fbpx

Het ‘ Druk-druk-druk-virus’

Blog door Evelyn Cymbaluk (toegepast psycholoog) over stress en de constante drukte van de hedendaagse maatschappij – ‘Hoe is het?’  ‘Goed hoor maar wel heel druk!’  Hoe vaak hoor jij dit jezelf zeggen? We zijn altijd druk. Druk met alles, druk met niks. Te druk om de druk van het te druk zijn te kunnen verlagen. Je weet dat je iets moet bedenken waardoor je meer tijd voor jezelf hebt. Maar goed, je hebt het zo druk. Een patroon dat vele zullen herkennen. Het stopt nooit. Alles gaat maar door, de 24-uurs economie zorgt ervoor dat je nooit kan rusten. Je ‘ To-do lijstje’  is eindeloos en lijkt een soort magisch vermogen te hebben om zich altijd uit te breiden als je het laatste punt nadert. Er is altijd wel wat te doen en als je een dagje niks gepland hebt dan zorg je er wel voor dat je de hele dag bezig bent. Want stilzitten? Nee, dat kan niet. Er is nog zo veel te doen…

Ik doe wel weer rustig aan als ik een burnout heb

Ho. Stop. Tot hier en niet verder. Hoe lang hou je dit vol? Een paar jaar? Je hele leven? Tot je hoofdpijn krijgt? Of erger, tot je een burn-out krijgt? Wanneer zeg jij tegen jezelf; vandaag doe ik NIKS. Dus ook niet even stiekem mailtjes beantwoorden of het huis schoonmaken. Nee, echt niks. Tijd voor jezelf, tijd voor je hobby. Even wandelen? Een boek lezen? Wanneer heb je hier voor het laatst echt tijd voor gemaakt? Veel vragen he?! Maar stel ze maar eens aan jezelf of aan de eerste de beste persoon die je tegen komt. Grote kans dat jij en de ander zich niet meer kunnen herinneren wanneer je voor het laatst even pas op de plaats hield. Het is fijn om lekker bezig te zijn en je vervelen is het laatste dat je wilt maar vergeet niet aan jezelf te denken.

Online psycholoog - burnout, stress en/of vermoeidheid - online psychische hulp - therapie via internet kan goed helpen bij stressklachten

Online psycholoog – burnout, stress en/of vermoeidheid

Nooit meer druk

Tony Crabbe, de schrijver van het boek ‘nooit meer te druk’, zegt dat het heel gemakkelijk is om je als een slachtoffer op te stellen van het grote aantal verplichtingen (je MOET je email beantwoorden want mensen verwachten een antwoord, je MOET naar die vergadering want men verwacht dat je komt etc.) maar iedereen heeft hier een bepaalde controle over. Dit gevoel van controle beschermt je tegen stress en is dus heel belangrijk.

Deze controle zit in de keuzes die je maakt. Elke keer weer opnieuw. Stel prioriteiten en ga hiermee dus na wat voor jou ECHT belangrijk is. Het gevaar is dat je dertig belangrijke dingen kunt opnoemen en je je aandacht versnippert over al deze dingen en je dus niet goed focust. Kies bijvoorbeeld vijf dingen die jouw prioriteit hebben en zorg ervoor dat je ook alleen deze dingen doet. Hierna kies je er weer vijf enzovoort. Zo kies je zelf waar je een beetje meer en waar je een beetje minder tijd voor uitrekt.

Ook over de volgorde waarin je ze doet heb je controle. Crabbe zegt dat onze intellectuele kracht in de ochtend steviger is dan in de namiddag. Het vermogen creatief te denken en ingewikkelde problemen op te lossen neemt af gedurende de dag. Doe het echte denkwerk daarom aan het begin. Door taken slimmer in te delen kan je tijd besparen want er gaat vaak veel tijd verloren bij het schakelen tussen verschillende bezigheden.

Belang van intentie

Nog een manier om een gevoel van controle terug te krijgen is de intentie waarmee je dingen doet. Denk positief en zeg bijvoorbeeld tegen jezelf; ‘de komende twee uur richt ik me op deze taak en dit doe ik met de beste aandacht die ik heb’  in plaats van ‘ik moet nog zoooo veel doen, laat ik dit eerst maar even snel afwerken…’.

Dus zorg ervoor dat je de regie van je leven in eigen hand houdt door je niet te laten leiden door het ontelbare aantal verplichtingen. Zo werk je efficiënter en houd je meer tijd over om te besteden aan ‘me time’. Kan je eindelijk dat boek eens lezen dat al zo lang op tafel ligt..

Sorry trouwens dat het zo lang duurde voordat er weer een nieuwe blog van mij verscheen. Ik had het nogal druk…

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Tallinn (Estland) tot Helsinki (Finland) tot Bladel of Boekel gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider