fbpx

Psychotherapie op afstand

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Psychotherapie is de officiële naam van de behandeling van een breed scala aan psychologische klachten. Het is een zogenaamde parapluterm. Verschillende behandelvormen worden als psychotherapie aangeduid, en zowel volwassenen, als jongeren en koppels kunnen psychotherapie volgen. Psychotherapie bestaat met name uit gesprekken met een behandelaar, de psychotherapeut. En dat kan tegenwoordig ook heel effectief online. Psychotherapie op afstand is daarom een zeer geschikte optie als je in het buitenland woont of graag vanuit huis therapie volgt.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Wat is psychotherapie?

Een psychotherapeut is de aangewezen persoon als je last hebt van serieuze psychologische klachten, zoals:

 • Angst- en paniekklachten
 • Stemming- en persoonlijkheidsstoornissen
 • (Beginnende) depressie
 • Trauma
 • Stressklachten

Psychotherapie vs. coaching

Psychotherapie is qua opzet van de behandeling intensiever dan bijvoorbeeld coaching. Onder coaching wordt een lichte vorm van therapie verstaan, waarbij het zo snel mogelijk verhelpen van de (vaak acute) klachten centraal staat. Coaching is meestal kortdurend en geeft je vooral in praktisch opzicht handvatten waarmee je weer vooruit kunt.

Psychotherapie is veelal een langdurig traject dat meer diepgang en zelfinzicht vereist. Omdat de te behandelen problemen of klachten ernstiger zijn, is de therapie ook zwaarder. Dit zorgt op de lange termijn gelukkig wel voor veel permanente, positieve veranderingen. Omdat je aan de slag gaat met de onderliggende oorzaak van de psychologische problemen, is psychotherapie uitermate effectief. Je verlicht niet alleen de klachten die nu spelen, maar leert ook hoe je in de toekomst met vergelijkbare problemen of klachten om kunt gaan. Zo wordt terugval voorkomen.

Gesprekstherapie

Met psychotherapie ga je met een psychotherapeut in gesprek over je klachten. De psychotherapeut maakt gebruik van verschillende gesprekstechnieken om jou te helpen op een constructieve manier over je klachten na te denken. De therapeut zal je nooit een kant-en-klare oplossing voor de problematiek aanbieden, maar helpt jou aan meer inzicht in je gedachten, emoties en gedrag. Zo leer je op welke manieren je jezelf in de weg zit, hoe je anders kunt gaan nadenken, beter met emoties overweg kunt en je gedrag ten positieve kunt beïnvloeden.

psychotherapie

Psychotherapie op afstand

Gesprekstherapie kan natuurlijk net zo goed online plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit net zo effectief is als ‘offline’ therapie bij een psychotherapeut in een praktijk. Ook ernstige psychologische klachten worden steeds vaker met succes online behandeld. Het is tegenwoordig dan ook heel goed mogelijk psychotherapie op afstand te volgen. Steeds meer mensen kiezen voor psychotherapie op afstand, omdat het een aantal aantrekkelijke voordelen heeft.

 • Een vertrouwde omgeving: het is niet eenvoudig om bij een vreemde je verhaal te doen. Het is prettig als je dit vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis kunt doen, in plaats van in een spreekkamer.
 • Praktisch: online psychotherapie is efficiënt en praktisch. Je hoeft geen rekening te houden met reistijd of reiskosten.
 • Locatieonafhankelijk: misschien ben je zelden thuis, veel onderweg of ga je binnenkort verhuizen. Het maakt voor psychotherapie op afstand niet uit waar je bent. Je heb je alleen een internetverbinding nodig.
 • Toegankelijk: de psychotherapeuten van Psycholoog op Afstand hanteren geen wachtlijst, waardoor je direct terecht kunt. 
 • Altijd bereikbaar: je kunt bij Psycholoog op Afstand ook buiten kantooruren en in de weekenden psychotherapie op afstand volgen. 
Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Psychotherapie op afstand is ideaal voor Nederlanders in het buitenland

Psychotherapie op afstand is vooral een uitkomst als je bent geëmigreerd of er een nomadische levensstijl op nahoudt. Door online therapie zijn Nederlandse psychotherapeuten ook beschikbaar voor Nederlanders in het buitenland. Psycholoog op Afstand is bovendien gespecialiseerd in Nederlanders in het buitenland en de psychologische uitdagingen die hierbij komen kijken. Al onze psychotherapeuten zijn zelf ook expat of hebben voor langere tijd in het buitenland gewoond. Zij begrijpen expatproblematiek als geen ander en zijn bovendien ook in jouw tijdzone beschikbaar.

Online psychotherapeut

Bij Psycholoog op Afstand ben je in goede handen, waar je ook woont en wat je klachten ook zijn. Ons team bestaat uit een groot aantal ervaren en professionele psychotherapeuten, die een universitaire opleiding in de psychologie hebben afgerond en BIG-geregistreerd zijn. Wij besteden bovendien bijzonder veel aandacht aan de juiste match tussen cliënt en behandelaar. Op basis van een gratis kennismakingsgesprek koppelen we jou dan ook graag aan een psychotherapeut die goed bij jou past.

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

  Contact
  close slider