht. De wedstrijd ging door, en ik dacht vooral dat ik héél veel geluk had gehad. Ik was niet knock-out gegaan, en ik leek me goed te voelen.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Een paar dagen later was ik aan het werk. De adrenaline van de wedstrijd gierde nog steeds door mijn lijf. Ik was nog zo aan het nagenieten van de race. Ik voelde aan mijn lichaam dat ik nog niet volledig hersteld was: ik voelde me vermoeid, mijn concentratie was minder dan normaal en mijn benen waren bont en blauw van de val uit de pick-up. Maar verder functioneerde ik prima. En toen opeens, kreeg ik wéér een knal tegen mijn hoofd. Ik liep op school met mijn hoofd tegen een pilaar aan. Ik werd meteen duizelig en ik ging snel op de grond zitten. Dit was écht een harde knal. Ik was geschrokken: wat gebeurt er met me? Waarom gebeurt dit nu?

Terugblik

Inmiddels zijn we een jaar verder. En ik moet helaas toegeven dat ik nog dagelijks last heb van mijn opgelopen hersenschudding. Paradoxaal genoeg zorgt deze tegenslag in mijn leven ook voor veel inzichten en geluk. Ik heb het gevoel dat ik een enorme wake-up call heb gehad. En inmiddels kan ik zeggen: deze knal heeft mijn leven veranderd. Ik voel me gelukkiger en dankbaarder dan voorheen. Maar hoe komt dat dan?

hersenschudding online coach

Veranderingen

Door mijn hersenschudding kwam mijn leven tot stilstand. Kort na deze val ben ik terug naar Nederland geremigreerd. Deze grote veranderingen (een verhuizing naar de Randstad, een nieuwe baan en acclimatiseren in Nederland) zorgden voor een enorme terugval in september. Mijn hoofd kon alle veranderingen en nieuwe indrukken niet verwerken. Daarnaast merkte ik dat het leeftempo in Nederland véél hoger ligt dan op Aruba. Ik was me hiervan al bewust, maar ik merkte nu aan mijn hoofd dat ik dit tempo niet kon bijbenen. Ik had veel hersteltijd nodig. En mijn klachten verergerden. Ik wist niet wat mezelf overkwam. En ik wist ook niet zo goed hoe ik weer op ging knappen. Of ik ooit weer ‘de oude’ zou worden, of ik ooit nog als psycholoog zou kunnen werken, of ik ooit nog zou kunnen hardlopen. Ik had mijn hersenschudding zwaar onderschat.

Inzicht

De meeste mensen die een hersenschudding oplopen, herstellen binnen een aantal weken. Helaas behoor ik tot de groep mensen met een zware hersenschudding. Als je na 3 maanden nog steeds veel klachten ervaart in je dagelijks leven (zoals hoofdpijn, duizeligheid en lichtgevoeligheid) wordt dit ‘Post Commotioneel Syndroom’ (PCS) genoemd. Mijn toekomst kwam in een totaal ander daglicht te staan. Alles was opeens onzeker. Mijn gezondheid was onzeker. En waar ben je zonder een goede gezondheid? De buitenwereld, mijn werk, mijn sociale leven, hardlopen: alles viel weg. Ik was veel alleen, en ik had eigenlijk alleen mezelf en mijn gedachten nog over.

De focus van mijn leven verlegde zich van externe zaken (zoals werk en vriendschap), naar mijn innerlijk (waar heb ik pijn in mijn lijf? Wat denk ik de hele dag? Wat is goed voor mijn herstel?). En dat was even wennen. Want wie was ik nog als persoon, zonder al die externe zaken? Maar juist doordat ik zoveel alleen was, kwam ik in diep contact met mijn innerlijke belevingswereld. Ik voelde een soort oerkracht en vertrouwen, zoals ik die nog nooit eerder zo sterk heb gevoeld. Een stem in mij die zei: ”Dieuwertje, je bent helemaal goed zoals je bent. Ook al heb je straks geen glansrijke carrière. Ook al kun je straks nooit meer hardlopen. Je bent goed zoals je bent, los van al je prestaties.” En dit inzicht, een soort innerlijke stem die tegen mij sprak, is het grootste cadeau dat mijn hersenschudding mij heeft gegeven.

Ik voelde letterlijk een grote last van mijn schouders afglijden.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

De weg van mijn herstel

Elke dag stimuleer ik mezelf om hard te werken aan mijn herstel. Ik begin de dag met yoga en meditatie. Focus op mijn rust en mijn ademhaling. Om de connectie met mezelf en mijn lichaam te versterken. Ik houd ook een klachtendagboek bij, om meer inzicht te krijgen wanneer ik waar last van heb. En ik kan je vertellen, het was vrij confronterend om deze lijst voor de eerste keer op te schrijven. Maar het helpt me bij mijn herstel.

Ik heb geleerd om naar de signalen van mijn lichaam te luisteren. Om mijn grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen, mijn klachten te benoemen naar mijn omgeving, te vragen of de muziek uit mag, te vragen om niet door elkaar te praten, hulp te vragen aan mijn dierbaren en aan professionals. Om mijn grootste angsten uit te spreken en onder ogen te komen en om te rusten, als mijn lijf daarom vroeg. Steeds weer. Dagenlang, wekenlang, maandenlang.

Het verband tussen de mentale en fysieke gezondheid

Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Daarom vind ik het heel belangrijk om zowel in mijn fysieke, als mentale gezondheid te investeren. Misschien is je mentale gezondheid nog wel belangrijker dan je fysieke gezondheid. Elke dag probeerde ik al mijn emoties toe te laten. Elke dag probeerde ik dankbaar en positief te zijn, hoe slecht ik me ook voelde.

