fbpx

Waarom vrouwen verdwalen en mannen geen sokken kunnen vinden.

Blog door: Evelyn Cymbaluk, Toegepast PsycholoogIk weet waar een kaart toe dient. Ik snap het principe. Maar zodra ik de weg probeer te vinden op een kaart, lijkt het op een vreemde manier een onding. Ondersteboven draaien, hoofd scheef houden. Soms werkt het maar meestal niet. Net als met aardrijkskunde op de middelbare school. Die blauwe en roze vlekken lijken maar weinig op de echte wereld. Die berg waar we langs liepen, hadden we daar nou links gemoeten? Waar staat de auto geparkeerd? Hoewel ik geen enkel benul heb, weet mijn vriend moeiteloos het oosten aan te wijzen. ‘als we alsmaar die kant oplopen, komen we vanzelf weer bij de auto’. Verbaasd vraag ik hoe hij dat weet. ‘gewoon, dat weet ik gewoon’. Oke. Heel gewoon dus. Voor hem misschien…

Verschillen mannen en vrouwen

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn ontelbaar maar het onderwerp ‘richtingsgevoel’  is bij de meeste mensen een algemeen bekend probleem. Hoe kan het nou dat mannen in een land waar ze nog nooit eerder zijn geweest de weg terug vinden en (de meeste) vrouwen nog geen kilometer van huis al verdwalen?
Om dit te begrijpen moeten we terug naar de tijd van de jagers (de mannen) en verzamelaars (de vrouwen). Onze hersenen zijn daardoor anders geëvalueerd. Mannen kunnen daarom het huis goed terug vinden terwijl vrouwen spullen in het huis beter kunnen opsporen. Een man vindt moeiteloos de weg in een vreemd land maar kan nog geen sok in de la vinden. Kaart lezen en begrijpen waar je bent, heeft te maken met ruimtelijk inzicht. Dit is één van de krachtigste vermogens van een man omdat hij als jager goed de afstand moest kunnen bepalen tussen hem en de prooi, de snelheid en de beweging die er voor nodig was om de prooi te raken. Het ruimtelijk inzicht is bij een hersenscan te zien in de voorste rechterhersenhelft van een man. Bij een vrouw bevindt dit zich in beide hersenhelften maar heeft het geen specifiek meetbare locatie.online psycholoog je kompas psychische hulp via internet, verschillen tussen mannen en vrouwen

“Slechts 10% van de vrouwen heeft een goed of uitstekend ruimtelijk inzicht!”

Het ruimtelijk inzicht zorgt er bij mannen voor dat ze een kaart in gedachten kunnen omdraaien en weten waar ze heen moeten. Als hij later naar dezelfde plek moet, heeft hij de kaart helemaal niet meer nodig omat het is opgeslagen in het deel van de hersenen dat met ruimtelijk inzicht te maken heeft. Als jager moest de man de weg wel terug weten te vinden omdat hij het anders waarschijnlijk niet zou overleven. Het is dus helemaal niet zo gek als je als vrouw zijnde geen held bent in het onthouden van routes of kaartlezen. Als er nu een man is die je voor gek verklaard omdat je na drie dagen vakantie nog steeds het vakantiehuisje niet terug kan vinden na een dagje op pad te zijn geweest, leg je hem gewoon uit dat hij nou eenmaal de jager was en jij tenminste de afstandsbediening altijd terug vindt.

Meer lezen over de verschillen tussen mannen en vrouwen? Deze informatie komt onder andere uit het boek ‘waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen’ van A & B Pease. 

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Houston (Texas), Suva (Fiji) tot Ijsselstein of Montfoort gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider