fbpx

Zo helpt een bord pasta tegen depressie

Als je je wat down of misschien depressief voelt hoor je vaak vanuit je omgeving dat je juist ‘iets’ moet gaan doen. De een raadt sporten aan, de ander zweert bij een reisje maken of een avondje naar de bioscoop als middel tegen depressie. Drogisterijen verkopen zelfs supplementen om somberheid tegen te gaan, maar een van de simpelste middelen die je kunnen helpen tegen een depressief gevoel is nòg sneller te verkrijgen: koolhydraten.

Dat chocolade je gelukkiger maakt is waarschijnlijk geen verrassing. Toch is zoetigheid lang niet de enige manieren om sneller uit een dip te komen. Uit onderzoek blijkt dat een sombere stemming veroorzaakt kan worden door het eten van te weinig koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die in pasta, brood, rijst en aardappelen zitten.

Gelukkiger door serotonine?

Deze verbrand je bij het sporten, maar je lichaam kan ze ook voor iets anders gebruiken: het maken van tryptofaan oftewel de basisbouwsteen voor serotonine. Onderzoekers vermoeden dat het juist serotonine is die je gelukkig doet voelen. Dit stofje heeft een invloed op je brein. Het lijkt betrokken te zijn bij de stemming en zo dus ook bij stemmingsklachten. Medicijnen tegen depressie zorgen er waarschijnlijk ook voor dat er meer serotonine vrijkomt in het brein.

Voeding kan een grote impact hebben op hoe jij je voelt, zo dus ook op gevoelens van somberheid of depressie

Het lijkt er dus op dat koolhydraten kunnen helpen tegen depressie en somberheid. Een bord pasta, een pizza of een stokbrood worden dan een medicijn hiertegen. Hetzelfde geldt voor koekjes en snoep, maar deze kunnen suikerziekte en overgewicht in de hand werken. Bovendien geven ze te snel teveel glucose in je bloed wat ook niet goed lijkt te zijn voor je brein. Daarom is het aan te raden om vooral voor de koolhydraten uit pasta en brood te gaan als je je beter wilt voelen.

Eigenlijk kennen we het allemaal: als je honger hebt ben je soms sneller geïrriteerd en heb je minder zin om iets te doen. Er is hier zelfs een woord voor bedacht: hangry – een combinatie van hungry en angry. Wat je eet – of hoelang je niet gegeten hebt – kan je humeur dus beïnvloeden. Het brein heeft een gezonde, gevarieerde voeding nodig om goed te functioneren.

Het depressie dieet?

Dit kan moeilijker worden tijdens lange dagen werken of wanneer je aan de lijn doet. Veel diëten houden minder eten in en dat is logisch als je af wilt vallen. Dit betekent dat je misschien minder of helemaal geen koolhydraten mag eten. Het Atkins dieet is hier een voorbeeld van. Hierbij mag je veel vet en eiwitten eten – denk aan mayonaise, vlees, vette sauzen en kaas. Het enige waar een strikt verbod voor geldt, zijn koolhydraten. Zo kan het zijn dat je een lange tijd geen of te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Als je dan een een tijdje meer rijst en brood eet kan je lichaam meer serotonine aanmaken en voel je je misschien minder depressief.

Zulke verbanden aantonen is lastig in de praktijk maar er zijn ondertussen meer bewijzen voor het effect van koolhydraten op de stemming. Het zal geen wondermiddel zijn die een ernstige depressie helemaal kan genezen, maar voor sommige mensen is het misschien net een stapje vooruit richting gelukkiger zijn. Blog door Mila Ivanova & Foto door Eaters Collective via Unsplash.

Persoonlijke hulp bij somberheid of depressie

Bovenstaande tips kunnen je mogelijk op weg helpen om lichte somberheidsklachten te verminderen. Maar soms is dit niet voldoende en wil je een specialist die met je mee denkt. Psycholoogopafstand.nl biedt deze optie via persoonlijke 1-op-1 online therapie met een psycholoog of coach gespecialiseerd in stemmingsklachten. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Berlijn, Boedapest tot Bangkok of gewoon in Ermelo met een kopje koffie vanaf je eigen bank.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider