fbpx

Online psycholoog vergelijken

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Online psychologische hulp wordt steeds gebruikelijker en toegankelijker. Online therapie is net zo effectief als de ‘offline’ variant, maar vaak vele malen praktischer. Veel mensen die de stap naar een psycholoog zetten, doen dit dan ook online. Bij het online psycholoog vergelijken kun je een aantal zaken in overweging nemen. Zo heb jij meer kans op online therapie die prettig verloopt, goed bij jou past, en succesvol is. 

Online psycholoog vergelijken

Online aanbieders van psychologische hulp zijn er genoeg. Sommige psychologen werken individueel, terwijl anderen zich hebben aangesloten bij een platform of groter team, zoals Psycholoog op Afstand. Hoe weet je nu waar jij het best terecht kunt? Belangrijke zaken om op te letten zijn:

 • De communicatiemiddelen waarmee het contact met de psycholoog plaatsvindt
 • De manier waarop jouw privacy gewaarborgd wordt
 • De opleiding en werkervaring van de psycholoog
 • De specialisatie van de psycholoog en zijn of haar ervaring met jouw specifieke klacht
 • De klik met de psycholoog 
 • De mogelijkheid te wisselen van psycholoog
 • De kosten van de therapie
 • De mogelijkheid tot vergoeding van de therapie

Bij Psycholoog op Afstand proberen wij ons op al deze punten van andere aanbieders te onderscheiden. Hierdoor is online therapie niet alleen toegankelijk, praktisch en goed geregeld, maar kom jij ook bij de juiste hulpverlener terecht. 

Communicatiemiddelen

Begin het online psycholoog vergelijken met praktische vragen. Bij welke vorm van communicatie voel jij je het prettigst? Zet jij je verhaal het liefst op papier of wil je zo persoonlijk mogelijk contact door te videobellen? Sommige aanbieders ondersteunen alleen chat- of e-mailconversaties met hun psychologen. Andere aanbieders werken juist alleen met videobellen. Bij Psycholoog op Afstand bepaal jij de communicatievorm. Zo kun je therapie volgen via Skype, FaceTime, WhatsApp, e-mail of simpelweg per telefoon. Het gaat ons erom dat jij je op je gemak voelt en je verhaal zo goed mogelijk kwijt kunt. 

Privacy

Het is begrijpelijk als je je zorgen maakt om de privacy van je gegevens. Verschillende socialmediakanalen, webshops en andere online instanties laten ons onze gegevens registreren. Maar vaak is het onduidelijk wat daar precies mee gebeurt en in hoeverre die gegevens beschermd worden. Bij sommige grote aanbieders van online therapie is het eveneens noodzakelijk een account of profiel aan te maken. 

Geen opgeslagen gegevens

Psycholoog op Afstand slaat geen persoonlijke gegevens van je op. Je hoeft geen profiel of account aan te maken. Ook wordt geen verslaggeving van de therapie gedocumenteerd, zoals bij reguliere therapie bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wel het geval is. Je kunt zelfs geheel anoniem therapie volgen. 

Opleiding en werkervaring

Het is niet eenvoudig de kwaliteit van een psycholoog te beoordelen. Het opleidingsniveau en de werkervaring van een psycholoog zijn hiervan echter wel betrouwbare indicatoren. Zeker bij grotere aanbieders, die met veel hulpverleners samenwerken, zijn de kwalificaties van de psychologen soms onduidelijk. De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermd. Het kan daarom zijn dat een aanbieder met psychologen of coaches werkt die niet officieel tot psycholoog zijn opgeleid. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar is wel belangrijk om te weten.

Focus op kwaliteit

Bij Psycholoog op Afstand werken zo’n 25 erkende psychologen. Dit betekent dat ze allemaal een universitaire opleiding tot psycholoog hebben afgerond en BIG-geregistreerd zijn. Ook hebben al onze psychologen minimaal vijf jaar werkervaring. Vaak kunnen andere aanbieders dit niet garanderen. In vergelijking met sommige internationale aanbieders, die de keus uit duizenden online hulpverleners bieden, is ons team relatief klein. Het voordeel hiervan is dat we de kwaliteit van onze psychologen effectief kunnen waarborgen. Zo worden al onze psychologen uitgebreid gescreend en hebben we door persoonlijk contact een duidelijk beeld van de manier waarop ze te werk gaan.

