fbpx

Online EMDR

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Wereldwijd worden klachten die te maken hebben met trauma effectief behandeld met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). EMDR is het meest bekend als de behandeling van complexe traumaproblematiek, zoals posttraumatische stress-stoornissen. Maar het wordt ook gebruikt voor lichtere vormen van trauma en angstklachten. Online EMDR therapie verlicht de intensiteit van de herinneringen en geeft traumatische gebeurtenissen een plekje. Tegenwoordig worden ook met online EMDR overtuigende resultaten behaald.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Wanneer EMDR?

Traumatische gebeurtenissen

Bij trauma denken we al gauw aan ernstige psychologische klachten. Deze klachten komen voor bij mensen met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) naar aanleiding van een hele schokkende gebeurtenis of ervaring. Oorlogsveteranen ontwikkelen bijvoorbeeld niet zelden PTSS. Ook slachtoffers van geweld, misbruik, een ongeval of (natuur)ramp blijven vaak met psychologische problemen ten gevolge van trauma kampen. Wanneer de herinneringen aan deze gebeurtenissen niet goed verwerkt worden, ontstaat PTSS.

Verlies

Maar ook als je iets hebt meegemaakt dat weliswaar niet zó schokkend is, kan het zijn dat je last van stress- of angstklachten blijft houden. Zo kunnen gebeurtenissen rondom verlies bijvoorbeeld ook traumaklachten veroorzaken. Misschien heb je te maken gehad met een overlijden, met een verbroken relatie of een verloren baan. En mensen die naar het buitenland verhuizen hebben soms erg last van het verlies van een thuis, een vaste routine of een duidelijke identiteit. 

Anticipatieangst

Stress- en traumaklachten kunnen niet alleen te maken hebben met herinneringen, maar ook met toekomstbeelden. Misschien ben je zo angstig voor dingen die in de toekomst kunnen gebeuren, dat dit je functioneren belemmert. Denk hierbij aan angst voor ziekten, bepaalde werksituaties of conflicten. We noemen dit anticipatieangst.

depressie 7

Traumaklachten

Wanneer bepaalde herinneringen of gedachten niet goed verwerkt worden, blijven ze in het dagelijks leven terugkomen en stress veroorzaken. De frequentie waarmee herinneringen terugkomen, evenals de emotionele lading ervan, neemt niet af. Hierdoor hebben mensen met traumaklachten vaak last van heftige flashbacks, nachtmerries of paniekaanvallen. Symptomen van trauma zijn:

  • Terugkerende nare herinneringen aan het trauma
  • Herbeleving van het trauma, inclusief alle bijbehorende beelden, geluiden en emoties
  • Nachtmerries over het trauma
  • Angst- of paniekaanvallen en onrust
  • Stress en een constante staat van alertheid
  • Irritaties, boosheid of agressie
  • Het vermijden van plaatsen, objecten of activiteiten die de herinnering oproepen
  • Schaamte, schuldgevoel en een negatief zelfbeeld
  • Somberheid en depressie
  • Concentratieproblemen
  • Diverse lichamelijke klachten
Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Waarom werkt EMDR?

EMDR-therapie verloopt volgens een vaststaand protocol, gebaseerd op de manier waarop je brein met herinneringen omgaat. De EMDR-therapeut vraagt je de herinnering aan het trauma uit je langetermijngeheugen op te roepen. Tegelijkertijd krijg je een opdracht om het werkgeheugen van je brein te activeren. Zo wordt je bijvoorbeeld gevraagd de hand van de therapeut met je ogen van links naar rechts te volgen, of om rekensommetjes of een moeilijke tekening te maken.

Herinneringen verzwakken

Om je een gebeurtenis te herinneren en voor de geest te halen, heb je het werkgeheugen van je brein nodig. Dit werkgeheugen heeft echter slechts een beperkte capaciteit. Zodra je tegelijkertijd andere activiteiten doet die werkgeheugen van je brein vragen, kan je de complexe, emotionele lading van de herinnering niet langer bewaren. Het gevolg is dat de herinnering in een verzwakte vorm weer terug in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen.

Resultaat online EMDR

Aan het einde van de sessie vraagt de therapeut je te focussen op wat er aan de herinnering veranderd is. Meestal doen zich tijdens de sessie allerlei gedachten, emoties of zelfs lichamelijke sensaties voor. Sommige cliënten geven aan dat bepaalde beelden vervagen of kleiner worden. Soms komen ineens meer positieve kanten van de herinnering naar boven. En in andere gevallen ontstaan geheel nieuwe ideeën, gedachten of interpretaties van de herinnering. Dit is hoe een normaal verwerkingsproces ook in zijn werk gaat. Aan de hand van EMDR wordt dit verwerkingsproces in gang gezet.

online therapie2

Online EMDR therapie

Uit verschillende onderzoeken en tests kan voorzichtig geconcludeerd worden dat online EMDR-therapie net zo goed werkt als de variant bij een psycholoog in de praktijk. Videobellen is voor deze vorm van therapie uiteraard wel een vereiste. Zo kun je ook via beeld de instructies en bewegingen van de therapeut volgen. Inmiddels werken meerdere psychologen ook als online EMDR-therapeut.

Online EMDR bij Psycholoog op Afstand

De wachtlijsten voor EMDR-therapie in de reguliere gezondheidszorg zijn wereldwijd een probleem. In Nederland duurt het zo’n zes maanden tot een jaar voordat je bij een EMDR-therapeut terecht kunt. Dat is zonde, want EMDR is vaak al met enkele sessies effectief. Psycholoog op Afstand heeft verschillende psychologen in dienst die gespecialiseerd zijn in online EMDR en de behandeling van trauma en PTSS. Wij hanteren hiervoor geen wachtlijst, waardoor je direct met je klachten aan de slag kunt. Start nu met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te bespreken of online EMDR bij jou past!

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    One thought on “Online EMDR”

    Comments are closed.

    Contact
    close slider