Werkstress: beroepsziekte nummer 1

Gastblog door: Diane van Berkel, Communicatieadviseur en student hbo psychologie

Stress op de werkvloer staat met stip op nummer 1 als het gaat om beroepsziektes. Ruim een miljoen mensen lopen in Nederland jaarlijks het risico op een werkgerelateerde psychische ziekte zoals een burn-out. Maar liefst één op de zes werknemers wordt gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd. De kans is dus aanwezig dat jij er zelf ook mee te maken hebt of hebt gehad. Lees in mijn blog wat je eraan kunt doen.

Check je werkstress!
Van 14 tot en met 17 november is er tijdens de Week van de Werkstress volop aandacht voor dit groeiende probleem. Bedrijven door het hele land organiseren activiteiten om werkstress te verlagen en werkplezier te verhogen. Doe mee en check ondertussen ook even je eigen stressmeter.

Online therapie bij werkstress, burnout, therapie via internet

Online therapie bij werkstress

The usual…
Met tips over hoe je gezond moet leven worden we tegenwoordig overladen. Met dingen als: drink genoeg water, beweeg regelmatig, eet veel groente, fruit en gevarieerd ga ik je daarom niet verder vermoeien. Dat weet je natuurlijk allang. Wat ik zelf recent heb ervaren: staand en zittend werken afwisselen werkt ontzettend goed. Door een betere bloedcirculatie word je namelijk productiever en krijg je meer energie. Het proberen waard.

Ga niet mee in de flow
Je kent ze wel; van die roddelaars of zeurpieten op het werk die je niet alleen van je werk afhouden maar je ook meesleuren in hun negatieve gedachtegang. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo’n punt, maar het kan het mentale welzijn sterk beïnvloeden. Houd je hier dus afzijdig van, doe sommige dingen af met een grapje of vraag gewoonweg of iemand wil stoppen met zijn of haar verhaal. Je zult merken dat jouw energieniveau beter op peil blijft.

Pauzeer
Hoe makkelijk is het om bij drukte even vlugvlug dat broodje achter de computer te eten. Het is en blijft een slecht idee. Neem de tijd om een wandeling te maken of knoop een gesprek aan met een collega die je anders nooit spreekt. En voor wie graag mindful bezig is: doe een meditatieoefening. Onderzoek wijst uit dat mensen zich over het algemeen maar 30 tot 45 minuten op een complexe taak kunnen richten. Eigenlijk is die ene lunchpauze dus zelfs te weinig.

Taboe?
Hoewel elke arbeidsgerelateerde klacht andere oorzaken en symptomen kent, hebben alle mensen die eronder lijden iets gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken op het werk, thuis of met vrienden was de ‘schade’ beperkter gebleven. Laat je niet tegenhouden door de taboesfeer die hier (nog steeds!) omheen hangt: het gaat wel om jouw gezondheid en geluk. Wees er dus open over wanneer de emmer dreigt over te lopen. Hoe eerder je dit doet, hoe beter.

Meer informatie
Pieker je ’s nachts over je werk en ga je er ’s morgens met een steen in je maag naartoe? Dat kan echt anders. Zoek contact met Psycholoog op afstand via het contactformulier, e-mail: info@psycholoogopafstand.nl of WhatsApp: 0644628782. Van Haarlem, Enschede tot Rio (Brazilië), wij bieden jou graag onze online hulp aan.