fbpx

Scriptiestress (deel 2)

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd

17:30. Die beschermengelen die mij zouden moeten bijstaan in dit ellendige proces dat afstuderen heet, zijn vast verdwaald. Hopen dat ze op tijd voor de deur staan want dit wordt tien keer niks zo.

17:43. Oké. Dit gaat de goede kant op. Ik heb het voorwoord en dankwoord inmiddels af. Was niet echt mijn doel van vandaag, maar hé: wie het kleine niet eert…

17:53. Ik begin nu wel echt heel zenuwachtig te worden. Ik heb nog een week voor ik mijn conceptversie in moet leveren en ik moet nog zoveel doen!

17:55. Een week, wat zeg ik? Zes dagen nog maar! My god… Ik mag wel opschieten.

18:08. Maar dat vervolg op mijn vorige blog ‘Scriptiestress deel 1’ dan?

18:15. Never mind. Morgen weer een dag.

Een online psycholoog bij prestatiestress - therapie via internet

Een online psycholoog bij prestatiestress

Coping – omgaan met stress en problemen

Omgaan met stress en problemen wordt ook wel coping genoemd. Daar zijn verschillende vormen van. Een veelgebruikt onderscheid in copingstrategieën is:

 • Actief aanpakken: je bekijkt de situatie rustig van alle kanten en gaat doelgericht en met vertrouwen te werk om het probleem op te lossen
 • Palliatieve reactie: je richt je op andere dingen dan het probleem en zoekt afleiding om niet aan het probleem te hoeven denken, je probeert je wat prettiger te voelen door te roken, te drinken of je wat te ontspannen
 • Vermijden: je ontkent en vermijdt het probleem en wacht af wat er gaat gebeuren
 • Sociale steun zoeken: je zoekt troost en begrip bij anderen of vraagt hulp
 • Passief reactiepatroon: je laat je volledig door de situatie en de problemen in beslag nemen, ziet de zaak somber in, piekert en bent niet in staat iets aan de situatie te doen
 • Expressie van emoties: je reageert je spanningen af en laat emoties als woede of ergernis blijken
 • Geruststellende en troostende gedachten: je spreekt jezelf moed in en stelt jezelf gerust met de gedachte dat na regen zonneschijn komt, dat anderen het ook wel eens moeilijk hebben of dat er nog veel ergere dingen kunnen gebeuren.

Situatieafhankelijk

Je zult zelf ook al bedacht hebben dat je vaak verschillende copingstijlen naast elkaar gebruikt en dat de ene copingstijl effectiever is dan de ander. Het verschilt soms ook per situatie hoe je het beste met problemen en stress om kunt gaan. In het geval van het werken met deadlines, zoals bij mijn scriptie, zou het bijvoorbeeld niet zo handig zijn als ik een afwachtende houding aan zal nemen. Mijn scriptie zal zichzelf niet gaan schrijven (helaas, viel mij ook tegen). Ook zorgen voor te veel afleiding om er maar niet aan te hoeven denken, gaat me niet veel verder helpen. Dit uitstelgedrag zal voor velen bekend voorkomen: je gaat spontaan ieder hoekje van je huis poetsen, op bezoek bij je zieke oma, of blogs schrijven (over omgaan met stress en uitstelgedrag, dat dan weer wel).

In een situatie die onveranderbaar is, zou het wel weer nuttig zijn om de situatie te accepteren zoals deze is, om je erbij neer te leggen. Sociale steun zoeken en geruststellende gedachten hanteren zijn bijvoorbeeld altijd een goed idee. Toch vinden veel mensen het moeilijk om achter de wolken de zon te zien, om troost en begrip bij anderen te zoeken of om emoties te uiten. Komt dat bekend voor en zou jij hier ook wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Wil jij vaker effectiever met problemen om kunnen gaan, stressbestendiger of zelfverzekerder worden? Neem dan zeker eens contact op met Psycholoog Op Afstand. Dat kan heel makkelijk en snel via een van de contactmogelijkheden hieronder, dus doe het vanavond nog! Of toch liever morgen pas…?

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Boedapest (Hongarije) tot Reykjavik (Ijsland) en Pristina (Kosovo) tot Castricum of Coevorden gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

  Contact
  close slider

   Stel je vraag!
   Scan the code