Specialisatie

Psychologen kunnen zich tijdens of na hun opleiding in bepaalde onderwerpen specialiseren. Bijvoorbeeld door extra opleidingen te volgen of door simpelweg veel ervaring binnen een bepaald vakgebied op te doen. Heb jij een specifieke klacht, dan is het belangrijk een online hulpverlener te zoeken die ervaring met de behandeling van deze klacht heeft. De psychologen van Psycholoog op Afstand kunnen onder andere helpen bij:

Ons team van ervaren online psychologen is zeer divers en je kunt ook bij een gespecialiseerde relatietherapeut of kinder- en jeugdpsycholoog terecht.

Niek heeft bij verschillende GGZ-instellingen gewerkt met volwassenen en kinderen. Zijn hart ligt bij positieve en motiverende behandeltechnieken zoals Oplossingsgerichte therapie, Positieve psychologie en Mindfulness.
Online Gz-psycholoog BIG & Oprichter psycholoogopafstand.nl

Psychologische klachten expats

Al onze psychologen hebben bovendien met elkaar gemeen dat ze in het buitenland wonen of gewoond hebben. Ons team is daardoor bijzonder gespecialiseerd in expatproblematiek. Ben je naar het buitenland verhuisd en zijn je psychologische klachten gerelateerd aan de emigratie en het opbouwen van een nieuw leven? Dan biedt Psycholoog op Afstand de unieke mogelijkheid in therapie te gaan bij een hulpverlener die – op basis van zijn of haar eigen ervaring – precies weet waar jij tegenaan loopt. 

Een klik met je psycholoog

De klik die je met je behandelaar hebt is echter misschien nog wel het belangrijkst. Uit onderzoek blijkt dat het succes van therapie hier in grote mate van afhangt. Bij Psycholoog op Afstand besteden wij hier dan ook bijzonder veel aandacht aan. In tegenstelling tot hulpverleners die individueel online therapie aanbieden, heb je bij ons de keuze uit een team van verschillende psychologen. En omdat ons team kleinschalig is, hebben we de mogelijkheid je persoonlijk aan een geschikte psycholoog te koppelen. Veel grotere aanbieders doen dit automatisch, bijvoorbeeld op basis van wat je in je profiel ingevuld hebt.

Persoonlijk kennismakingsgesprek

Wij zijn ervan overtuigd dat de juiste match tussen psycholoog en cliënt de effectiviteit van de therapie bepaalt. We maken daarom graag (kosteloos) persoonlijk kennis met je en luisteren echt naar jouw verhaal, je klachten en je voorkeuren voor de therapie. Vervolgens kiezen we een psycholoog uit ons team die goed bij jou past en met jouw hulpvraag aan de slag kan. Omdat wij ook met al onze psychologen persoonlijk contact onderhouden, kunnen we hier een goede inschatting van maken. 

Wisselen van psycholoog

Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat je je bij je psycholoog niet zo prettig voelt als je had verwacht. En misschien wil je het daarom graag met een andere hulpverlener proberen. Het voordeel van een aanbieder die met meerdere psychologen samenwerkt, is dat je eenvoudig van psycholoog kunt wisselen. Stop je de therapie bij een psycholoog die individueel werkzaam is, dan begint het proces van online psycholoog vergelijken weer opnieuw. In een ‘offline’ praktijk heb je bovendien vaak te maken met een wachtlijst en is het niet direct mogelijk te switchen. Bij Psycholoog op Afstand kan wisselen altijd en direct. 

Kosten

Natuurlijk is de prijs ook de moeite van het vergelijken waard. Let hierbij ook goed op de manier waarop de kosten in rekening worden gebracht. In de meeste gevallen betaal je per sessie of uur, maar er zijn ook aanbieders die met abonnementsstructuren werken. Bij Psycholoog op Afstand betaal je altijd een vast bedrag per sessie van 45 minuten. Die tijdsduur kun je in overleg met de psycholoog overigens ook aanpassen. Je betaalt vervolgens per sessie en kunt met de therapie stoppen wanneer je dat wil.  

Vergoeding 

Helaas wordt online therapie momenteel zelden vergoed. Maar met een uitgebreide zorg-, reis- of expatverzekering heb je misschien geluk. De verzekering vereist dan vaak wel dat je therapie volgt bij een officieel erkende, BIG-geregistreerde psycholoog. Informeer hiernaar bij je verzekeraar of neem contact met ons op.

Het online psycholoog vergelijken hoeft niet veel tijd in beslag te nemen als je weet waar je op moet letten. Breng je eigen situatie en voorkeuren in kaart en ga vervolgens op zoek naar een hulpverlener die jou het meest te bieden heeft.

Gratis kennismaking

Heb je nog vragen over de werkwijze van Psycholoog op Afstand?

Neem gerust contact met ons op! Vragen staat vrij en een eerste kennismakingsgesprek is eveneens geheel kosteloos en vrijblijvend.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

  Contact
  close slider