fbpx

Oplossingsgerichte therapie: positief én doelgericht

Heb je wel eens gehoord van oplossingsgerichte therapie? Dit is een vorm van kortdurende psychotherapie waarbij niet het probleem, maar juist de oplossing centraal staat. De therapeut focust zich op gewenst toekomstig gedrag en helpt jou om stap voor stap dit doel te bereiken. Soms al in slechts vijf sessies. De vaak inefficiënte probleemanalyse wordt hierbij overgeslagen. Aanhangers van deze behandelvorm zijn er namelijk van overtuigd dat het niet relevant is hoe de klacht is ontstaan. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Solution-focused therapy

Solution-focused therapy benut jouw sterke kanten, hulpbronnen en versterkt de autonomie. Samen met de hulpverlener onderzoek je welke vaardigheden je al in huis hebt om moeilijkheden te lijf te gaan. Jij als cliënt bent de expert en stelt zelf doelen. De psycholoog neemt slechts een sturende rol aan. Men gaat er namelijk vanuit dat de oplossing zich bij jou bevindt en verandering van gedrag hierbij dé sleutel is. Deze resultaatgerichtheid en positieve insteek spreekt veel mensen aan en diverse studies bewijzen de effectiviteit ervan. Misschien is het ook iets voor jou!

Online oplossingsgerichte therapie

Online oplossingsgerichte therapie

Bezoeker, klager of klant

Interessant om te vermelden is dat men in deze hulpverleningsvorm drie cliënttypen benoemt. Wellicht herken je jezelf direct in een van de volgende omschrijvingen:

  • De bezoeker is de cliënt die door een ander is gestuurd en weinig klachten ervaart. Afgezien van begrip voor zijn of haar frustraties krijgt men geen opdrachten van de therapeut.
  • De klager ziet zichzelf als het slachtoffer van de situatie en zoekt het probleem extern. Deze cliënt krijgt slechts zelfobservatieopdrachten mee naar huis.
  • De klant beschouwt zichzelf als onderdeel van het probleem en staat open voor suggesties om het eigen gedrag te veranderen. Deze cliënt krijgt om die reden doeopdrachten voorgeschoteld.

Gesprekstechnieken

Ook bij Psycholoog op afstand zetten ze oplossingsgerichte therapie in als online behandelvorm. Een kijkje in de keuken van mogelijke technieken die worden ingezet:

  • Bij de uitzondering informeert de psycholoog naar situaties waarin het besproken probleem niet aanwezig was of minder op de voorgrond stond. Hierbij sta je dan wat uitgebreider stil met elkaar.
  • Het cijfer kan zowel jezelf als de hulpverlener helpen om de huidige situatie in te schatten door deze in een getal tussen 0 (klachten het hevigst) en 10 (probleemloos) uit te drukken.
  • Met behulp van de wondervraag visualiseer jij dat er tijdens het slapen een wonder gebeurt. Daarna bekijk je samen met de therapeut wat er dan is veranderd qua gedachten, gevoelens en gedrag.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Kabul (Afghanistan) tot Amsterdam of Haarlem gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider