fbpx

FOMO

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd over FOMO (Fear of Missing Out) – Bh uit, huispak aan. Knot op mijn hoofd, warme slofjes aan, en gaan. Rozig van mijn warme douche en met nog licht prikkende ogen van de shampoo loop ik de woonkamer in, regelrecht door naar het snoepkastje naast de bank. Rol koekjes? Check. Milka reep? Check. Asbak, sigaretten, aansteker? Check. Oh, wacht. Vergeet ik bijna de thee. Met een dampende kop haast ik me uit de keuken terug naar de woonkamer, waar ik me in mijn favoriete hoek van de bank nestel. Gretig drapeer ik mijn fluffy dekentje-voor-op-de-bank zo over me heen dat alleen mijn bovenlichaam onbedekt blijft.

Glunderend laat ik dit belachelijk huiselijke maar oh zo heerlijke tafereeltje op me inwerken. De hele week heb ik hard gewerkt, ben ik alle afspraken afgegaan waar ik tegenop zat, en nu is het eindelijk zover. Mijn eerste vrije avondje deze week, helemaal voor mezelf. Het is donker buiten, ik hoor de wind en de regen tegen de ramen slaan en ik voel me met de minuut meer ontspannen. Ik wiebel nog even met mijn linkervoet zodat ook die tenen geen kou hoeven te vatten en zoek dan met mijn vingers naar de Netflix-knop op mijn afstandsbediening. Op dat moment hoor ik het bekende plingetje van mijn telefoon. Een bekende stuurt me een kort filmpje op Snapchat. Even snel kijken en dan als de wiedeweerga mijn geliefde serie starten.

De realiteit op Facebook?

Een stralende meid verschijnt op mijn beeldscherm, omringd door een menigte mensen die dansen op heerlijke muziek en die vast nog heerlijkere cocktails in hun handen hebben. De een na de ander verschijnt breeduit lachend voor de camera, joelend, gekken bekken trekkend en met rode wangen van opwinding. De lasershow die achter de dj vandaan lijkt te komen zorgt voor een groene gloed op de gezichten. Dan, even snel als dat het filmpje verscheen, is het weer verdwenen. Ik druk vlug op de vergrendelknop van mijn telefoon en zie mijn weerspiegeling in het schermpje. In plaats van de meer dan tevreden vrouw die ik tien seconden geleden nog zag, zie ik nu ineens een saaie, eenzame, oninteressante studente met een knot boven op haar hoofd die niet eens in de buurt komt van de messy hair buns van de meiden uit het filmpje. Mijn enige zorgen waren zojuist nog of de chocoladekruimels geen vlekken zouden achterlaten in mijn hagelwitte dekentje-voor-op-de-bank, en of ik niet zoals altijd net te laat bedenk dat er nog een kop thee op me staat te wachten op de salontafel. Nu lijkt datzelfde huiselijke, warme tafereeltje ineens een enorm sneue bedoening.

fomo-social-media-online-psycholoog-jpg
Fear of Missing Out

Komt zo’n situatie bekend voor? Het gaat hier om FOMO, ofwel Fear Of Missing Out: de angst om iets te missen en ergens niet van op de hoogte te zijn. De motor achter FOMO is social media en het ‘verkeerde’ gebruik hiervan. Veel mensen checken constant social media om van alles up to date te blijven. Het gevolg hiervan is een vloedgolf aan informatie, die vaak niet eens zo interessant is. De sociale informatie die je te zien krijgt, zoals dat je vrienden met elkaar in dat nieuwe hippe restaurant aan het eten zijn, zorgt er vaak (on)bewust voor dat je als automatisch in de vergelijkingsmodus gaat, jaloezie voelt en ontevreden wordt over je eigen bezigheden. De meeste mensen plaatsen immers alleen de leuke, mooie en bijzondere momenten uit hun leven op social media. Volgens verschillende onderzoeken wordt FOMO geassocieerd met depressie, eenzaamheid en stress, en sommige psychologen noemen FOMO zelfs een sociale stoornis. Best serieus dus. Maar, wat doe je er aan?

Social Media gebruik verminderen

Heel simpel. De beste manier is om je social media-gebruik te verminderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het social media-icoontje als dat van Facebook van je homescreen te verplaatsen naar een minder direct zichtbare pagina, zodat je minder snel geprikkeld wordt om naar nieuwtjes te speuren. Een andere optie (let wel: alleen voor echte waaghalzen) is om je telefoon een tijdje op de vliegtuigstand te zetten. Zo word je niet constant geconfronteerd met alle fantastische dingen die je vrienden, familie of collega’s wel niet doen of met alle verschrikkelijk belangrijke gebeurtenissen in de wereld. Je zult merken dat je heus niet zoveel mist als dat je aanvankelijk dacht en dat het ook prima is om achteraf face-to-face verhalen te horen.

“Een mens mist nu eenmaal meer dan dat hij meemaakt”.

Behalve de mogelijke ernstige gevolgen als stress, depressie en eenzaamheid, heeft FOMO nog een ander nadeel. Op het moment dat je FOMO ervaart, ben je namelijk zo bezig met anderen en hun activiteiten, dat je vergeet te genieten van wat je op dat moment aan het doen bent. En dat is doodzonde. Relativeren is hier uiteindelijk het sleutelwoord. Zoals Martin Bril ooit schreef: “Een mens mist nu eenmaal meer dan dat hij meemaakt”. En zo is het. Dus nu snel die computer uit en hup, met een kop thee en een goed boek onder je dekentje-voor-op-de-bank. Fuck FOMO.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van München (Duitsland), (Port Moresby) Papoea-Nieuw-Guinea tot Amsterdam of Utrecht gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider