fbpx

Relatieproblemen in het buitenland

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Bedrijven zijn steeds vaker internationaal actief, locatieonafhankelijk werken behoort daarom bij steeds meer werkgevers tot de mogelijkheden. De zogenaamde ‘digital nomads’ groeien daarmee ook in aantallen . En dat geldt ook voor relatieproblemen in het buitenland. Bovendien stap je tegenwoordig zo op het vliegtuig. Dat maakt in het buitenland wonen steeds aantrekkelijker. Veel stellen zoeken dan ook het avontuur op en vertrekken voor korte of lange termijn naar het buitenland. Maar wat doe je als in het buitenland relatieproblemen ontstaan?

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Emigreren is een uitdaging

Vooraf lijkt emigreren vooral heel spannend en avontuurlijk. Natuurlijk zien veel stellen ook wel in dat het niet altijd even leuk zal worden: bijvoorbeeld dat er een nieuwe taal geleerd moet worden en er veel papierwerk bij komt kijken. Dat vrienden en familie niet meer zo dichtbij zijn en er nieuwe contacten gelegd moeten worden. Maar toch is het lastig van te voren in te schatten hoeveel (emotionele) stress een verhuizing naar het buitenland daadwerkelijk oplevert. Emigreren kan, naast alle leuke kanten, ook allerlei minder leuke kanten hebben:

 • Een flinke toename van stress vanwege al het geregel
 • Financiële problemen als een eventuele nieuwe baan lang op zich laat wachten
 • Onverwacht verdriet om het afscheid van jullie leven in Nederland
 • Een gebrek aan sociaal vangnet
 • Aanpassingsproblemen ten opzichte van de nieuwe cultuur 
 • Teleurstelling als het leven op de plek van bestemming niet aan de verwachtingen voldoet

Alle veranderingen en de verschillende emoties die de emigratie met zich meebrengt zorgen voor een nieuwe dynamiek in de relatie. Soms lukt het niet goed om een moment voor elkaar te vinden, of komen bestaande problemen sneller naar de oppervlakte. Relatieproblemen in het buitenland komen dan ook relatief veel voor. Expats hebben namelijk een verhoogde kans op psychische problemen.

remigratie

Relatieproblemen in het buitenland

Expats vormen binnen de psychologie een risicogroep. Verhuizen naar het buitenland is vaak ingrijpender dan we denken en brengt daarom mentaal uitdagingen met zich mee. Dat geldt voor ieder individueel persoon, maar zeker ook voor stellen. Stellen hebben de bijkomende uitdaging samen een nieuwe balans te vinden. Dit is lang niet altijd eenvoudig.

Als jullie je droom achterna zijn gegaan

Dat bed & breakfast in Spanje, die wijngaard in Frankrijk of samen als digital nomad de wereld rond: misschien zijn jullie je droom achterna gegaan, maar pakt het niet zo uit als jullie zouden willen. Jullie initiële investering betaalt zich maar langzaam terug, of er komt veel meer werk bij kijken dan jullie hadden verwacht, of het blijkt toch wel erg eenzaam om zo in je eentje voor jezelf te werken. Stress door werk of financiën bederft jullie ervaring in het buitenland. Jullie voelen je gevangen in een leven waar moeilijk verandering meer in aan te brengen is. Die teleurstelling zorgt bovendien voor schuldgevoelens en onzekerheid, want dit was toch jullie droom?

Als jij met je partner bent mee verhuisd

Misschien heeft je partner een goedbetaalde baan, waarvoor hij of zij naar het buitenland moest verhuizen. Jij zag het avontuur wel zitten, wilde toch al voor jezelf beginnen, of hebt nu eindelijk de tijd je volop op die hobby te storten. Op de plek van bestemming had je partner direct een basis: betaald werk en vaste collega’s. Maar jij hebt al het vertrouwde in Nederland achtergelaten en bent helemaal opnieuw begonnen. Misschien lukte dat niet meteen, voel je je alleen en weet je niet goed wat je met je nieuwe leven aan moet. Je betrapt jezelf erop dat je het je partner kwalijk neemt dat je voor hem of haar je eigen baan of carrière opgegeven hebt. Zonder je partner was je nooit naar het buitenland verhuisd en had je nu niet zo in de put gezeten.

Als jullie op elkaar aangewezen zijn

Samen kunnen jullie alles aan, toch? Het kan jullie relatie inderdaad flink versterken als jullie samen zo’n groot avontuur als een emigratie aangaan. Maar na verloop van tijd zou een beetje minder ‘samen’ wel een welkome afwisseling zijn. In Nederland hadden jullie misschien elk een druk sociaal leven, eigen hobby’s, verschillende carrières en een duidelijke taakverdeling in huis. Nu moeten jullie je eigen pad nog zien te vinden en zitten jullie ondertussen bovenop elkaars lip. De quarantaineperiode tijdens het coronavirus bracht voor veel stellen een vergelijkbare wetenschap aan het licht: altijd maar samen zijn kan flink tegenvallen. Je grenzen aangeven, tijd voor jezelf nemen en elkaar tegelijkertijd niet uit het oog verliezen is in die eerste periode een uitdaging. 

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Online relatietherapie in het buitenland

Psycholoog op Afstand biedt relatietherapie ‘op afstand’: online, met een relatietherapeut die bij jullie past en die in jullie tijdzone beschikbaar is. Onze online relatietherapeuten kunnen jullie goed helpen met relatieproblemen in het buitenland.

Relatietherapeut voor expats

Relatieproblemen bij stellen in het buitenland hebben veelal specifieke oorzaken en oplossingen. Vaak houden ze nauw verband met de emigratie en het leven als expat. De relatietherapeuten bij Psycholoog op Afstand hebben zich in deze specifieke expatproblematiek gespecialiseerd. Sterker nog, veel van onze therapeuten wonen zelf ook in het buitenland en zijn dus ervaringsdeskundigen. Wij weten precies waar jullie als stel mee te maken krijgen en kunnen dan ook gericht hulp bieden.

Online relatietherapie in het Nederlands

Al onze relatietherapeuten zijn Nederlands en geven therapie in het Nederlands (maar daarnaast ook in het Engels, Spaans, Duits of Frans). Dit is een groot voordeel ten opzichte van een lokale relatietherapeut. Je praat immers gemakkelijker over lastige, emotionele onderwerpen in je moedertaal. Ook heeft de relatietherapeut dezelfde culturele achtergrond als jullie.

Relatiepsycholoog

Al onze relatietherapeuten hebben een achtergrond in de psychologie en zijn dus ook psycholoog. Zij zijn daardoor, veel meer dan de meeste andere relatietherapeuten, gericht op de psychische oorzaken van relatieproblemen. Het is vaak aantrekkelijk relatieproblemen in het buitenland aan te pakken met praktische oplossingen voor de inrichting van jullie leven. Maar soms worden de problemen veroorzaakt door dieperliggende, psychische problemen die de emigratie aan het licht gebracht heeft. Door hieraan te werken, pakken jullie de onderliggende oorzaken van de relatieproblematiek aan.

De beste online psycholoog

Werken aan relatieproblemen in het buitenland

Zijn er in jullie relatie problemen ontstaan nu jullie in het buitenland wonen? Een online relatietherapeut kan jullie situatie op professionele wijze analyseren en kernproblemen identificeren. Psycholoog op Afstand helpt jullie graag aan de juiste therapeut.

Voordelen Psycholoog op Afstand

 • Geen wachtlijst
 • Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Een groot team van relatietherapeuten
 • Eveneens een geregistreerd seksuoloog
 • Een relatietherapeut die bij jullie past
 • Gesprekken wanneer het jullie uitkomt
 • Relatietherapie in het Nederlands
 • Geheel op maat gemaakt behandelplan
 • Contact via Skype, FaceTime, e-mail of WhatsApp

Aan de hand van verhelderende gesprekken leren jullie de relatieproblemen zoveel mogelijk zelf op te lossen. Zo wordt jullie buitenlandavontuur alsnog wat jullie ervan verwacht hadden.

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

  Contact
  close slider