fbpx

Over Sushi en Schaamte

Laatst ging ik uit eten met een goede vriendin. Sushi zou het worden. Toen we daar aankwamen bleek het best een chique bedoeling te zijn. Vriendinlief wist dat natuurlijk maar ik uiteraard weer niet. Stond ik daar in m’n croptop (naveltruitje). Doen alsof je neus bloed en gewoon gaan zitten. Gelukkig was het in een stad ver van mijn woonplaats verwijderd dus de kans dat ik een bekende tegen zou komen was klein. Nu is sushi eten zeg maar best wel mijn ding dus ik zat daar al mijn kennis over de ‘sushi-etiquette’ tentoon te stellen; die rondjes (Maki) en rechthoekjes (Nigiri) eet je met je hand. Bij de rechthoekjes zorg je ervoor dat je de vis in de soyasaus doopt en niet de rijst en de vis moet altijd als eerste je tong raken.

Maar toen. Toen kwam de tomatensoep en met mijn onhandige gedrag (mijn armen fladderen nou eenmaal alle kanten op, ik kan er niks aan doen) stootte ik dat kommetje natuurlijk om. De tomatensoep had al snel de halve tafel bedekt en droop zo van de tafel op mijn tas. Ge-wel-dig. Ik ben snel naar de bar gelopen en heb om een doekje gevraagd. Maar ja, het was nogal een fancy restaurant dus ze lieten mij de rotzooi niet zelf opruimen. Dus ik stond daar mooi in mijn croptop naast een tafeltje terwijl twee dames van de bediening in de weer waren met servetten en doekjes om alles weer droog te krijgen. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen wist ik me totaal geen houding te geven. Maar toen ging ik eens nadenken waarom eigenlijk niet? Waarom schamen we ons op zo’n moment?

Waarom schamen we ons?

De situatie waarin ik me bevond deed me heel erg denken aan de middelbare school. Als de leraar me dan voor de klas een vraag stelde en ik het antwoord niet wist. Of het antwoord wel wist, ook dat kon de nodige schaamte oproepen. En waarom? Omdat ik bang was voor de reacties van anderen. Als ik het antwoord niet wist zouden mijn medeleerlingen me vast dom vinden en als ik het wel wist dan vonden ze me vast een nerd. Ik ben vast niet de enige. Volgens mij kunnen heel veel mensen zich hierin herkennen.
En in het geval van de tomatensoep vonden de anderen mensen me vast een kluns. En is dat zo erg dat ze dat vinden? Eigenlijk niet, ik ken ze niet en tja ik ben ook wel een beetje een kluns.

Online psychologische hulp van New York, Amsterdam, Brussel tot Londen voor schaamte, angstklachten, depressie, somberheid of burnout. Online therapie hoe jij dit wilt.

Online therapie bij schaamte

Gelukkig kan ik tegenwoordig deze situaties prima relativeren en vind ik het niet meer zo belangrijk wat anderen mensen over mij denken. Maar dit is niet voor iedereen zo. Sommige mensen blijven het ontzettend eng vinden om bijvoorbeeld in het openbaar te moeten praten of eten. Onder andere omdat ze bang zijn dat mensen ze stom zullen vinden of vinden dat ze luidruchtig kauwen om maar iets te noemen. En dit zijn slechts voorbeelden. Iedereen heeft wel eens een momentje waarop hij ertegen opziet om iets te moeten doen onder het oog van anderen. Maar als dit vaak gebeurt en zodanig veel angst oproept dat ervoor gekozen wordt op bepaalde situaties te ontwijken kan dit van belemmering zijn op je leven. Er zou dan sprake kunnen zijn van een angststoornis.

Bij Psycholoogopafstand kun je hiervoor in behandeling vanuit je eigen huiskamer en kun je samen met je eigen psycholoog je angsten aanpakken. Een groot voordeel: er is geen wachtlijst dus je kunt meteen een gesprek in plannen! (Blog door Naomi Mulder) Bron: Gleitman, H., Gross, J., & Reisberg, D. (2011). Psychology (8e druk) (pp.646). New York: W.W. Norton & Company.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Jakarta (Indonesië), Bagdad (Irak) tot Ede of Alphen aan de Rijn gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

     

    Contact
    close slider