Door mijn studie psychologie heb ik veel geleerd over de mentale gezondheid van de mens. Het is mijn vakgebied wat de relatie is tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Dit heeft veel voordelen gehad in mijn herstel. Maar dat betekent niet dat je je eigen psycholoog kunt zijn. Ik had meer hulp nodig om verder te kunnen herstellen. En die hulp heb ik gezocht bij zowel een neuroloog (voor medicatie), een ergotherapeut (die me helpt mijn belastbaarheid te vergroten) en een cranio-sacraal therapeut (om het zelfgenezend vermogen van mijn lichaam te versterken). Zonder deze hulp was ik nu nog niet zo ver in mijn herstel geweest.

hersenschudding online therapie

Acceptatie is ‘the key’

Boosheid, verdriet, frustratie, schaamte, teleurstelling, angst, moedeloosheid. Álles heb ik gevoeld. Elke dag probeerde ik mijn emoties en gevoelens toe te laten. Deze emoties de ruimte te geven. Want ze kwamen allemaal voorbij. En dat is niet altijd makkelijk. Tegelijkertijd merkte ik dat er ook veel momenten waren dat ik in de weerstand schoot. Ik was er soms zó klaar mee om elk moment van de dag herinnerd te worden aan dat stomme hoofd, dat niet deed wat ik wilde.

Maar ik wist ook dat het belangrijk was om die weerstand te accepteren. Want zodra ik in die weerstand bleef hangen, stond mijn herstel stil. En dat was het laatste wat ik wilde. Het accepteren van een situatie is makkelijk gezegd, maar in de praktijk moeilijk uit te voeren. Soms raakte ik in paniek bij de gedachte dat mijn hoofdpijn nooit meer over zou gaan. Dan lukte het me even niet om deze angstgedachtes te stoppen. Maar toch probeerde ik na een dipje de knop weer om te zetten en te blijven geloven in mijn herstel. Positief denken. Geloven dat alle pijn weggaat, geloven in het onmogelijke en geloven dat ik weer beter word. Ook al was het einde van deze weg nog lang niet in zicht of voelbaar.

Verrijking

Ik voel me op dit moment sterker dan voor mijn hersenschudding. Deze periode heeft me veel vechtlust, levenslust en veerkracht gegeven. Ik wilde zó graag weer beter worden. Ik ben ontzettend trots op mezelf, omdat ik niet bij de pakken neer ben gaan zitten. Hoe ik mijn herstel heb aangepakt, dat ik om hulp heb gevraagd. Maar dit was mijn belangrijkste les: ik heb geleerd om voor mezelf te kiezen. Om mezelf, en vooral mijn gezondheid, op de absolute nummer één te zetten. Voor mijn hersenschudding was ik een persoon die altijd aan anderen dacht. Die er altijd voor anderen was en mezelf daardoor op de tweede plek zette. Door mijn herstelproces ben ik dit gaan beseffen. En dat het écht tijd was om te leren, om goed voor mezelf te zorgen. Voor zowel mijn fysieke als mentale gezondheid.

Herboren na een hersenschudding

Ik voel me een ontzettend dankbaar mens dat ik dit de afgelopen tijd heb mogen leren, maar het ging niet vanzelf. En dat weten mijn dierbaren maar al te goed. Ze bleven naast me staan en bleven me steunen, hoe vaak ik ook een terugval had. Ze bleven naar me luisteren, als ik het even niet zag zitten. Als ik boos was op mijn eigen lichaam. Als ik kon blijven huilen, omdat ik bang was dat de hoofdpijn niet meer weg zou gaan. Maar inmiddels kan ik zeggen dat deze hersenschudding voor mij een cadeautje is geweest. Ik voel me een ander mens en sta anders in het leven. Ik geniet van de kleinste dingen, ik voel me dolgelukkig met de kleine stappen die weer de goede richting in gaan. Ook al moet ik geduldig blijven. En moet ik voorzichtig blijven, elke dag weer.

Geestkracht

Ik ben nog niet volledig hersteld van mijn hersenschudding. En ik weet ook niet of ik volledig ga herstellen. Ik heb geleerd om die onzekerheid over mijn gezondheid te accepteren, hoe moeilijk dit soms ook blijft. Een positieve mindset is belangrijk voor iedereen. Zeker in onzekere tijden. Geloof in je eigen kracht, in jouw mogelijkheden, in jouw potentie. Het zit in je, ook al voel je het soms nog niet. Geef niet op, geef nooit op. Blijf doorknokken tot het einde en vier elke kleine stap die je behaalt naar jouw doel. Hoe klein dat doel ook is. Als jij gelooft in wat je wilt, dan kun je het bereiken. ‘Make the impossible, possible.’ De mentale kracht is zoveel sterker dan dat je denkt!

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Online psycholoog na Hersenschudding

In verschillende gevallen kan het helpend zijn om contact te zoeken met een (online) psycholoog na een hersenschudding. De online psycholoog kan je helpen om met de situatie om te gaan en het bewaken van je grenzen. Ook kan een psycholoog ondersteunen bij het accepteren dat je (tijdelijk) niet alles meer kan. Bij Psycholoog op Afstand start je altijd met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo kun je achterhalen of online therapie bij je past. Wij bieden online therapie, coaching en relatietherapie via beeld, chat of mail waar je ook ter wereld bent. Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider